Abdest nasıl alınır? Kadın erkek namaz abdesti alınışı nasıldır? Abdest alma sırası ve duaları!

İslam'da ibadetleri gerçekleştirmek için abdest almanın büyük önemi var. Namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak gibi ibadetler için abdest almak, Müslümanların ibadetlerini temizlik ve saygıyla gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Bu nedenle İslam alemi tarafından merak edilen sorulardan birisi de "Abdest nasıl alınır?" sorusudur. "Kadın erkek namaz abdesti alınışı nasıldır?" sorusunun yanıtı sizlerle kapsamlı bir şekilde paylaşıyoruz.

Giriş Tarihi 10 Ekim 2023, 11:01 Güncelleme 10 Ekim 2023, 11:17
Abdest nasıl alınır? Kadın erkek namaz abdesti alınışı nasıldır? Abdest alma sırası ve duaları!

İÇİNDEKİLER

Namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak gibi ibadetleri gerçekleştirmek için abdest almak gerekiyor. Bu kapsamda ibadetlerin temel şartlarından biri olan abdest Müslüman vatandaşlar arasında merak edilen ve önemsenen bir konu olarak merak ediliyor. Abdest almanın doğru ve eksiksiz şekilde gerçekleştirilmesi için aşağıdaki adımlar izlenmesi gerekiyor. "Abdest nasıl alınır?" sorusunun yanıtını bu doğrultuda da sizlerle paylaşıyoruz. Peki, kadın erkek namaz abdesti alınışı nasıldır? İşte abdest alma sırası ve duaları!

ABDEST NASIL ALINIR?

Abdest, bazı ibadetleri yapabilmek için dirseklerle beraber el ve kolların, yüzün ve aşık kemikleri ile beraber ayakların yıkanması ve başın mesh edilmesinden ibaret hususi bir temizliktir.

Abdestle ilgili olarak Kur'ân-ı Kerîm'de, "Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başınızı mesh edin ve aşık kemikleri ile beraber ayaklarınızı yıkayın… Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin." (el-Mâide, 5/6) buyurulur. Hz. Peygamber (s.a.s.), abdestin nasıl alınacağını Müslümanlara fiilî olarak gösterdiği gibi (İbn Mâce, Tahâret, 47 [419]; Merğinânî, el-Hidâye, 1/16) abdestsiz olarak kılınacak hiçbir namazın Allah (c.c.) katında kabul olunmayacağını da ifade etmiştir. (Buhârî, Vudû', 2 [135]; Müslim, Tahâret, 2 [225]; İbn Mâce, Tahâret, 47 [419]).

KADIN ERKEK NAMAZ ABDESTİ ALINIŞI

Farzları, sünnetleri ve adabına riâyet edilerek abdest şöyle alınır:

👉Niyet edilir ve besmele çekilir.
👉Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da hilallenerek/ovuşturularak üç defa yıkanır.
👉Abdest azalarında suyun temasına engel maddeler varsa imkân ölçüsünde temizlenir. Parmaktaki yüzük oynatılır.
👉Sağ el ile üç defa ağza su verilerek ağız temizliği sağlanır.Aynı şekilde üç defa burna su verilerek burun temizlenir. Ardından yüz üç kere yıkanır.

👉Sonra dirsekle birlikte sağ kol üç defa ve aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır.
👉Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın dörtte biri veya tamamı bir defa mesh edilir.
👉Eller tekrar ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şehadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir.
👉Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dâhil olmak üzere yıkanır.
👉Suyun parmak aralarına ulaşmasına özen gösterilir.
(Buhârî, Vudû', 22-24 [157-159]; Müslim, Tahâret, 3-6 [226-227]; Kâsânî, Bedâî', 1/23-25; İbn Cüzey, el-Kavânîn, 19-21).

ABDEST ALIRKEN BELLİ DUALARI OKUMAK ŞART MIDIR?

Bazı kaynaklarda abdest alırken her organın yıkanması sırasında ayrı ayrı okunacak dualara yer verilir (Nevevî, el-Ezkâr, 75-76). Fakat sahih rivâyetlere göre Hz. Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur.

Sahih rivâyetlere göre Hz. Peygamber (s.a.s.) abdestin bitiminde,
أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِى مِنَ التَّوَّابِينَ وَاجْعَلْنِى مِنَ الْمُتَطَهِّرِينَ

"(Ben, Allah'tan başka ilah olmadığına, O'nun tek olup ortağı bulunmadığına şahitlik ederim. Yine şahitlik ederim ki Muhammed O'nun kulu ve elçisidir. Allah'ım! Beni tövbe edenlerden ve temizlenenlerden eyle) duasını okuyan kimse için Cennetin sekiz kapısının açılacağını ve dilediği kapıdan içeri girmesine izin verileceğini müjdelemiştir." (Tirmizî, Tahâret, 41 [55]).