İSTANBUL'DA DEPREM Mİ OLDU SON DAKİKA? 4 Aralık İstanbul, Bursa'da az önce deprem mi oldu? Kaç şiddetinde? Kocaeli, Edirne, Yalova...

İstanbul'da hissedilen deprem meydana geldi. Son dakika haberine göre, Marmara Denizi Gemlik Körfezi'ndeki 5,1’lik depremden 3 dakika sonra aynı bölgede 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4.5 olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldüğünü belirtti. Saha çalışmalarının başladığını belirten Yerlikaya, deprem sonrası İstanbul'da Esenler ve Küçükçekmece, Bursa'da ise Mudanya'da 'bina çatlağı' ihbarı aldıklarını belirtti.

Giriş Tarihi 04 Aralık 2023, 10:44 Güncelleme 05 Aralık 2023, 07:54
İSTANBUL’DA DEPREM Mİ OLDU SON DAKİKA? 4 Aralık İstanbul, Bursa’da az önce deprem mi oldu? Kaç şiddetinde? Kocaeli, Edirne, Yalova...

İÇİNDEKİLER

Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.42'de Marmara Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.


3 DAKİKA SONRA İKİNCİ DEPREM

Bursa'nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

Aynı yerde saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

HANGİ İLLERDE HİSSEDİLDİ?

Bursa'nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da da hissedildi. Depremin ardından vatandaşlar Bursa'da sokaklara çıktı.

AFAD DETAYLARI PAYLAŞTI

#DEPREM

Büyüklük:5.1 (Mw)

Yer:Marmara Denizi - Gemlik Körfezi - [04.73 km] Mudanya (Bursa)

Tarih:2023-12-04 Saat:10:42:20 TSİ

Enlem:40.42694 N Boylam:28.83194 E

Derinlik:8.98 km

AFAD'ın sosyal medya hesabından da depreme ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."

"SAHA TARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR"

Bursa Valiliği, "Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde saat 10.42'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre, İstanbul ilimizde herhangi bir can ya da mal kaybı olmamıştır. Konuyla ilgili AFAD ve ilgili birimlerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir" açıklamasını yaptı.



13 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4.5 olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldüğünü belirtti.

Bakan Yerlikaya, "İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, jandarma, emniyet, UMKE ekipleri ve diğer görevlilerle yapılan saha taramaları ile birlikte 112'ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır. İstanbul Esenler'de 1, Küçükçekmece'de 1 bina çatlağı olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. Bursa Mudanya'da 1 evde çatlak olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. 2 vatandaşımız merdivenden düşmüş olup sağlıklarına ilişkin bir olumsuz durum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA DA OLUMSUZ İHBAR YOK

Depremle ilgili açılama yapan İstanbul Valisi Davut Gül de kentte can ya da mal kaybı olmadığını söyledi. Gül, "Konuyla ilgili AFAD ve ilgili birimlerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

"ARTÇILAR OLABİLİR"

A Haber canlı yayınına katılan AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Bize ulaşan olumsuz bir durum yok. Sahada taramalarımız devam ediyor. Marmara'da meydana geldi ve çevre illerde ciddi şekilde hissedildi. Vatandaşlarımız sakin kalmalı ve panik yapmamalı. Deprem 10-15 saniye sürdü. Orta büyüklükte bir deprem yaşadık, hissedilebilir ama hasar yapmaması gerekir. Şu ana kadar olumsuz bir durum yok. Artçı depremleri vatandaşlarımız hissedebilir. Gemlik fayı Gemlik Körfezi'ni kat eden bir fay hattı. Marmara'da önemli fay katlarından biri. Burada bir kırılma gerçekleşti. Ülkemiz bir deprem ülkesi. Ülkemizde 5 ve üzerinde deprem üretme riski olan çok sayıda fay hattı var. Depremin nerede olacağına dair tartışmaları tartışmak yerine kendimizi ve şehirlerimizi depreme hazırlamalıyız. Ülkemizin her yerinde dönüşmesi gereken yapılar var. Marmara sismik anlam dünyanın en iyi izlenen noktalarından birisi ve sürekli olarak AFAD merkezinden izleniyor. Çok sayıda riskli bina var ve bunların bir an önce dönüşmesi gerekiyor." dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi Gemlik Körfezi'ndeki depremin ardından başta AFAD olmak üzere ilgili kurumların tüm ekiplerinin saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edildiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Marmara Denizi Gemlik açıklarında meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 5,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

"Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumların tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir." bilgisini veren Yerlikaya, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini sundu.

Yerlikaya, "Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadesini kullandı.

AFAD'dan yapılan açıklamada da Marmara Denizi Gemlik Körfezi'ndeki 5,1 ve 4,5 büyüklüklerindeki depremler sonucu ekiplerin teyakkuz halinde olduğu, olumsuz bir durumun bulunmadığı kaydedildi.

OLUMSUZ BİR ÇAĞRI GELMEDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, olumsuz bir çağrı gelmediğini bildirdi. Koca, "10.42'de Bursa Gemlik Körfezinde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli'deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı.


YIKILAN BİNA VAR MI?
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kendilerine gelen herhangi bir haber olmadığını açıkladı. Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş A Haber ekranlarında yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar bize ulaşan olumsuz bir şey yok. Fabrikaları boşaltan ve evlerinden çıkan vatandaşlarımız oldu. Şu ana kadar olumsuz bir durum ile karşılaşmadık. Yıkım haberi almadık. AFAD ekiplerinin tespit çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile görüşme gerçekleştirdik." dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN