MSB duyurdu! Irak sınırında sınır güvenliği toplantısı icra edildi

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta (4 Mart) verdiği Irak sınırına "yeni harekat" mesajının ardından peş peşe kiritk temaslar gerçekleşti. Dün Milli Savunma Bakanı Güler, Dışişleri Bakanı Fidan ve MİT Başkanı Kalın ile görüştü. Bugün ise Irak sınırında kritik bir temas gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı 2’nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve beraberindeki heyet Iraklı yerel yetkililer ile sınır güvenliği toplantısı icra etti.

Giriş Tarihi 12 Mart 2024, 12:11 Güncelleme 12 Mart 2024, 13:59
MSB duyurdu! Irak sınırında sınır güvenliği toplantısı icra edildi

İÇİNDEKİLER

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar devam ederken Başkan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta kritik bir mesaj verdi.

Erdoğan, "Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. Bu yazın Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız." dedi.

Başkan Erdoğan'ın çıkışının ardından peş peşe kritik temaslar yaşandı.

SÜPRİZ GÖRÜŞME
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile bir araya geldi.

Milli Savunma Bakanlığının paylaşımına göre, Bakan Güler, Fidan ve Kalın'ı bakanlığın girişinde ayrı ayrı karşıladı.

Karşılamanın ardından Güler, Fidan ve Kalın basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

IRAK SINIRINDA KRİTİK TEMAS
Bugün de Irak sınırında kritik bir temas gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanlığı 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve beraberindeki heyetin Iraklı yerel yetkililer ile sınır güvenliği toplantısı icra ettiğini açıkladı.

MSB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Irak'ın kuzeyinde icra ettiğimiz harekâtlar, Irak güvenlik birimleri ile yakın koordinasyon içerisinde gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve beraberindeki heyet, Iraklı yerel yetkililer ile sınır güvenliği toplantısı icra etti.

Pençe-Kilit Harekât bölgesinin sınırları içerisinde Iraklı yerel yetkililerle gerçekleştirilen toplantıda, Irak-Türkiye sınır hattının güvenliği ele alınırken Irak vatandaşlarının güvenliğini artırmaya yönelik tedbirler de görüşüldü."

HAREKAT NASIL OLACAK?
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, olası harekata ilişkin A Haber'de açıklamalarda bulundu.

Ağar şunları söyledi:
"Son derece değerli çalışma yürütülüyor. Pençe-Kilit Bölgesinde bir toplantı icra edildiği paylaşılıyor. Yani Metin Toker Paşamız şu anda Irak'ta bulunuyor. 2. kolordu komutanımız Irak kuvvet komutanları ve peşmerge ile görüşüyor. Açıkçası çok önemli bir fotoğraf ortaya çıkmış durumda. Burada en önemli sorun peşmerge ve Irak kuvvetlerinin PKK'nın bulunduğu yerlere giremiyordu. Sina-Haftanin-Gara-Avaşin-Basyan-Zap ve Hakurk ile Kandil Irak sınırları içerisinde yer alıyor. Normalde Irak'ta güçlerin burayı kontrol etmesi ve buradan bize terör tehdidinin gelmesi gerekiyor. Onlar yapamadıkları için biz oradayız.

Buradaki çalışma çok değerli ama içinde riskler barındıran bir fotoğraf. Bir Sincar meselesi var. 7 Ekim'de yapılan bir anlaşma var. Buradan PKK'nın çıkarılması gündeme geldi. Ancak bunlar buradan çıkartılmadı ve burada simbiyotik bir yaşam gelişmeye başladı. Talabani desteği var PKK'ya. Geçtiğimiz günlerde peşmerge ile PKK arasında bir çatışma yaşandı. Bu anlamlı ve önemli bir olay. Bur ortaya koyacağı tavırllar açısından kıymetlidir. Irak'ın işgalinden sonra Irak devleti istismar edilmiştir. Burada üs bölgeleri kazması PKK'ya karşı olmalıdır. Buna çok dikkat edilmelidir. Irak pastası ABD ile İran arasında paylaşılmıştır. İran'ın ortaya koyacağı refleksleri çok iyi tartmamız gerekiyor.

PKK ile mücadeleyi İran da manipüle ediyor. İran bunu yaparken Irak merkezi kuvvetlerini kullanıyor. Haşdi Şabi denilen yapı ile Sincar'da bulunan PKK'nın varlığı sağlanıyor. Pençe-Kilit bölgesinde yapılan toplantı çok kıymetlidir ancak içinde barındırmış olduğu fitneler ile birlikte zorlu bir fotoğraftır. Irak kuvvetlerini manipüle edilme meselesi aşılması gereken en önemli konudur. Irak eski güzel günlerine dönmek istiyor."

BAŞKAN ERDOĞAN HAREKAT SİNYALİ VERMİŞTİ: ÇEMBERİ TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ
Başkan Erdoğan 4 Mart tarihinde Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Irak sınırına yeni harekat sinyali vermişti.

Terörle mücadeleyi, Türkiye sınırları içinde ve dışında önlerine çıkan engellere aldırmadan kararlılıkla devam ettirdiklerini ifade eden Erdoğan, "Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. İnşallah bu yazın Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız." ifadesini kullandı.

Suriye sınırları boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturma iradelerinin baki olduğunu belirten Erdoğan, daha önceki harekatlarla bir kısmının tesis edildiği bu koridordaki boşlukları yeni adımlarla doldurmakta kararlı olduklarını dile getirdi.

"TERÖRİSTAN HAYAL EDENLERE KABUSU YAŞATACAĞIZ"
Bölgedeki herkesi bu güvenlik stratejisine saygılı olmaya davet eden Erdoğan, "Aksi takdirde ortaya çıkacak gerilimlerin sebebi kendileri olacaktır. Türkiye'yi güney sınırları boyunca kuracağı bir teröristanla dize getireceğini düşünenlere yeni kabuslar yaşatacak hazırlıklarımız var. Ülkemizin ve milletimizin terörle mücadele hususundaki kararlılığını hala anlayamamış olanlara bu gerçeği kabul ettirene kadar şartları zorlamaktan geri durmayacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin sadece kendi sınırlarından ibaret olmadığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Karadeniz'den Kuzey Afrika'ya, Ege'den Güney Asya'ya kadar çok daha büyük bir coğrafyanın kalbi olduğunu söyledi.