Dünya Türkiye'nin uzay yolculuğunu konuşuyor! Alper Gezeravcı'nın dünyadan 300 kilometre uzaklıktaki ilk yemeği haşlama et oldu

Astronot Alper Gezeravcı, 2700 kilometre hızla uzaya uçtu. Masmasvi dünya manzaralı ilk yemeğini kalkıştan 7 saat sonra yedi. Dünyadan 300 kilometre uzaklıktaki ilk yemeği ise haşlama et oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ocak 2024 Güncelleme 20 Ocak 2024, 11:47
Dünya Türkiye’nin uzay yolculuğunu konuşuyor! Alper Gezeravcı’nın dünyadan 300 kilometre uzaklıktaki ilk yemeği haşlama et oldu

İÇİNDEKİLER

Alper Gezeravcı, 3 meslektaşı ile SpaceX Dragon kapsülüne bindi. Hızla atmosferi geçti. Masmasvi dünya manzaralı ilk yemeğini kalkıştan 7 saat sonra yedi.

Uzayda kalacağı 14 gün boyunca da Türkiye'nin 7 bölgesinden hazırlanan menü tüketeceği kaydedildi. 4 farklı içeceğin de olduğu belirtildi.

Alper Gezeravcı, uzayda 14 gün kalacak. 13 araştırma yapacak. Deneylerde Tuz Gölü'nden götürdüğü endemik Schrenkiella Parvula bitkisini kullanacak.
Görev bittikten sonra mürettebat Dragon ile istasyondan ayrılacak.
Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açıp Atlas Okyanusu'na iniş yapacak.

TÜRKİYE SEÇKİNLER KULÜBÜ'NDE

Türkiye, her alanda olduğu gibi uzayda da artık güç olmak için ilk adımı attı. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Dragon uzay aracı, NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle yerel saatle 16.49'da (TSİ 00.49) hareket etti. Başarıyla fırlatılan Dragon uzay aracının, yaklaşık 36 saatlik bir yolculuğun ardından bugün TSİ 13.15'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacak.

Astronot Gezeravcı, yolculuğunun başlamasının ardından ilk mesajını "İstikbal göklerdedir" sözüyle verdi. Türkiye'nin bu özel yolculuğu tarihe de geçti. Uluslararası Uzay İstasyonu diğer adıyla Seçkinler Kulübü, bugüne kadar 21 ülkeden 273 kişiyi ağırlamıştı.

Türkiye, Seçkinler Kulübü'ne giren 22. ülke oldu. Bu özel uçuşta Alper Gezeravcı'ya İspanyol misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan hava kuvvetlerinden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına da İsveçli Marcus Wandt eşlik etti.

ASTRONOTLARIN İLK SÖZLERİ
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü "İstikbal göklerdedir" oldu.
Bu sözler diğer astronotların da uzaydayken ilk ifadeleri merak konusu yaptı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nden ilk Arap astronot Sultan Al Neyadi / Mart 2023: Şükürler olsun, uzaya çıkmayı başardık.
Uzaya çıkan ilk kadın ve "Martı" kod adını kullanan 26 yaşındaki Valentina Tereshkova / 16 Haziran 1963: Dünya ne kadar güzel.
Amerikalı astronot Neil Armstrong / 1969: İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım.

HER YERDE MANŞETLERDE
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, dünyada manşet oldu...
CNN: Türkiye için çığır açıcı görev.
New York Times: Gezeravcı, ilk Türk astronotu olarak ülkesinde gelecek nesillere ilham kaynağı.
France 24: Erdoğan'ın uzay hedeflerinin ilk adımı.
ABC News: Türkiye için önemli adım.
Times of India: Türkiye de artık uzay liginde.
South China Morning Post: Bu özel yolculukta Türkiye de var.
Le Monde: Büyük ve anlamlı uçuş.
Daily Mail: Türkiye'nin ilk astronotu da uzayda.

TÜRKİYE UYUMADI
Türkıye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu 4 astronotu taşıyan Falcon 9 roketi, Türkiye saatiyle 00.49'da ABD'nin Florida eyaletindeki NASA'ya ait Kennedy Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatıldı. Tüm dünyanın nefesini tuttuğu o anlarda, 10'dan geriye sayımda Taksim'deki binlerce kişi büyük heyecan yaşadı. Milyonlarca kişi de evinden uçuşu takip etti.



KUMPASTAN UZAYA

Gezeravcı, Işıklar Askeri Lisesi'ni ve Hava Harp Okulu'nu da dereceyle bitirdi. F-16 pilotu olan ve 2001 yılında yüksek lisansını ise Wright- Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde yapan Gezeravcı FETÖ'nün hedefine girdi. Örgüt irtibatı olmayan Gezeravcı 2012'de kumpasla ordudan gönderildi. Ancak teröristler kaçtı, o tarihe geçti.

Alper Gezeravcı'nın annesi Sıddıka Gezeravcı ve babası Ali Gezeravcı, çocuklarıyla gurur duyduklarını söyledi.


TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN