İslamabad’da dörtlü zirve | İran masada | Bakan Fidan’dan diplomatik temas
İran ile İsrail/ABD arasındaki gerilim sürerken diplomasi sahnesi İslamabad’a taşındı. Türkiye, Pakistan, Mısır ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla düzenlenecek zirvede, Körfez ülkelerinin tutumu ve bölgesel ateşkes ihtimali masaya yatırılacak. Ziyareti kapsamında Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından kabul edilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Orta Doğu’daki ateş hattı ve İran krizinin ele alınacağı kritik dörtlü zirve için diplomasi trafiğini hızlandırdı. Bakan Fidan’ın temaslarında, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan 20 gemiye geçiş izni vermesi gibi kritik detaylar öne çıktı.
Hızlı Özet Göster
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Pakistan dışişleri bakanlarının katılacağı iki günlük dörtlü zirveye katılıyor.
- Zirvede Orta Doğu'daki gerilim, İran krizi ve bölgesel ateşkes konuları ele alınacak.
- İran, Hürmüz Boğazı'ndan 20 Pakistan bayraklı geminin geçişine izin verdi.
- Toplantı 19 Mart'ta Riyad'da başlamış ve Ankara yerine İslamabad'a taşınmıştı.
- Delegelerin zirvenin ikinci gününde Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüşmesi bekleniyor.
Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve İran krizi, diplomasi trafiğini Pakistan'ın başkenti İslamabad'a taşıdı. Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere ülkede bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, başkentteki temasları kapsamında Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından kabul edildi.
Bölgesel ateşkes ve barış ihtimalinin masaya yatırıldığı görüşmede, taraflar arasındaki ikili ilişkiler, küresel gelişmeler ile İran ve İsrail-ABD gerilimindeki son durum ele alındı.
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile bir araya geldi. (Fotoğraf: EPA)
BAKAN FİDAN'DAN DÖRTLÜ DİPLOMATİK TEMAS
Türkiye'nin faal rol aldığı süreçte peş peşe kritik görüşmeler gerçekleştiriliyor. Bakan Fidan, geçtiğimiz saatlerde Mısırlı mevkidaşı Badr Abdelatty'nin de katılımıyla Başbakan Şahbaz Şerif ile koordinasyon odaklı ayrı bir görüşme daha gerçekleştirdi.
Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İslamabad'da bulunduğunu ifade eden A Haber muhabiri Fakhur Rahman, Mısır Dışişleri Bakanı'nın da kente ulaştığı, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın ise kısa süre içinde kente ulaşmasının beklendiği bilgisini aktardı.
İslamabad'a gelişinin hemen ardından Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar ile bir araya gelen Bakan Fidan, başta Orta Doğu'daki gelişmeler olmak üzere ortak gündemde yer alan konuları ele aldı.
ANA GÜNDEM İRAN KRİZİ
Zirve henüz başlamadan önce kritik temasların hız kazandığını vurgulayan A Haber muhabiri Rahman, bu kapsamda Hakan Fidan ile İshak Dar arasındaki görüşmede Türkiye-Pakistan ilişkilerinin yanı sıra bölgesel krizlerin de masaya yatırıldığını ifade etti. Görüşmelerde yalnızca ikili ilişkilerin değil, bölgesel krizlerin de ele alındığını belirten Rahman, Orta Doğu'daki durum ve İran krizinin görüşmelerin ana başlıkları arasında yer aldığını kaydetti.
20 GEMİYE İZİN
Pakistan Dışişleri Bakanı'nın İranlı mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesi ve Pakistan Başbakanı'nın İran Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiği temaslara dair bilgilerin paylaşıldığını anlatan Rahman, Pakistan'ın yürüttüğü diplomatik gayretler hakkında detaylı bilgilendirme yapıldığını söyledi.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya değinen Rahman, İshak Dar'ın İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştüğünü belirterek, "İshak Dar, kalıcı barış için gerginliğin azaltılması, diyalog ve diplomasi ihtiyacını vurguladı." sözleriyle süreci özetledi.
Görüşmelerde dikkat çeken bir diğer başlık Hürmüz Boğazı konusuna değinen Rahman, "Pakistan Dışişleri Bakanı, Hürmüz Boğazı'ndan 20 Pakistan bayraklı geminin geçişine İran tarafından izin verildiğini açıkladı." ifadelerini kullandı.
YA BARIŞ YA DA OYUNA DÜŞ
İslamabad'da düzenlenecek dörtlü zirvenin bölgesel dengeler açısından belirleyici olacağının altını çizen A Haber muhabiri Rahman, konuya "Bu dörtlü zirvenin kilit olduğu belirtiliyor ve sonrasında Körfez'deki sürecin netleşmesi bekleniyor." sözleriyle işaret etti.
Başkentte yapılan değerlendirmelere yer veren Rahman, "Körfez ülkeleri İsrail'in oyununa mı düşecek yoksa ateşkes ve barış sürecine katkı mı sağlayacak?" sorusunun gündemde olduğunu belirtti. Daha önce 19 Mart'ta Riyad'da yapılması planlanan ancak İslamabad'a taşınan toplantı serisi iki gün sürecek.
Hakan Fidan, Şahbaz Şerif ile görüştü.
ŞAHBAZ ŞERİF İLE İKİLİ GÖRÜŞME
Bakan Fidan, başkent İslamabad'daki ziyareti çerçevesinde Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından kabul edildi. Görüşmede taraflar arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel gelişmeler, devam eden İran ve İsrail-ABD savaşı ile bu savaşta muhtemel ateşkese yönelik çabalar ele alındı.
Bakan Fidan, geçtiğimiz saatlerde Mısırlı mevkidaşı Badr Abdelatty'nin de katılımıyla Pakistan Başbakanı Şerif ile ayrı bir görüşme daha gerçekleştirmişti.
İSLAMAD'DA DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslamabad'da düzenlenen Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda; Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Al Suud, Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty ve Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed Ishaq Dar ile bir araya geldi. Bu kritik zirvede, Orta Doğu'daki son gelişmeler ve bölgesel güvenliği artırmaya yönelik atılacak ortak adımlar kapsamlı bir şekilde ele alındı.


