Bursa Gemlik Körfezi'nde deprem! İstanbul'dan hissedildi! Uzmanlardan çarpıcı açıklamalar: 30 tane 4 büyüklüğündeki depreme eşit | SON DEPREMLER

Son dakika haberleri... Bursa Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5,1'lik depremin İstanbul dahil birçok ilde hissedilmesinin ardından deprem uzmanlarından dikkat çeken açıklamalar geldi. Deprem uzmanı Şükrü Ersoy, "30 tane 4 büyüklüğündeki depreme eşit" ifalerini kullanırken Okan Tüysüz ise bölgede birçok fay kolunun olduğunu ifade etti.

Giriş Tarihi 04 Aralık 2023, 11:35 Güncelleme 05 Aralık 2023, 12:14
Bursa Gemlik Körfezi’nde deprem! İstanbul’dan hissedildi! Uzmanlardan çarpıcı açıklamalar: 30 tane 4 büyüklüğündeki depreme eşit | SON DEPREMLER

İÇİNDEKİLER

Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde 11 sularında 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, deprem Bursa'nıun Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığında ve 8,98 kilometre derinliğinde oluştu.

HANGİ İLLERDE HİSSEDİLDİ?
Bursa'nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da da hissedildi. Depremin ardından vatandaşlar Bursa'da sokaklara çıktı.

"BU İŞİN ŞAKASI YOK"
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Küçük ölçekli artçılar olabilir. Bunları olağan karşılamak gerekiyor. Her an 5 ve 5.5 buçuk üzerinde deprem üretmeye sahip faylar var. Kırılmayı bekleyen faylar bekler. Vatandaşlarımızın buna karşı hazırlıklı olması gerekiyor." dedi.

Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:

Şehirlerimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Bu işin şakası yok. Vatandaşlarımızın bu bilince bir an önce ulaşması gerekiyor. Bu dönüşüm acilen gerçekleşmeli. Bunları dönüştürmediğimiz sürece bizim yaptığımız şeyin bir anlamı olmuyor. Çok sayıda sensörler Marmara'nın içinde sismik hareketliliği izliyor. Topyekün bir seferberliği ihtiyaç. Marmara'nın değişik yerlerinde hissedeceğimiz depremler olabilir, faylar var. Haklımızı ve devletimize büyük görevler düşüyor.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN HABERCİSİ Mİ?
Marmara Denizi'nde meydana gelen ve İstanbul'un da şiddetli bir şekilde hissettiği deprem, "Büyük İstanbul depreminin habercisi mi" sorularını akıllara getirdi.

Öte yandan deprem uzmanları da birçok ilin hissettiği söz konusu deprem hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"BÖLGEDE ÇOK SAYIDA FAY KOLU VAR"
Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, 5.1 büyüklüğünde gerçekleşen depremle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bu jeolojik yapıya bağlı depremler binlerce bazıları on binlerce yılda bir deprem üretir. Bu tamamen bölgenin jeolojik yapısıyla ilgili bir durum. Gemlik körfezi'nde geçmişte de depremler oldu. Bandırma'dan uzanan hat boyunca önemli depremler var.

Bölgede çok sayıda fay kolu var. Bu verilen yer doğruysa burada çok uzun zamandır büyük deprem yok. Fay için kaç yılda bir deprem üretir konusu biraz tartışmalı. Bizim Kuzey Anadolu fayında gördüğümüz depremler benzer derinliklerde ortaya çıkar. Sığ olması yüzeyde hissedilir olmasına yol açar.

"30 TANE 4 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREME EŞİT"
Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise depremin 30 tane 4 büyüklüğündeki depreme eşit olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Gemlik'ten geçen, İznik Gölü'nün güneyinden geçen bir fay zonu daha var. Buradaki depremler de büyük depremler üretebilir. Hangi zemin üzerinde ve nasıl bir binada olduğunuz önemli. Uzakta olduğunuz zaman hissetmeyeceksiniz diye bir şey yok. Nitekim, çok da uzak değil.

5 büyüklüğündeki bir deprem, yaklaşık 30 tane 4 büyüklüğündeki depremin enerjisine eş gelir. Dolayısıyla zemin de kötüyse Gemlik'tekiler fena hissetmişlerdir. 5 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil. Sosyal medyada bilgi kirliliği yayılıyor.

MARMARA DEPREMİ İÇİN 4 BÖLGEYİ UYARMIŞTI
Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Marmara'da özellikle 4 bölgeye dikkat çekip yaşanacak olası depremin Bursa civarında gerçekleşeceğini söylemişti.

Moriwaki özellikle Marmara depremi için, "Marmara... Kuzey Anadolu fay hattı İzmit'ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var" ifadelerini kullanmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN