Meclis'te seçimlerin ardından mesai yeniden başlıyor! Gündemde hangi başlıklar olacak? Başkan Erdoğan ne mesaj verecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yerel seçim nedeniyle ara verdiği mesaisine bugün yeniden başlıyor. Meclis gündeminde önemli yasal düzenlemeler var. Enerji verimliliğini artıracak kanun teklifi ile turist rehberlerine yönelik düzenlemenin Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 15 Nisan 2024, 10:44 Güncelleme 16 Nisan 2024, 09:22
Meclis’te seçimlerin ardından mesai yeniden başlıyor! Gündemde hangi başlıklar olacak? Başkan Erdoğan ne mesaj verecek?

İÇİNDEKİLER

Meclis, yerel seçimler için verdiği aranın ardından bugün yoğun gündemle mesaisine başlayacak.

İLK GÜNDEM ENERJİ
Genel Kurul'un ilk gündem başlığında enerji alanına yönelik teklif bulunuyor. Düzenleme, yerli üretim ve ithal doğal gazın Türkiye'de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesini içeriyor.

Teklife göre; kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler ve göllerde yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

GÜNDEMDE BEKLEYEN BİR DİĞER DÜZENLEME İSE TURİST REHBERLİĞİ MESLEK KANUNU TEKLİFİ

Turist rehberliği meslek kanunu teklifi, yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenlerin diğer şartları yerine getirmeleri halinde Türkçe turist rehberi olabilmesini içeriyor.

RUHSATSIZ SİLAHA REKOR CEZA GÜNDEMDE
Meclis'in gündemine gelmesi beklenen düzenlemelerden biri de İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan teklif olacak. Ruhsatsız silah kullanımına verilen cezanın artırılması, silah parçalarının satılmasının engellenmesi gibi konular teklifte yer alacak.

KRİPTO PİYASASINA İLİŞKİN TEKLİF MECLİS'E SUNULACAK
Kripto varlıklara ilişkin düzenlemenin de bu hafta Meclis'e sunulması bekleniyor. Yaklaşık 30 maddelik teklifle kripto varlıkların hukuki tanımı yapılacak. Varlıkların ihraç, dağıtım ve alım satımını yapanların uyacakları kurallar belirlenecek.

PARTİLERİN GRUP TOPLANTILARI OLACAK
Bu hafta, yerel seçimin ardından ilk kez siyasi partilerin genel başkanları da kürsüde olacak. Partilerin grup toplantıları yapılacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan seçim sonrası ilk kapsamlı değerlendirmesini çarşamba günü yapılacak grup toplantısında paylaşacak. Bayramdan hemen önce seçim sonuçlarıyla ilgili 'A takımı'nı olağanüstü toplayan Başkan Erdoğan, burada seçime ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunmuştu. Salı günü de CHP Genel Başkanı Özgür Özel partisinin Meclis grubunda kürsüde olacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan.

İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Meclis İç Tüzük tartışmalarına da sahne olacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Hemen seçimden sonra anayasa konusunun gündeme gelmesi biraz erken olur ama bunun bir hazırlık safhasının olması gerekir. Meclis'teki bu diyalog zemininin oluşturulabilmesi için herhalde İç Tüzük çalışmasını önce getirmek gerekir. Zira hakikaten köklü bir İç Tüzük değişikliğiyle Meclisi daha demokratik bir hale getirmek ilk iş gibi görünüyor" demişti. AK Parti'nin bu kapsamda bir İçtüzük çalışması için muhalefetin kapısını çalması bekleniyor.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı

23 NİSAN'DA ALPER GEZERAVCI SÜRPRİZİ
23 Nisan Salı günü TBMM'nin kuruluşunun 104'üncü yıl dönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel oturumu yapılacak. Meclis'te ayrıca, her yıl olduğu gibi bu yılda Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi ve TÜBİTAK iş birliğinde 'Meclis Bahçesi Çocuk Bahçesi ve Bilim Şenliği' düzenlenecek. Bu seneki etkinliklere Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da katılacağı öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN