Yine kiralık vekil işleri! CHP'li Ali Fazıl Kasap Saadet Partisi'ne geçti

Saadet Partili Milletvekili Hasan Bitmez'in vefatının ardından Saadet-Gelecek ittifakı'nın Meclis'teki grubu düştü. CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi'nin yeniden grup kurması için Saadet Partisi'ne geçti. Yaşanan durum 2018'de CHP'li 15 milletvekili İYİ Parti'ye katılmasını hatırlatırken "Kiralık vekil" yorumu yapıldı.

Giriş Tarihi 16 Aralık 2023, 11:49 Güncelleme 17 Aralık 2023, 14:51
Yine kiralık vekil işleri! CHP’li Ali Fazıl Kasap Saadet Partisi’ne geçti

İÇİNDEKİLER

Siyaset sahnesi yine bir "kiralık vekil" olayına şahitlik ediyor.

BİTMEZ VEFAT EDİNCE GRUP DÜŞTÜ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda konuşma yaptığı sırada fenalaşan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in ölümünün ardından Meclisteki Saadet-Gelecek grubu düştü.

CHP'Lİ ALİ FAZIL KASAP GRUP İÇİN SAADET'E GEÇTİ
Yaşananların ardından CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap Saadet Partisi'ne geçti.

Fotoğrafta: Ali Fazıl Kasap

ÖZEL Mİ GÖNDERDİ KILIÇDAROĞLU MU YÖNLENDİRDİ?
Kasap'ın Saadet'e geçingeri dönüş için hazırlanan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yönlendirmesiyle mi yoksa ittifak arayışlarını sürdüren Özgür Özel'in talebiyle mi gerçekleştiği merak konusu olurken flaş bir gelişme yaşandı.

ÖZEL'İN YOLLADIĞI ORTAYA ÇIKTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaşanan gelişme sonrası yaptığı açıklamada Bitmez'in hayatını kaybetmesiyle Saadet Partisinin milletvekili sayısının 19'a düştüğünü ve grubun düşmesinin söz konusu olduğunu aktardı.

CHP Genel Başkanı Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Saadet Partisi sözünü söyleyemez hale gelirse bu demokrasi açısından da çok ayıp. Hele hele Hasan Bitmez'in son nefesine kadar kürsüde sözünü söylemeye çalışan gayreti de göz önüne getirilince kendisinin hatırasına da saygısızlık olur. Biz bu grubun düşmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Tüm muhalefet partilerinin birer milletvekili ile bir demokrasi dayanışması yapmasını önerdik. Ancak bugün saat 11.00'e doğru henüz tüm partilerin bu kararı alamadığını öğrendik. Saat 11.00'de de görüşmeler başlıyordu. Kütahya Milletvekilimiz Ali Fazıl Kasap, grubumuz adına bir fedakarlık yaparak bütçe görüşmeleri boyunca Saadet Partisine katılıyor. Saadet Partisi her gün 60 dakikalık söz hakkını kullanacak."

Konuyla ilgili Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile de görüştüklerini ve üzerilerine düşeni yapacaklarını söylediklerini dile getiren Özel, şöyle devam etti:

"CHP kürsü hakkını, muhalefet hakkını, söz hakkını savunur. Bütçe görüşmeleri sonrasında mutlaka Saadet Partisine çeşitli katılımlar olabilecektir. O sağlanana kadar bütçe görüşmeleri boyunca kürsü haklarını kaybetmemeleri için bir milletvekilimizi Saadet Partisi grubunda görev yapmak üzere talimatlandırmış durumdayım."

KEMAL KILIÇDAROĞLU YANDAŞLARI SALLAMAYA BAŞLADI
Kemal Kılıçdaroğlu'na yakınlığıyla bilinen Barış Yarkadaş, "Özgür Özel, bu transferin gerekçesini "Saadet - Gelecek grup olma ve kürsü hakkını kaybetmesin diye bunu yaptık" diyerek açıkladı. Saadet ve Gelecek'in kürsü hakkı bu kadar önemliyse CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu döneminde verilen kontenjanlara kurultayda neden tepki gösterdiniz?" diyerek CHP yönetimine tepki gösterdi.

CHP KÜÇÜK PARTİLERE 39 VEKİL KAPTIRMIŞTI
14 Mayıs seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için pazarlık masası kuran devrik CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA, Gelecek Demokrat ve Saadet Partisi'ne 39 vekil kaptırmıştı. CHP'nin küçük partileri vekillik dağıtması tepkilere sebep olurken CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap'ın Saadet Partisi'ne geçmesi "kiralık vekil" söylemini akıllara getirdi.

İYİ PARTİ'YE 15 VEKİL KİRALAMIŞTI
Öte yandan CHP 2018'de İyi Parti'nin Meclis'te grup kurabilmesi için 15 milletvekili göndermişti.

CHP'den istifa ederek İYİ Parti'ye katılan milletvekilleri şunlardı:

"Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş."