Ayasofya Camii önünde Yunan provokasyonu: Bir gün gerçek sahibine dönecek!

10 Temmuz 2020'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, imzaladığı kararnameyle aslına dönen Ayasofya Camii, 24 Temmuz 2020'da, ilk cuma namazının kılınmasıyla yeniden Müslümanların ibadetine açıldı. Büyük bir mutluluk ve heyecana neden olan gelişme, Yunanistan cephesinde öfke ve üzüntüye neden oldu. O günden bu yana durumu kabullenemeyen Yunanlıların, kıvranışlarına bir yenisi eklendi. Bir Yunan turist, Ayasofya'nın önünde Yunan bayrağı açarak ve "Bir gün gerçek sahibine dönecek" şeklinde bir provokasyona kalkıştı. Görüntünün sosyal medyada yayınlanmasının ardından internet fenomeni olduğu belirtilen kişinin, Türkiye'ye girişine yasak getirildi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Ayasofya Camii milletimizin kalbidir, ona yapılan her saygısızlık hüsranla sonuçlanacaktır” açıklamasında bulundu.

Giriş Tarihi 30 Haziran 2023, 15:36 Güncelleme 30 Haziran 2023, 23:25
Ayasofya Camii önünde Yunan provokasyonu: Bir gün gerçek sahibine dönecek!

İÇİNDEKİLER

Ayasofya, İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten, 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanıldı ve 86 yıl müze olarak hizmet verdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararnamenin ardından 2020 yılında camii, yeniden ibadete açıldı.

YUNAN KABUL EDEMEDİ!
Tarihi şehrin en büyük öneme sahip olan Ayasofya Camii, geçmişten günümüze kadar birçok dini ve tarihi olaya şahitlik etti.

Geçtiğimiz yıllarda müze olarak kullanılan Ayasofya Camii, Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2020 yılında tekrardan cami olarak kapılarını açtı.

Yıllarca müze olarak kullanılan Ayasofya Camiİ'nin tekrardan ibadete açılmasına başta Yunanistan olmak üzere birçok ülke tepki gösterdi.

Binlerce müslümanın ibadetlerini yerine getirmek amacıyla ziyaret ettiği tarihi cami ise bir provokatif eyleme şahit oldu.

"GERÇEK SAHİBİNE DÖNECEK"
Ayasofya Camii'nin önünde gerçekleşen olayda, Yunan turist provokatif bir eylemde bulundu.

Turist, Ayasofya'nın önünde Yunan bayrağını açarak ve "Bir gün gerçek sahibine dönecek" şeklinde açıklama yaptı.

"ANCA UZAKTAN BAKARSIN"
Ayasofya'nın tarihi ve dini önemiyle ilgili hassasiyetleri hiçe sayan turistin provokasyonu kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Sosyal medya kullanıcıları, "Anca uzaktan bakarsın" şeklinde yorumlarda bulundu.

Hakkında tahdit koyulan ve Youtuber olduğu belirtilen turistin Türkiye'ye girmesi yasaklandı.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA
Yaşanan geşilmelere ilişkin açıklamada bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Ayasofya Camii milletimizin kalbidir. Ebediyyen ezanlarıyla vatanımızın mührü olmaya devam edecektir. Ona yapılan her saygısızlık hüsranla sonuçlanacaktır. Muhafızı ay yıldızlı şanlı bayrağımızdır… Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi: "Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı neyse, başkenti neyse, ezanı neyse, dili neyse, sınırları neyse, 81 vilayeti neyse, Ayasofya'nın vakfiyesine uygun şekilde camiye dönüştürülmesi hakkı da odur." Bu iradeye karşı yabancı odaklardan gelen her yaklaşım kendisine asla yer bulamayacaktır." ifadelerini kullandı.

86 YIL SÜREN HASRET
İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten itibaren de cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934'te alınan karar üzerine 86 yıl müze olarak hizmet verdi.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava 10 Temmuz 2020'de karara bağlandı. Danıştay 10. Dairesi'nin, camiden müzeye dönüştürüldüğü 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etmesiyle Ayasofya'da yeniden ibadet etmenin yolu açıldı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına ilişkin kararnameyi aynı gün imzalarken, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında da yayımlandı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı merasimle ibadete açıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN