İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopterin enkazına A Haber ulaştı

Son dakika haberleri... İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kaza bölgesine giden A Haber ekibinden Mehmet Karataş, Reisi ile birlikte 8 kişinin hayatını kaybettiği helikopterin enkazına ulaştı. Helikopterin motor kısmının bulan muhabir Karataş, "Her birisinin arasında en fazla 10-15 metre var, bu da ne kadar sert bir düşüş olduğunu gösteriyor." dedi. Öte yandan A Haber canlı yayınında kaza senaryolarına ilişkin açıklamalarda bulunan Mühendis Pilot Ahmet İzgi, "Uzaktan atılan bir roketle değil sisten ve pilotların vertigo olmasından kaynaklı bir düşüş olduğu düşüncesindeyim." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 20 Mayıs 2024, 11:57 Güncelleme 21 Mayıs 2024, 17:21
İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopterin enkazına A Haber ulaştı

İÇİNDEKİLER

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bulunduğu helikopterin zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide kaza yaptığını duyurdu.



REİSİ HAYATINI KAYBETTİ
Akıncı İHA'nın tespitlerinin ardından İran Kızılayı, Reisi'nin helikopterinin bulunduğunu açıkladı. Kazada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan helikopter kazasında hayatını kaybetti.

Kaza bölgesine giden A Haber ekibinden Mehmet Karataş, Reisi ile birlikte 8 kişinin hayatını kaybettiği helikopterin enkazına ulaştı.

MOTORUNU BULDUK
Helikopterin 4 parçaya ayrıldığını ve motorunu bulduklarını ifade eden Karataş, "Görüyorsunuz. Helikopterin tamamını size gösterelim."

"Dünya televizyonlarında ilk görüntüleri şu an A Haber ekranlarında gösteriyoruz. Helikopterin parçaları burada. Her birisinin arasında en fazla 10-15 metre var, bu da ne kadar sert bir düşüş olduğunu gösteriyor." dedi.

Helikopterin bütün parçalarının çok dar bir alanda olduğunu belirten Mühendis Pilot Ahmet İzgi, "Eğer bu helikopter havada patlayıcı vasıtasıyla herhangi bir roket vasıtasıyla patlatılmış olsaydı bu görmüş olduğunuz helikopter parçaları birkaç yüz metrelik çap içerisinde dağılmış olacaktı." dedi.


A Haber canlı yayınında helikopterin ağaçlık alana sürtünerek düştüğünü belirten İzgi, "Uzaktan atılan bir roketle değil sisten ve pilotların vertigo olmasından kaynaklı bir düşüş olduğu düşüncesindeyim." ifadelerini kullandı.




KAZA NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Helikopterin sisin içine girmesiyle birlikte pilotların vertigo etkisine girmiş olabileceğini değerlendiren İzgi, "Helikopter hava aracı çok yüksek bir noktadan bir anda aşağı düşmemiş. İnsan kulağının içinde iç kulak kısmı var. İçerisindeki kristaller sayesinde biz düz mü durduk yatık mı durduk hangi yöne doğru eğildik o bilgileri iç kulağımız bize sağlıyor. Ve vertigo yaşanır. Referansını kaybeder. Maalesef yüksek bir oranda kaza ile sonuçlanıyor. Sebeplerinin çok yüksek bir kısmı da meteorolojiden kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

İzgi canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

KARA KUTUSU VAR MI?
Uçaklarda iki tane kayıt cihazı var. Helikopterlerde maalesef bu cihazlar çoğunda çok yüksek bir oranda yok kullanılmıyor. Basit ses kayıt cihazları bile yok. Tam ölümlü kazalarda yıllar süren bir mahkeme süreci oluşuyor.

Bir motor arızasının olması çok küçük bir ihtimal. Çünkü motor durduğu zaman da inebiliyor helikopter.

Bizdeki kazalara da çok benzeyen pilotun anlık bulut içinde siste kalmasından kaynaklı bir vertigo problemi ve onun sonunda panik ve panikle beraber herhangi bir ağaca çarpması vs. arka arkaya geliyor.

KAZA YAPAN HELİKOPTERİN ÖZELLİKLERİ

*ABD yapımı

*Modeli "Bella412"

*1979'da üretildi

*1981'de ilk uçuşunu yaptı

*Genel maksat statüsünde kullanılıyor

*2 Mürettebat

*13 yolcu kapasitesi var

*Uzunluğu 17.1

*Pervane açıklığı 14 metre

*Menzili 745 km

*Azami hızı 259 km

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN