PKK'ya ortak operasyon mu yapılacak? Irak neden sınıra askeri üs kurdu? Uzman isimlerden A Haber'de çarpıcı değerlendirme

Irak, Türkiye sınırında 30 yıl aradan sonra ilk kez askeri üs kurdu. Son dakika haberine göre Irak'ın kuzeyinde askeri hareketlilik var. Bu ne anlama geliyor? A Haber muhabiri Mert Hacıalioğlu, Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar'a sordu. Ağar, "Mehmetçik, PKK'nın sözde devletini postallarıyla çiğnemiş olacak. Bunun pek çok sonucu olacak bölgede." dedi.

Giriş Tarihi 30 Nisan 2024, 22:28 Güncelleme 30 Nisan 2024, 23:27
PKK’ya ortak operasyon mu yapılacak? Irak neden sınıra askeri üs kurdu? Uzman isimlerden A Haber’de çarpıcı değerlendirme

İÇİNDEKİLER

Irak Türkiye sınırındaki Zaho'ya 2 askeri üs kurdu. Son dakika bilgisine göre IKBY, Hakurk'a sevkiyat yapıyor. Türkiye - Irak ortak harekat mı yapacak? Uzman isimler A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.



İşte o açıklamalardan satır başları:

"PKK'DA HAREKETLENME OLACAK"
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar: Bu yeni gördüğümüz bir fotoğraf ama bunun bir evveliyatı var. Aslında 23 Şubat'ta ilk üs bölgelerini kurmaya başladılar. Bunlar Irak ordusunun birinci sınır muhafız tümenine bağlı olan unsurlar.

Şu an için bir PKK ile karşı karşıya gelme fotoğrafı var mı? Şu an için yok ama bir kontrol var koordinasyon ve iş birliği var. Olası bir harekat sırasında neler olacak? PKK'da bir hareketlenme olacak. Hem bölge dışına çıkmak isteyen PKK'lılar olacak hem bölgeye girmeye çalışan PKK'lılar olacak.



"TSK'NIN YAPACAĞI HAREKATA BÜYÜK KATKI SAĞLAR"
Bunlar o zaman neleri kullanacaklar? Irak'ın derinlikteki sızma ve sıyrılma parkurlarını kurtaracaklar. Bunların üzerinde Irak merkezi hükümetinin bir takım yol kontrol noktaları üs bölgeleri oluşturması, benzer faaliyetlerinin özellikle Irak bölgesel yönetiminin sorumluluğundaki olan alanlarda örneğin Gara'nın etrafında peşmergeler tarafından yapılıyor olması TSK'nın yapacağı harekata büyük katkılar sağlayacak.
Direkt PKK ile çatışmaya girecekler mi? Bu olabilir. Sahanın kendi dinamikleri içerisinde. Ama benim temel öngörüm bununla ilgili çok büyük beklentiler üretmenin doğru olmayacağı doğrultusunda.



KONJONKTÜR DEĞİŞTİ
Peşmerge geçmişte bizimle beraber özellikle 90'lı yıllarda Irak'a yapmış olduğumuz harekatlarda beraber hareket ettik. Binlerce zayiat verdiğini biliyoruz. O zaman çok büyük bir fedakarlık yaptılar taşın altına bizimle beraber ellerini soktular. Ama ondan sonra tabii konjonktür değişti, yaklaşımlar değişti, siyaset ve stratejiler değişti hassasiyetler değişti. Türkiye ile iş birliği yapıyor olmasına rağmen aktif bir iş birliğine girmedi pasif bir iş birliği geliştirdi.



AKTİF BİR İŞ BİRLİĞİNE DÖNÜŞÜR MÜ?
Şu safhada bir pasif iş birliği fotoğrafı var. Ama zaman içerisinde aktif bir iş birliğine dönüşebilir mi? Dönüşebileceğine dair çok büyük umudum ve beklentilerim var. Çünkü sonuçta burası bizim ülkemiz değil. Burası Irak ülkesi. Irak'ın egemenlik alanı.

BİR TEK MEHMETÇİK GİRDİ
Bir terör örgütü gelmiş şu bölgeyi kurtartılmış bölge ilan etmiş ben burada devlet kurdum demiş PKK devleti kurdum demiş sözde. Bir tek TSK girdi Mehmetçik girdi. Şimdi kendi topraklarını gelsin korusunlar istiyoruz. Irak parçalanma olasılığı hala son derece yüksek bir devlet.

IRAK İÇİN VAROLUŞSAL BİR PROJE
Biz de artık geriye dönmek istiyoruz diyorlar. Biz bir Irak olmak istiyoruz diyorlar. Böyle bir ülke Kalkınma Yolu ile beraber geriye dönmeye çalışıyor. Bu proje Irak için çok değerli. Irak için bir varoluşsal proje. Bu projenin arkasında Irak tarafı ne kadar durabilecek?

ELİNDE KALAN SON ALAN
Gara PKK'nın elinde kalan son alan bura düştüğü zaman PKK ben burada devlet kurdum dediği yer var ya oranın tamamını kaybetmiş, Mehmetçik, PKK'nın sözde devletini postallarıyla çiğnemiş olacak. Bunun pek çok sonucu olacak bölgede.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN