CHP'den vekil koparan küçük ortaklar birleşiyor: Ya "Eş Başkanlık" ya da "Onursal Başkanlık"

Seçime Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden giren DEVA Partisi 15 milletvekili Gelecek Partisi 10 milletvekili kazanarak Meclis'e girdi. Meclis'e girdikten sonra CHP'den istifa eden küçük ortaklar birleşmek için girişimlere başladı. İki parti arasında görüşmeler devam ederken; "eş başkanlık" ya da Davutoğlu için "onursal genel başkanlık" formülü üzerinde duruluyor. TBMM'de daha güçlü bir temsil heyetine sahip olabilmek için Saadet Partisi'nin de Meclis'te kurulacak grupta yer alması hedefleniyor.

Giriş Tarihi 06 Haziran 2023, 09:41 Güncelleme 06 Haziran 2023, 18:34
CHP’den vekil koparan küçük ortaklar birleşiyor: Ya Eş Başkanlık ya da Onursal Başkanlık

İÇİNDEKİLER

6 partiden oluşan koalisyon seçimlerde büyük bir hezimete uğrayarak, Cumhur İttifakı karşısında Meclis'te azınlık oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday gösterilmek adına milletvekilliği dağıttığı koalisyonun küçük ortakları, durumdan kârlı çıktı. Yüzde 1 oyu olmayan Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi, 38 milletvekili çıkardı.

GRUP KURMA HAZIRLIĞI
CHP listelerinden seçime giren DEVA Partisi Meclis'e 15 milletvekili sokarken, Gelecek Partisi de 10 milletvekiliyle TBMM'de temsil hakkı kazandı. CHP'den ayrılarak Meclis'te kendi gruplarını kuran iki partiyle ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin birleşmesi için görüşmelerin yapıldığı öğrenildi.

"EŞ BAŞKANLIK" FORMÜLÜ MASADA
Sözcü gazetesini haberine göre, "Bu partilerde eğer birleşme gerçekleşirse 'Eş başkanlık' döneminin yanı sıra Davutoğlu'na 'Onursal genel başkanlık' unvanı da verilebilir" diye yazdı.

SAADET DE GRUPTA YER ALACAK
Öte yandan iki partinin genel başkanları arasında görüşmeler sürerken TBMM'de daha güçlü bir temsil heyetine sahip olabilmek için Saadet Partisi'nin de grupta yer alması hedefleniyor.

Bu kapsamda Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasında görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

CHP 129 SANDALYEYE DÜŞTÜ
Koalisyonu oluşturan partiler 213 milletvekili çıkardı.

CHP listelerinden seçime giren DEVA Partisi 15, Gelecek ve Saadet Partisi 10, Demokrat Parti üç milletvekili kazandı.

Meclis'in açılması sonrası 38 milletvekili, CHP'den ayrılarak partilerine döndü.

Böylece 2018 seçimlerinde 146 milletvekili çıkaran CHP'nin sandalye sayısı 129'a düştü.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN