Petrolde 3. müjde Kato'dan: Milyar dolarlık keşif için çalışmalar başladı! "Yine mi petrol bulduk" diyenler gelsin görsün

Türkiye enerji politikalarında Berat Albayrak döneminde atılan bağımsızlık adımların karşılığı güçlü şekilde almaya devam ediyor. Terörden temizlenen Gabar ve Cudi'nin ardından Kato Dağı'nda da sondaj çalışmaları başladı. Uzman isimler mevcut rezervin Gabar'da bulunandan 3-4 kat fazla olduğunu belirtti. 3. keşifle birlikte bölgede bulunan petrol rezervinin değeri milyar dolarları bulmuş durumda. Albayrak'ın bakanlığı döneminde atılan adımlara dikkat çeken Sabah gazetesi yazarlarından Mevlüt Tezel, "Tam da seçim yaklaşırken yine mi petrol bulduk" diye dalga geçenlere göndermede bulundu.

Giriş Tarihi 16 Haziran 2023, 07:13 Güncelleme 17 Haziran 2023, 12:18
Petrolde 3. müjde Kato’dan: Milyar dolarlık keşif için çalışmalar başladı! Yine mi petrol bulduk diyenler gelsin görsün

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de yaklaşık 40 yıldır yaşanan terör olayları nedeniyle zengin yeraltı kaynakları kullanılmayan Güneydoğu Bölgesi, son dönemdeki petrol keşifleriyle dikkat çekiyor.

15 BİN VARİLE ULAŞILDI!
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın peş peşe müjdesini verdiği Gabar Dağı ve Cudi Dağı'nda keşfedilen petrol rezervlerinden günlük petrol üretimi 15 bin varile ulaşırken yeni rezerv alanları için de çalışmalar sürüyor.

Irak ve Suriye'ye sınırı olan Şırnak, yapılan petrol keşifleri ile Ortadoğu'nun en önemli petrol yataklarının üssü olmaya emin adımlarla ilerliyor.

ŞINRAK'IN ALTINDA PETROL DENİZİ
Yetkililer, Şırnak'ın altının petrol denizi olduğunu belirtiyor. Kısa süre önce Gabar'da, ardından Cudi Dağı'nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler bölgenin diğer noktalarına çevrildi.

ARAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı'nda da petrol aramalarına başlandı. Şırnak ve Hakkâri sınırında yer alan Kato Dağı'nda farklı noktalarda petrol aranırken, Bestler Dereler bölgesinde de ön çalışmalar yapıldığı öğrenildi.

Bestler Dereler ve Kato Dağı bölgelerinde, Gabar'daki rezervin 5 katı petrol olduğu tahmin ediliyor.

Gabar ve Cudi'de Şehit Yüzbaşı Esma Çevik ile Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın petrol sahalarında her geçen gün çıkarılan petrolün de miktarı artırıyor. Arap petrolü kalitesindeki Gabar-Cudi'de 5 bin varil olan iki kuyudaki günlük çıkarılan petrol 15 bin varil civarına ulaştı.

Aybüke Yalçın petrol sahasında ikinci kuyu da açılırken, bu kuyudan da aynı kalitede ve rezervi yüksek petrol olduğu ifade edildi.

ŞIRNAK'A RAFİNERİ TALEBİ
Bölgenin zenginleşmesine yol açması ve Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlaması hedeflenen petrolün işlenmesi amacıyla Şırnaklılar, Batman'da olduğu gibi dev rafineri kurulmasını istiyor.

Şırnak Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ESOB) Başkanı Heşar Haşimoğlu, "Şırnak Gabar'da çıkarılan petrol hem ilimiz hem bölgemiz hem de ülkemiz için son derece önemlidir. Yıllarca terörle anılan ilimizde artık ekonomi, istihdam ve yatırımlar konuşulmaya başladı. Bu yeni gelişmeler hem sanayi hem de ulaştırma sektöründe bulunan esnafımız için son derece önemli.

Ayrıca ilimizde TPAO Bölge Müdürlüğü'nün kurulması, teşkilatımızı ve vatandaşlarımızı memnun etmiş olup yakın zamanda ilimize petrol rafinerisinin kurulacağının müjdesini alacağımızı umut ediyorum" diye konuştu.

"YİNE Mİ PETROL BULDUK!"
Sabah gazetesi yazarlarından Mevlüt Tezel de, yaşanan gelişmeleri köşesine taşıdı. Albayarak'ın bakanlığı döneminde atılana adımların meyvesinin alındığını vurgulayan Tezel, müzmin muhaliflere de ince bir göndermede bulundu. Terörden temizlenen bölgelerde ekonomik refahın arttığına dikkat çekerken; "Güneydoğu adeta yeniden doğuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tezel'in yazısında önemli bölümler şu şekilde:
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın peş peşe müjdesini verdiği 'Gabar- Cudi' petrolünde günlük çıkarılan varil sayısı 15 bine dayanırken, Şırnak- Hakkâri arasında yer alan Kato Dağı'nda da arama çalışmaları başlatıldı.

Bestler Dereler bölgesinde de ön çalışmalar yapılıyor.

Sabah'tan Hüseyin Kaçar'ın haberinde de belirttiği gibi Berat Albayrak'ın enerji bakanı olduğu dönemde petrol arama çalışmalarına hız verilmişti. Şimdi bu çalışmaların meyvelerini topluyoruz.

"Tam da seçim yaklaşırken yine mi petrol bulduk" diye dalga geçenler Şırnak-Hakkari arasında açılan petrol kuyularına gidip baksınlar!

Arap petrolü kalitesinde petrol çıkarıyoruz artık.

GÜNEYDOĞU YENİDEN DOĞUYOR
Kato Dağı'ndan eskiden terör haberleri gelirdi. Şehitlerin kanıyla sulanan bu dağın eteklerinde şimdi bölge halkını hızlıca kalkındıracak petrol yatakları keşfediliyor.

Güneydoğu yamaç paraşütünden, raftinge, organik tarımdan uluslararası spor karşılaşmalarına kadar birçok alanda hızlı bir atılımın içinde.

Oto yollar, altyapı ve konut projeleriyle Güneydoğu adeta yeniden doğuyor.

Hiç konuşulmuyor ama hükümet önce yıllardır kanayan yara olan PKK terörünü bitirdi, şimdi de bölgeyi enerjiden turizme, tarıma kadar birçok alanda atağa kaldırdı.

Bölge halkı da bu gelişmeyi görüyor ve yaşıyor. Bu dev yatırımlar bölgenin refah seviyesini artırınca PKK bir daha bu topraklarda barınamaz!

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN