Son dakika: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır A Haber'de! İşte yeni dönemin yol haritası

Son dakika haberi.... Yeni kabinede Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev alan Mehmet Fatih Kacır, ilk kez A Haber ekranlarında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.. Kacır, "Deprem bölgesine teşvik desteği veriyoruz. 30 milyar TL'lik yatırım için teşvik belgesi imzalandı." dedi. Uzay yolculuğu kapsamında Ay'a ilk temasın 1.5 yıl içinde gerçekleşeceğini söyleyen Bakan Kacır, hedefin cari açığı olarak bitirmek olduğunu belirtti.

Giriş Tarihi 07 Haziran 2023, 12:22 Güncelleme 07 Haziran 2023, 15:21
Son dakika: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır A Haber’de! İşte yeni dönemin yol haritası

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü açıkladığı Kabine'de Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev alan Mehmet Fatih Kacır, A Haber Ankara temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını cevapladı.

Mehmet Fatih Kacır'ın öne çıkan sözleri:
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 2. Kabinesi ülkemize hayırlı olsun. Rabbim bizleri milletimize mahcup etmesin. Cumhurbaşkanımız liderliğinde son 20 yılda gerçekleşen büyük atılımların ve hamlelerin taçlandığı bir dönemi ortaya koymak için canla başla gayret edeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan hem bir süreklilik hem de bir değişim ortaya koymuş oldu. Kabine'deki diğer bakan arkadaşlarımızla beraber el ele vereceğiz uyumlu bir şekilde çalışmalarımızı ortaya koyacağız. Biz tabi Türkiye Yüzyılı'nda milli teknoloji hamlesinin Türkiye'nin kritik teknolojileri yerli ve milli imkanlarla üretebilmesi bunun yanında rekabetçi şekilde ihraç edebilmesinin aslında en önemli unsurlarından biri olduğunu değerlendiriyoruz.

Son 5 yılda milli teknoloji hamlesi yolculuğunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak önemli işlere imza atmaya gayret ettik. Pandemi dönemi Türkiye'nin önünde yeni fırsatlarında doğmasına yol açtı. Pandemide dünyada tedarik zincirlerinin yeniden ele alınmasını ve tek bir merkezden liderlik yapmanın ortaya koyduğu risklerin sonuçlarını bütün markalara üreticilere göstermiş oldu. Pek çok ülke Türkiye'yi bir yeni tedarik merkezi değerlendirme noktasına geldi.

"CARİ AÇIĞI KALICI OLARAK BİTİRECEĞİZ"
Cari açık meselesinin kalıcı olarak ortadan kalkması için atacağımız adımları hızlandıracağız. Yüksek Teknoloji ihracatımızı 6.5 milyar doların üstüne çıkardık. Bu yıl ise 8-9 milyar dolar seviyesine çıkaracağız. Teknoloji ürünlerinin hangisinde Türkiye cari açık veriyor? Bu ürünleri tek tek inceledik. Bu ürünlerin hangileri Türkiye'de üretilebilir, hangilerinin çarpan etkisi yüksek olur, hangilerinde dünya ile rekabet edilebilir? Bu alanlarda KOSGEB destekleri ile sanayicilerimizi destekledik. 200'e yakın projeyi destekledik bu kapsamda. Türkiye'nin cari açığını kapatmak için nokta atışı hedeflere çalışacağız.

"DEPREM BÖLGESİNE TEŞVİK DESTEĞİ"
Deprem bölgesine teşvik desteği veriyoruz. 30 milyar TL'lik yatırım için teşvik belgesi imzalandı. Bizim bu illerde yakaladığımız ivmeyi kaybetmememiz lazım. Bu şehirlerin inşası ve ihyası için sanayi ve üretimin kesintisiz devam etmesi önemli. Depremde zarar gören sanayicilerimizin zararları kapatmak için teşvikleri sunduk. Dün itibarıyla 30 milyar liralık yatırımı harekete geçirecek şekilde deprem bölgesine teşvik belgeleri ile sunduk. Yeni sanayi bölgeleri oluşturmak da bu bölgelerde çok önemli. Yeni sanayi siteleri ve alanları kuruyoruz. Hem ada bazlı yerinde dönüşümü destekliyoruz. Hem de yeni OSB'ler ile buradaki sanayi gücünün harekete geçmesini sağlıyoruz. Bölgeyi yalnız bırakmayacağız. Bugün yemin törenimiz var. İlk ziyaretimi daha sonra deprem bölgesine yapacağız.

"TOGG GELECEĞİ HEDEFLİYOR"
Togg yeni nesil sanayi politikamızın bir sembolüdür. Togg milli markamızdır. Bizim için katma değerli ürünleri yerlileştirmek önemli. Türkiye otonom teknolojide öncü ülkelerinden biri olacak. TOGG milletimizin iftihar kaynağı. Bu bir irade sayesinde mümkün oldu. Türkiye'de satılan araç sayısı 11 yıl önce 500 bine ulaştığında yüksek sesle, "Kendi aracımızı üretecek babayiğitler bekliyorum" dedi Cumhurbaşkanı Erdoğan. Keşke girişimcilerimiz, yatırımcılarımız biraz daha hızlı harekete geçebilseydi. Fırsat penceresi kapanmadan biz bu girişimi Cumhurbaşkanımızın iradesi ile gerçekleştirmiş olduk. TOGG dönüşüm döneminde hayata geçti. Geleceği hedefleyen bir proje olarak hayata geçti. 2019'da TOGG'un ilk araçlarının lansmanını gerçekleştirdik aralık ayında yaptık. 2023 yılının Mart ayından itibaren de satışa geçtik. Pandemiye rağmen çok hızlı geçiş yaptık. 500 milyon euro yatırım gerçekleştirdi girişimcilerimiz. Yeni nesil sanayi politikamızın simgesidir TOGG. Türkiye'de tedarik zinciri sorunumuz yok. 200'den fazla firmanın Türkiye'de tedarikçi firmaları var. Yerlilik dediğimiz parçaların yerli olarak üretilmesidir.

TOGG milli markamızdır. Yabancı firmalarla işbirliği yaparken şunu görüyoruz. Kritik parçaların üretilmesinde kendileri bunu yapıyorlar. Bizim için katma değerl ürünleri yerllileştirmek önemli. Biz insansız hava araçlarından dünyanın en başarılı ülkesiyiz. Türkiye otonom teknolojisinde öncü ülkelerden biri olacak. Şarj istasyonunda 1000'e yakını hazır. Son rakam 800'ün üzerindeydi diye biliyorum. TOGG yollara çıkarken şarj istasyonuna dair arzı da ortaya koyduk. Elektrikli araçları kullanıcılarının evlerinde ve şirketlerinde de şarj etmeleri mümkün.

İLK TÜRK UZAY YOLCULARI
İlk Türk uzay yolcularımızla dün birlikteydim. Eğitim süreçleri devam ediyor. Kasım ayında inşallah uzay yolculuğunun gerçekleşmesini hedefliyoruz. Burada kritik olan şu biz bunu değerli olarak görüyoruz. Milli Uzay Programının parçası olarak hayata geçiriyoruz.

Ay misyonunu teknolojik kazanımın fırsatı olarak değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Stanford Üniversitesinden Türkiye'ye dönüş yapan araştırmacının Türkiye'de geliştirmekte olduğu ekip ile hibrit roket teknolojisini hayata geçirerek yapacağız. Bu konuda dünyada 3 ülkede biri Türkiye. Hepsinin önünde olacağız. Biz geçtiğimiz ay uzayda ilk ateşlemesini yaptık. Bu rakip teknolojilerden daha maliyet etkin bir teknoloji. Biz ay misyonunda bunu kullanabilirsek önümüzdeki yıllarda muazzam teknolojik ve ticari fırsatın doğacağını değerlendiriyoruz.

TÜRK-UZAY BİLİM MİSYONU
Türk-Uzay Bilim Misyonu hedeflerimizden yalnızca biri. Milli uzay programımızda en önemli konulardan biri Ay misyonumuz. Önümüzdeki 1.5 yıl içinde inşallah Ay'a ilk teması gerçekleştireceğiz. İnsansız roket göndereceğiz. Türkiye milli uydularını üretebilen bir ülke. Buna kabiliyeti var. Türsat 6A'yı göndereceğiz. Adım adım uzay sistemleri geliştirme kabiliyeti kazandırdık. Geliştirmekte olduğumuz uzay araçlarımızın tüm testlerini kendi başımıza yapabiliyoruz. Bu kapasite bize Ay hedefini ortaya koyma gücü verdi. İlk fırlatmada uluslararası bir işbirliği yapacağız. 5 yılda da hedefimiz Ay'a kendi imkanlarımız ile fırlatmayı da sağlamak. Uzay ekonomisinden Türkiye'nin payını alması önemlidir.

"BİNEK ARAÇLARIN TÜRKİYE'DE ÜRETİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ"
Avrupa'nın en büyük 4, dünyada 14'üncü en büyük araç üreticisiyiz. Ticari araç üretiminde Avrupa'da 1'nciyiz. Ama biz binek aracı da çok fazla ithal ediyoruz. TOGG işte bu yüzden önemli. Binek araçları daha fazla yerli üretebilirsek araca ulaşımı da kolay hale getirebilmemiz mümkün. İnsanımızın tercih ettiği ürünün Türkiye'de üretilmesi çok önemli. TOGG bu anlamda öncü bir adım. Bir çiçekle bahar gelmez ama her bahar bir çiçekle başlar.

TEKNOFEST'TE KÜRESELLEŞME HEDEFİ
Küresel düzeyde etki için yurt dışında da düzenlenecek. TEKNOFEST rüzgarı Anadolu çocuklarını dünya ile yarıştıracak. 2023 TEKNOFEST'inde 2 milyon genç katıldı. Bu rüzgar kuvvetlenecek. Önümüzdeki yıllarda TEKNOFEST'in daha da büyümesini ve küresel etkisinin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Nice TEKNOFEST'ler düzenleyeceğiz. 30 Ağustos'ta Ankara'da, 27 Eylül'de İzmir'de TEKNOFEST düzenleyeceğiz. Önümüzdeki yıl Anadolu'ya adım atacağız. İnşallah bir Anadolu şehrimiz ve bir dost ve kardeş ülkeye daha TEKNOFEST'i taşıyacağız."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN