Son dakika: Zengezur Koridoru'nda son durum ne? Gençlere ücretsiz internet ne zaman? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıkladı

Son dakika haberleri... Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Zengezur Koridoru hakkında "Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı İran tarafından da bu koridorun hayata geçirilmesi söz konusu. İran tarafıyla da gerekli temasları sağlıyoruz. Hızlıca burayı hayata geçirmeyi düşünüyoruz." dedi. Öte yandan gençlere ücretsiz internet için de tarih veren Uraloğlu, "3,6 milyon öğrenciyi kapsayacak bir proje. Operatörlerle görüşmeler tamamlandı. proje hazır. Gençlere ücretsiz internet bu ay başlar" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 02 Ekim 2023, 11:29 Güncelleme 02 Ekim 2023, 16:53
Son dakika: Zengezur Koridoru’nda son durum ne? Gençlere ücretsiz internet ne zaman? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıkladı

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demiryolu ve kara yolu ulaşımını sağlayacak Zengezur Koridoru'nda son durum ne? Hyperloop konusunda Space X ile bir işbirliği gelecekte mümkün mü? Uzaydaki aktif uydu sayımız ve çalışmalar ne aşamada? Musk'ın Starlink uyduları Türkiye'ye gelecek mi? A Haber muhabiri Tülay Ağaoğlu'nun konuğu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu soruları cevapladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun öne çıkan sözleri:

Sayın Cumhurbaşkanımızla Nahçıvan ziyaretinde gerek liderler seviyesinde gerek bakanlar seviyesinde son durumu gözden geçirdik. Burası kesintisiz demiryolu ve karayolu sağlamış olacak Türkiye'den Bakü'ye kadar. Aynı zamanda Türk dünyasına hem de Pekin'e kadar uzanabilecek olan orta koridorun önemli güzergahlarından bir tanesi olmuş olacak. İran ile temasları sağlayıp koridoru hayata geçireceğiz.

Haritadan gösterecek olursak bu haritada normal kırmızı ile gözüken Bakü'den Ermenistan sınırına kadar olan kesimde çalışmalar devam ediyor. Yine bir Türk firma tarafından yapılıyor bu kırmızı olan bitmiş olan mavi olan devam eden orada.

YENİ HAT YAPILMASI GÜNDEMDE

Yine Zengezur Koridoru yaklaşık 43 kilometre. Görüşmeler devam ediyor. Onun devamında da Nahçıvan'dan bizim Dilucu sınır kapısına kadar olan kesimin bir mevcut hat var onun onarımı ve bir kısım 14 kilometre civarında da yeni hat yapılması var gündemde. Dilucu'ndan Kars'a kadar olan yaklaşık 224 kilometrelik bir kesimin de biz muhtemelen bu ay ihalesini yaparız ve orada çalışmalara başlarız. Kritik kesim Ermenistan sınırından geçen 43 kilometrelik Zengezur Koridoru. Burada Ermenistan tarafıyla da görüşülüyor.

Oradan geçmesi bu işin doğru olanı. Ama olmazsa Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı İran tarafından da bu koridorun hayata geçirilmesi söz konusu. İran tarafıyla da gerekli temasları sağlıyoruz. Hızlıca burayı hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

KALKINMA YOLU PROJESİ

Bu yol Orta Koridor ile Güney Koridor arasında yer alıyor. Kalkınma Yolu Basra Körfezi'nde başlayıp oradaki limandan bizim Ovaköy sınırına kadar ulaşacak olan yaklaşık olarak bin 200 KM'lik bir demiryolu ve otoyol projesini konuşuyoruz. Basra Körfezi'ne gelen yüklerin demir yoluna aktarılmasıyla beraber bu koridordan Avrupa'nın bütün noktalarına Londra'ya kadar ulaşım sağlanmış olacak. Aynı şekilde hemen bizim doğumuzda olan Azerbaycan olsun, Ermenistan olsun Türk Cumhuriyetleri olsun oralara da alternatif olarak ulaşılmış olacak. Gerçekten tam bir kalkınma yolu olacak. G20'de açıklanan Hindistan üzerinden başlayıp Arap yarımadasından geçen koridora göre yaklaşık olarak 15 günlük süre avantajı olacak bir yoldur.

Hem ülkemiz için hem Irak için hem de bölgedeki diğer ülkeler için denizden gelen yüklerin demiryolu ile Avrupa'nın her noktasına ulaşacak. Bizim Akdeniz ve Ege'de limanlarımız var. İstanbul zaten ayrı bir noktada Karadeniz'de yine limanlarımız var. Bu limanlar sayesinde devamında bir deniz yolu ulaşımı da sağlanıyor. Pekin'den başlayıp Londra'ya kadar giden bir demir yolu hattımız var. Hala İstanbul Boğazı'nda Marmaray'dan geçiyor. Marmaray'ın ilk önceliği tabi yolcu taşımacılığıdır. 1 milyar yolcuyu geçtik. Günün en fazla 6 saatlik bölümünde sadece yük trenlerini geçirebiliyoruz. Burada kapasite sınırlı. İşte bize alternatif güzergah Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Çatalca üzerinden bağlanan yakalık 120 KM'lik bir demir yoludur. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yaparken çift hat demir yolu hattı geçmesi üzerine yapmıştık. Çok güçlü ve hibrit bir köprü.

ÜCRETSİZ İNTERNET KİMLERİ KAPSAYACAK?

Sayın Cumhurbaşkanımız bizleri talimatlandırmıştı biz birkaç aydır bu konuya çalıştık ve son Kabine'de de Cumhurbaşkanımız bu konuyu açıkladı ve gençlerimize üniversite öğrencilerimize müjdeyi verdi. Yaklaşık 3.6 milyon vatandaşımızı gencimizi ve öğrencimizi kapsayacak olan bir proje.

Biz 3 tane operatörden tekliflerimizi aldık. 12 aylık bir süre içerisinde biz bu anlamda gerekli mutabakatı sağladık. Şimdi bunun gençlerimize verilme noktasındayız. Burada mutlaka şunu tesis edeceğiz. Bu projenin Cumhurbaşkanımızın verdiği sözün yerine gelmesi adına gerçekten 10 GB'ı hak eden kişilerin kullanmasını sağlamış olacağız. Gerek cep telefonu numarasından gerekse telefonun IMEI numaralarından örtüşmesini yapacağız. Tanımlanmış olan telefonda bunun kullanılmasını biz sağlamış olacağız. Başkası kullanamayacak. BTK vasıtasıyla biz bunu sağlama yeteneğine sahibiz doğru adreste kullanılmasını sağlayacağız.

NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Eğitim ve öğretim bu ay başladığına göre biz de bu ay başlarız hemen kullanmaya başlarlar. En ihtiyaç olan nokta artık biz de bu ay içerisinde bunu başlatmış oluruz.

VERGİSİZ CEP TELEFON VE BİLGİSAYAR

O konuda da yine Cumhurbaşkanımız açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Maliye Bakanlığımız takip ediyor. Tanımlandı yerli üretim şartı koyuldu. Bir sınır fiyat koyuldu. Onun altında kalan ve yerli üretim olan markalar bu uygulanacak. Şekli şemalı tespit edildi ilgili bakanlıklarımız tarafından. O da zannediyorum bu ay hayata geçirirler.

"SPACE X İLE İŞBİRLİĞİ YAPABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Sabiha Gökçen Havalimanı ne işe yarar denen havalimanında tek pist yetmiyor. Sabiha Gökçen'de 700 ortalama uçuş var. 17 tane kadar uçak taksi yolunda uçmak için bekliyor. İkinci pistte de çalışmalar bitti, toparlıyoruz, bu ay içinde toplanır, önümüzdeki ayın başında orayı hizmete açmış oluruz. Kapasite ikiye katlanır.

Dünyadaki en gelişmiş bu işi çok daha ileriye götürmüş olan Space X. Cumhurbaşkanımızın Elon Musk'la olan diyalogu birçok işimizi kolaylaştırıyor. Tesla'nın Türkiye yatırımıyla ilgili gündem var. Space X ile işbirliği yapabileceğimizi düşünüyoruz.

TÜRKİYE KART'IN ÖZELLİĞİ NE?

Ödeme sistemlerinde büyük kolaylık sağlayacak. Kartın ayrıca bir ücreti olmayacak. Ulaşımda farklı illlerde farklı kart ortadan kalkacak. Türkiye Kart, PTT'nin yaptığı çalışma. Ödeme sistemi ulaşımdaki ödeme.

Biz dedik tek kart haline Türkiye Kart haline getirelim. Konya'da pilot il olarak başladı. Bir kartla gerekli ödemeleri tek elden yapabilecekler. Bunun kredi kartı şeklinde kullanılması da mümkün. Kartın bir ücreti olmayacak.

ANKARA-İSTANBUL HIZLI TREN

İstanbul'un nüfusu 16,5 milyon, Ankara 5,5 milyon, Sakarya, Kocaeli milyonları geçen illerimiz. İstanbul ve Ankara arasında doğrudan yolculukları tespit ediyoruz. Hali hazırdaki otoyolumuz günlük 50 binlere geldi. Otoyol yeni otoyol yaparak uygun zaman diliminde işletmeye açarsak Kuzey Marmara'nın devamını da sağlamış olacağız. Kabaca hattı tespit ettik, projelendirmeye başlıyoruz. Ankara-İstanbul arası 80 dakikada hızlı tren ile geçilecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN