Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever hazırlıklara başladı: 3 saatte 7 deney! Uzay yolunda yeni hamleler yeni ekiple hızlanacak

Türkiye'nin ikinci astronotu olmaya hazırlanan Tuva Cihangir Atasever (31), uzayda gerçekleştireceği deneylerin test çalışmalarına başladı. Tarihi misyon kapsamında Atasever'in 7 deney yapması planlanıyor. Öte yandan Türkiye, insanlı ilk uzay misyonuyla yeni bir dönemin kapılarını açarken TUA'nın yönetiminde yaptığı düzenlemeyle stratejik "uzay vatan" hedeflerine gecikmeden ulaşmayı amaçlıyor. 1 trilyon dolara ulaşması beklenen küresel uzay ekonomisinden ülkenin daha fazla pay alabilmesi de hedefler arasında bulunuyor.

Giriş Tarihi 16 Şubat 2024, 08:31 Güncelleme 16 Şubat 2024, 08:42
Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever hazırlıklara başladı: 3 saatte 7 deney! Uzay yolunda yeni hamleler yeni ekiple hızlanacak

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ikinci astronotu olmaya hazırlanan Tuva Cihangir Atasever (31), uzayda gerçekleştireceği deneylerin test çalışmalarına başladı. Atasever'in, yörünge altı uçuşunu nisan ayının ilk haftasında yapması öngörülüyor.

Türkiye'nin ikinci astronotu olmaya hazırlanan Tuva Cihangir Atasever

ATASEVER 7 DENEY YAPACAK

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile birlikte 8 ay boyunca aynı eğitimlerden geçen Atasever, nisan ayında 80 kilometrelik bir yörünge altı uçuş için uzaya gitmeye hazırlanıyor. Tarihi misyon kapsamında Atasever'in 7 deney yapması planlanıyor. Deneylerin test çalışmalarına şimdiden başladığı öğrenilen Atasever, uçuşa ilişkin eğitimleri ise fırlatılış gününden 2 hafta önce ABD'de almaya başlayacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda devam eden TEKNOFEST'i ziyaretinde yaptığı konuşmada Türkiye'nin uzay yolcularını açıkladı. (29 Nisan 2023)

3 SAAT SÜRECEK

Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI), 100 kilometrelik irtifanın altını 'uzay' olarak tanımlamadığı için bu uçuşlar 'yörünge altı' olarak adlandırılıyor. ABD ise bu irtifayı uzay olarak kabul ediyor. Edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin ikinci uzay misyonunun yaklaşık 3 saat sürmesi ve ardından Atasever'in yeniden yeryüzüne dönmesi bekleniyor.



UZAY YOLUNDA YENİ HAMLELER YENİ EKİPLE HIZLANACAK

Türkiye, insanlı ilk uzay misyonunu başarıyla gerçekleştirirken Türkiye Uzay Ajansının (TUA) yönetiminde yapılan düzenlemelerle gelecek dönemin stratejik hedeflerine odaklanıldı.

Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlamasıyla gözler yeni hamlelere çevrildi. İkinci insanlı uzay seferinden Ay'a gönderilecek araca, Ankara'da kurulacak üsten, uzay limanına kadar ülkeyi üst lige taşıyacak hedeflere hızla ulaşabilmek için TUA kadrosunda alanında uzman isimler görevlendirildi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, TEKNOFEST'in organizatörlerinden Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) Müdürü Mehmet Nefes'in de aralarında olduğu "uzay takımı", bir yandan stratejik projelere odaklanırken diğer yandan toplumdaki uzay farkındalığının geliştirilmesinde başrolü oynayacak.

TUA'nın yönetimine bu isimlerin yanı sıra DeltaV Uzay Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan ile T3 Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Alper Güzel de katıldı.

Uzman kadro, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın koordinasyonunda devam eden çalışmalar kapsamında "Milli Uzay Programı"ndaki hedeflerin birer birer uygulamaya alınmasını sağlayacak.

Yapılan atamaların, Türkiye'nin uzay hedeflerine ulaşmasına ve gelecekte 1 trilyon dolara ulaşması beklenen küresel uzay ekonomisinde daha fazla pay sahibi olmasına katkı sağlaması bekleniyor.

İKİNCİ İNSANLI UZAY MİSYONU NİSANDA

Milli Uzay Programı, 2022-2030 dönemini kapsayacak şekilde planlanırken dünyada bu alandaki gelişmelerin de yakından takip edilmesi amaçlandı.

2021'de ilan edilen program kapsamında ilk olarak Alper Gezeravcı, 19 Ocak'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na 13 bilimsel deney yapmak üzere gönderildi. Böylece insanlı ilk uzay misyonu tamamlanmış oldu. Nisan ayında da ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever'in alçak yörünge uçuşunu gerçekleştirmesiyle bu misyonun pekiştirilmesi amaçlanıyor.

Bakan Kacır da konuya ilişkin, "İnsanlı ilk uzay bilim misyonumuz, biyoloji, tıp, genetik, fizik, malzeme bilimi disiplinlerinde bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırmalara önemli kazanımlar getirdi." ifadesini kullanmıştı.

2026'DA AY'A ERİŞİM SAĞLANACAK

TUA'nın güçlenen kadrosunun diğer hedeflerin hızla yerine getirilmesinde önemli rol oynaması bekleniyor.

Ay'a ilk teması gerçekleştirmek, yeni nesil uydu geliştirme alanında dünyayla rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak, Türkiye'ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek, uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak, uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak buradaki yetkinliği artırmak, Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri seviyeye taşımak, ülkede uzay sanayisi ekosistemini daha da geliştirmek ve bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak da hedefler arasında yer alıyor.

Ay Araştırma Programı ile geliştirilen ilk uzay aracında bütün süreçlerin 2026'da tamamlanması ve aracın fırlatılması planlanıyor. Programın ilk aşaması olan AYAP-1 kapsamında Ay'ın yörüngeden keşfi ve yüzeyle ilk temasın gerçekleştirilmesi, ikinci aşamada ise AYAP-2 Projesi ile yumuşak iniş yöntemiyle yüzeye bir gezici keşif aracının (rover) indirilmesi amaçlanıyor.

Uzaya bağımsız erişim programı da sürdürülecek. Fırlatma roketleri geliştirmeye yönelik projelere devam edilecek. Böylece 2030'a kadar uluslararası işbirlikleriyle bir uzay limanı kurulması hedefleniyor.

Alçak yörünge uydularına ilişkin milli üretim programı da başlatılacak. Bu alanda kamu, akademi ve özel sektör projeleri desteklenecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN