Zengezur Koridoru nedir, yeri nerede, kaç km? Zengezur Koridoru açıldı mı, önemi nedir? İşte haritası...

Türkiye ile Orta Asya arasında yeni bağlantı sağlayacak olan Zengezur Koridoru hakkında detaylar en sık aratılanlar arasında yerini aldı. Türk dünyası ile Türkiye’nin kara bağlantısı olarak görülen Zengezur koridoru için tüm merak edilenleri sizler için derledik. İşte Zengezur Koridoru önemi ve tüm detaylar...

Giriş Tarihi 25 Eylül 2023, 15:28 Güncelleme 25 Eylül 2023, 17:05
Zengezur Koridoru nedir, yeri nerede, kaç km? Zengezur Koridoru açıldı mı, önemi nedir? İşte haritası...

İÇİNDEKİLER

Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan kara yolu bağlantısı kurulacak koridorun Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıllardan beri ön planda olan çok önemli bir güzergah olarak biliniyor. İşte Zengezur Koridoru hakkında tüm detaylar...

ZENGEZUR KORİDORU NEREDE?

Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridordur.

Zengezur Koridoru, Ermenistan'a kendisinin ördüğü jeopolitik kuşatmadan çıkış yolu sunuyor. Türkiye ve Azerbaycan'la ilişkilerini düzelterek Kafkasya'da doğmakta olan süreçten yararlanması için jeopolitik bir olanak sunuyor.

ZENGEZUR KORİDORU ÖNEMİ NEDİR?

-Türk dünyasıyla iş birliği ve ticaret artacak

-Orta Asya'ya kesintisiz gitmek mümkün hala gelecek.

- Bölgesel barışı ve iş birliği ortamını güçlendirecek

-Tarihi ipek yolunun canlanmasına katkı sağlayacak.

ZENGEZUR KORİDORU HANGİ ÜLKELERDEN GEÇER?

Zengezur birçok ülkenin ilgi alanına giren bir coğrafyada yer alıyor. Çok karmaşık bu denklemin en önemli tarafları; İran, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya ve Türkiye.