Kuşadası Belediyesi'nde rüşvet depremi: Başkan Günel tutuklandı yerine Demirtaş seçildi
İstanbul merkezli yürütülen rüşvet ve irtikap soruşturması kapsamında Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'in tutuklanarak İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından, belediye meclisinde yapılan oylamayla CHP'li Tahsin Demirtaş başkanvekili görevine getirildi. Operasyonun detaylarında ise adrese teslim ihaleler ve dikkat çeken bağlantılar yer alıyor.

Hızlı Özet Göster
- Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'in rüşvet ve irtikap suçlamalarıyla tutuklanmasının ardından CHP'li Meclis Üyesi Avukat Tahsin Demirtaş 23 oyla belediye başkan vekili seçildi.
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü operasyonda Belediye Başkanı Ömer Günel, Yapı Kontrol Müdürü Mustafa Burak Gündeş, belediye mimarı Meral Celep ve iş insanları Ferdi Zenginoğlu ile Hüseyin Kabasakal tutuklandı.
- Soruşturmada MASAK raporları ve HTS kayıtlarıyla yaklaşık 6 milyar liralık imar rantı sağlandığı ve adrese teslim ihalelerle kamu kaynaklarının aktarıldığı iddia ediliyor.
- 2021 yılındaki Güvercin Masa ihalesi sürecinde İhale Komisyonu Başkanı'nın Ömer Günel'e yazdığı notta 'Verirsek patlarız' ifadesinin yer aldığı tespit edildi.
- Belediye başkan yardımcıları Özgür Batçıoğlu ve Tibet Özer, Kuşadası Cumhuriyeti olarak nitelenen yapının kilit aktörleri olarak değerlendiriliyor.
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'in "rüşvet" ve "irtikap" suçlamalarıyla tutuklanmasının ardından, belediye yönetiminde bayrak değişimi yaşandı. Belediye Meclisi'nde yapılan olağanüstü seçimle, CHP'li Meclis Üyesi Avukat Tahsin Demirtaş belediye başkan vekili olarak belirlendi.
23 OYLA SEÇİLDİ
Kuşadası Belediyesi'nde yönetim boşluğu oluşmaması amacıyla toplanan meclis üyeleri, Tahsin Demirtaş'ı 23 oyla göreve getirdi. Demirtaş'ın, Belediye Başkanı Ömer Günel hakkındaki adli soruşturma ve yargı süreci netleşene kadar bu görevi sürdüreceği bildirildi.
RÜŞVET VE İRTİKAPLA DEĞİŞEN KOLTUK
Belediyedeki görev değişikliğinin temelinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş çaplı yolsuzluk operasyonu yatıyor. Operasyon kapsamında Belediye Başkanı Ömer Günel ile birlikte Yapı Kontrol Müdürü Mustafa Burak Gündeş, belediye mimarı Meral Celepve iş insanları Ferdi Zenginoğlu ile Hüseyin Kabasakal "rüşvet" ve "irtikap" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
6 MİLYARLIK RANT
Soruşturmanın perde arkasında, "Mini İmamoğlu" modeli olarak adlandırılan karmaşık rant çarkı olduğu öne sürülmüştü. MASAK raporları ve HTS kayıtlarıyla deşifre edilen sistemde, yaklaşık 6 milyar liralık imar rantı sağlandığı ve adrese teslim ihalelerle kamu kaynaklarının aktarıldığı iddialar arasında yer alıyor.
'VERİRSEK PATLARIZ'
Dosyanın en çarpıcı delillerinden biri, 2021 yılındaki "Güvercin Masa" ihalesi sürecinde tutulan bir not oldu. İhale Komisyonu Başkanı'nın, Başkan Ömer Günel'e hitaben yazdığı ve ihaleye fesat karıştırma riskine karşı uyarıda bulunduğu notta, "Verirsek patlarız" ifadesinin yer aldığı saptandı. 12 Ocak 2026 tarihinde müfettişler tarafından raporlaştırılan bu "itiraf" niteliğindeki belge, soruşturmanın merkezine konuldu.
'KUŞADASI CUMHURİYETİ'
Operasyonun odağındaki "sistemde" öne çıkan diğer isimler ise belediye başkan yardımcıları oldu. Eski emniyet müdürüyken görevinden ayrılıp belediye başkan yardımcılığına geçen Özgür Batçıoğlu ile diğer başkan yardımcısı Tibet Özer, ilçede kurulan ve "Kuşadası Cumhuriyeti" olarak nitelenen yapının kilit aktörleri ve "siyasi baronları" olarak değerlendiriliyor.


