İYİ Partili Oktay Vural'dan İmamoğlu ve Yavaş'a yaylım ateşi: Desteklemeye mecbur ve mahkum muyuz?

İYİ Parti ile CHP arasında yerel seçimlere giderken yaşanan at pazarlığında kazan kaynamaya devam ediyor. İki cephe arasında 14-28 Mayıs seçimlerinde alınan ağır yenilgi sonrası bağlar tam anlamıyla koptu. İYİ Parti'li Oktay Vural'dan CHP'ye açık rest geldi. "Memleketi çok seviyorlarsa, söz konusu vatan, gerisi teferruat diyorlarsa hodri meydan" diyen Vural, "Buyursunlar İYİ Parti'nin adaylarını desteklesinler. Türkiye'yi önemsiyorsunuz madem bizim adaylarımızı destekleyin" dedi. Öte yandan CHP'lilerin "Rabbena hep bana" dediğini söyleyen Vural, Yavaş ve İmamoğlu'na yüklenerek, "Bu isimleri desteklemeye mecbur ve mahkum muyuz." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2023, 22:30 Güncelleme 27 Eylül 2023, 05:58
İYİ Partili Oktay Vural’dan İmamoğlu ve Yavaş’a yaylım ateşi: Desteklemeye mecbur ve mahkum muyuz?

İÇİNDEKİLER

31 Mart 2024 yerel seçimlerine CHP ile İYİ Parti kanlı bıçaklı giriyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2024 yerel seçimlerinde ittifak kapısını tamamen kapattı.




İBB Başkanı CHP'li Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yerel seçimlerde 81 ilde aday çıkaracaklarına ilişkin kararını değerlendirdi. İttifakın hala gerekli olduğunu söyleyen İmamoğlu, "Akşener, İYİ Parti ve yöneticileriyle müzakerenin diyaloğun çok sağlıklı bir şekilde yürütülebileceğini, yönetilebileceğini düşünüyorum. Elbette bunun karşılıklı gerekleri var, zaman gösterecek" dedi.

İYİ Parti kanadından yapılan açıklamalarda ise ittifaka kapılar kesin bir dille kapatıldı.

"MEMLEKETİ MADEM SEVİYORSUNUZ BUYURUN BİZİM ADAYLARIMIZA OY VERİN"
Yaşananlara ilişkin katıldığı canlı yayında değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, CHP'ye yönelik sert ifadeler kullandı.



"Memleketi çok seviyorlarsa, 'söz konusu vatan, gerisi teferruat' diyorlarsa hodri meydan" diyen Vural, "Buyursunlar İYİ Parti'nin adaylarını desteklesinler. Türkiye'yi önemsiyorsunuz madem bizim adaylarımızı destekleyin" diye konuştu.




"CHP'LİLER RABBENA HEP BANA"
CHP'lilerin "Rabbena hep bana" dediğini vurgulayan Vural, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a da ateş püskürdü.
Yavaş ve İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olmaları için yapılan çağrılara kulak asmadıklarını belirten Vural, "Cumhurbaşkanlığına talip olmayana ne diyecekler CHP'liler? Kazanacak aday dediğimizde usul belirleyenler ne diyecek? CHP'liler de bunlara gülüp geçiyorlardır." ifadelerini kullandı.



"İMAMOĞLU VE YAVAŞ'A MAHKUM MUYUZ?"
Sözlerinin devamında Vural, "Mecbur ve mahkum muyuz? İBB Başkanı'nın vizyonunu takip etme mecburiyetinde miyiz? İmamoğlu'nun genel başkanlık iddiaları var. İYİ Parti her şeyi yaptıktan sonra başarılı olmamasına rağmen bunu yapması mı gerekiyor?" dedi.


MERAL AKŞENER ÖNCE 26 AĞUSTOS'TA KÖPRÜLERİ ATTI
Öte yandan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 26 Ağustos günü Afyonkarahisar'da yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve CHP'yi yerden yere vurmuştu.

ÇELİŞKİ ÜSTÜNE ÇELİŞKİ
"Koltuğundan başka bir şey düşünmeyenlerle uğraştık"
diyerek Kılıçdaroğlu'nu hedef alan Meral Akşener, "Yerel seçimlere kendi kadromuzla gireceğiz" çıkışı yaparak CHP'ye ittifak kapılarını kapatmıştı.

Akşener mitingin ardından yaptığı açıklamada, "Yerel seçimde ittifak yok, bazı yerlerde işbirliği olabilir" sözleriyle muğlak bir tutum sergilemişti.

Meral Akşener'in ardından İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu İBB ve ABB için kendi adaylarını çıkaraklarını belirterek ittifaka kapıları bir kez daha kapatmıştı.

Ancak Akşener daha sonra 3-6 Mart'ta olduğu gibi yine bir geri dönüşün sinyalini vermişti.

Kürşad Zorlu'nun çıkışını yorumlayan Akşener, "Bu, onun temkinli üslubudur. Tedbiren böyle bir şey söylemeyi uygun görmüştür." dedi. Akşener, "Aday isimleri üzerinde anlaşmalar, uzlaşmalar olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

YEREL SEÇİM PAZARLIĞI
İYİ Parti liderinin çelişkiler yumağına dönen bu tavrı "yerel seçim pazarlığı" olarak yorumlanırken Mansur Yavaş'tan olay bir çıkış gelmişti.

ROZETSİZ BAŞKANLIK VURGUSU
Geçtiğimiz gün tekrar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylığını "Sevgili ailem size sesleniyorum, size güveniyorum. Nasip olursa herkesin belediye başkanı olmaya devam etmek istiyorum." ifadeleriyle açıklayan Mansur Yavaş, "Rozetsiz" başkanlık vurgusu yapmıştı.

Yavaş, "Bir devlet adamına yakışır şekilde rozetsiz başkanlık yapmaya devam edeceğim. Bizim siyasi tartışmalarla kaybedecek vaktimiz yok. " ifadelerini kullanmıştı.

YAVAŞ'IN ÇIKIŞI CHP'Yİ PANİKLETTİ
Ne kadar CHP listesinden seçime girse de İYİ Parti'ye yakınlığıyla bilinen Mansur Yavaş'ın bu çıkışının ardından CHP'de panik başlamıştı.

İYİ PARTİ'NİN "YAVAŞ" ÇIKIŞI HATIRLANDI
Öyle ki İYİ Parti Ankara Milletvekili Uğur Poyraz katıldığı bir programda Mansur Yavaş'ın İYİ Parti'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabileceğinin siyanlini vermişti.

"YAVAŞ'IN HANGİ PARTİDEN ADAY OLACAĞINI NEREDEN BİLECEĞİM?"
Katıldığı programda CHP yandaşı Gürkan Hacır'ın "Mansur Yavaş sizin nitelikli bulduğunuz bir isim, eğer CHP, Ankara'da Yavaş'ı aday gösterirse destekler misiniz?" sorusuna yanıt veren Poyraz "Bu parti yetkili kurullarının alacağı karar. Mansur Yavaş'ın hangi partiden aday olacağını nereden bileceğim? Aday olup olmayacağını nereden bileceğim?" ifadelerini kullanmıştı.

"MANSUR YAVAŞ'IN İYİ PARTİ'DEN ADAY OLMA İHTİMALİ VAR MI?
Poyraz, Yavaş'ın İYİ Parti'den aday olup olmayacağına ilişkin soruya ise, "Bu konuya ilişkin bir açıklama yapmam mümkün değil. Ben ne bu konu ile ilgili Mansur Bey'le görüşecek makamım ne de Mansur Bey adına İYİ Parti ile görüşecek makamı temsil ediyorum. Sadece nitelikli adayları çıkarmamız gerektiğini söylüyorum" ifadeleriyle yanıt vermişti.

Uğur Poyraz'ın yaptığı bu açıklamalar "Mansur Yavaş CHP'yi bırakıp İYİ Parti'den mi aday olacak?" sorusunu akıllara getirmişti.

KEMAL KILIÇDAROĞLU ANKARA İL BAŞKANI İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Yavaş'ın İYİ Parti'ye geceği söylentileri dillendirilirken CHP'ye yakın medyada Yavaş'ın bu çıkışı iki partiyi yeniden ittifaka zorlamak için yaptığı kulisleri yer almıştı.

Kemal Kılıçdaroğlu Yavaş'ın çıkışının ardından dün partisinin partisinin Ankara İl Balkanı Ali Hikmet Akıllı ve beraberindeki ilçe başkanlarını kabul etmişti.

KEMAL KILIÇDAROĞLU ELİNİ SIKI TUTTU
Yaşanan gelişmelerin gölgesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'ye yakın gazetecilerle bir araya gelmişti.

"CHP'Lİ BELEDİYELER, CHP'Lİ OLARAK DEVAM EDER"
Kılıçdaroğlu, "İmamoğlu CHP'nin, Yavaş İYİ Parti'nin adayı olsun formülüne ne dersiniz? İyi Parti'yle böyle bir işbirliği yapabileceğiniz konuşuldu." sorusuna net bir yanıt vererek İYİ Parti'nin pazarlık yollarını kapatmıştı.

Kılıçdaroğlu, "CHP'li belediye başkanlarının olduğu yerde CHP'li belediye başkanları vardır, devam eder. Bunun ortası olmaz. Her halükarda Ankara'da da İstanbul'da da dominant olan parti CHP'dir. Öyle kabul etmek lazım." ifadelerini kullanmıştı.

AKŞENER'E MESAJ: EVET, SEÇİM BİTTİ İTTİFAK BİTTİ
Akşener'in kendisine karşı sözlerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Meral Hanımın masadan kalkması, sonra gelmesi onların takdirinde olan bir şey. Neden masadan kalktın diye bir sorgulama yapmadık. Zarar verdi mi, vermedi mi diye özel bir çalışma yapmadık. Her şey o kadar hızlı ilerliyor ki. Evet, seçim bitti, ittifak bitti." demişti.

PAZARLIK KAPISI AÇIK: NE TÜR İŞBİRLİĞİ YAPARIZ HERKES ONA BAKIYOR
Ancak konuşmaya ve görüşmeye devam ettiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Önümüzde yerel seçim var. Ne tür işbirlikleri yapabiliriz, herkes ona bakıyor. Başka şeyler söyleyip de şimdi nezaketsizlik yapmak istemem." demişti.

BÜYÜK PAZARLIKTA MANSUR YAVAŞ PİYON OLDU
CHP ve İYİ Parti arasında yaşanan bu pazarlıkta "Mansur Yavaş piyon olarak kullanıldı" yorumları yapılmıştı. Öyle ki İYİ Parti Yavaş'ı kendi saflarına çekerek CHP'den belediye koparmanın planlarını yapıyor ancak Kılıçdaroğlu bu hamleye "CHP'li belediyeler, CHP'li olarak devam eder" diyerek net bir yanıt verdi. Yaşanan durum kameralar karşısında ne kadar "Seçime ayrı gireceğiz" dense de bel altı tekmelerle yerel seçim için ittifakın zorlanmaya çalışıldığı ve "Ne koparsam kardır" pazarlığının yapıldığını göstermişti.

HDP'YE YEŞİL IŞIK
Öte yandan Akşener'in "Kim HDP ile görüşürse biz orada yokuz'" sözlerini de yorumlayan Kemal Kılıçdaroğlu, "İşbirliği ayrı, konuşmak ayrı. Parlamentoda olan, halkın seçtiği bir partiyi düşman ilan edemezsiniz." demişti.

Terör örgütü PKK'nın siyasi kolu HDPKK ile Hüda Par'ı bir tutmaya çalışan Kılıçdaroğlu, "Biz örneğin Hüda-Par'ın dünya görüşüne katılmayız ama onu düşmanlaştırmak gibi bir düşüncemiz yok. Seçilmişler, parlamentoya gelmişler. Dünya görüşü bizimle taban tabana zıt ama görüşlerine katılmıyoruz diye düşman ilan etmek demokraside olmaz. Yeşil Sol Parti ile kavga, düşmanlaşma yok, işbirliğimiz de yok. Bir parti ile oturup konuşmanızın koşulları vardır." demişti.

Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri yerel seçimlerde HDP ile de tekrara pazarlığa oturulacağının göstergesi olmuştu.

"VATANDAŞ SEÇİM YENİLGİSİ ŞOKUNU BİRAZ ATLATMIŞ DURUMDA"

Kemal Kılıçdaroğlu, "Seçmendeki umutsuzluğu bitirebilecek misiniz?" sorusuna, "Bu durumun değişmesi gerekiyor. Bize de bağlı bu. Çıkaracağımız adaya, çalışmamıza bağlı. Bunları süratle sonlandırmak lazım. Alana çıktığımız zaman göreceksiniz. Aslında vatandaş şoku biraz atlatmış durumda." ifadelerini kullanmıştı.

6'LI MASA İTTİFAKINDAN PİŞMAN DEĞİL
CHP Genel Başkanı, 6'lı masa ile yaptığı ittifakı savunmaya devam etti. Muhalefetin parçalanmadığını savunan Kılıçdaroğlu, "Gazeteciler soruyor onlar da gayet samimi cevap veriyorlar. Fakat öyle bir algı yaratılıyor ki sanki biz sabah akşam kavga ediyoruz. Yok öyle bir Konuşuyoruz birbirimizle. Kanlı bıçaklı gibi bir şey yok. Ben Altılı Masa olarak siyaset dünyasında çok önemli bir şey yaptığımıza inanıyorum. Altı siyasi partinin ortak politika metni hazırlaması çok değerlidir. Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından altında hepimizin imzası var. Kimsede imzasını çekmedi." demişti.

SEÇMENİ HEDEF ALDI
Başkan Erdoğan'ı ve Erdoğan'a oy veren vatandaşları da hedef alan Kılıçdaroğlu, "Kitleler ona oy veriyorsa o kitlenin sorgulanması gerek" şeklinde skandal bir ifade kullanmıştı.


İYİ PARTİ'NİN CHP'DEN İSTEDİĞİ İL VE İLÇELER
Öte yandan Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, İYİ Parti'nin Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı desteklemek karşılığında istediği il ve ilçeleri yazmıştı.

Akşener'in kapalı kapılar ardında Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'la görüştüğünü dile getiren Övür, İYİ Parti liderinin bu iki isme yine destek vereceğini ifade etmişti.

EYÜP, ŞİLE, SİLİVRİ, MERSİN...
Mahmut Övür, Akşener'in İstanbul'dan Eyüp, Şile veya Silivri gibi ilçelerden birini veya Mersin gibi bir ili istediğini ifade etmişti.

Şu ifadeleri kullanmıştı.

Bunun karşılığında da İstanbul'dan Eyüp, Şile veya Silivri gibi ilçelerden birini veya Mersin gibi bir ili istiyor. İstediklerini alabilir mi bilemem; ama bu tabloya bakınca, neden İyi Parti'nin büyüyemediği ve içinde yer aldığı Altılı Masa projesinin hayal kırıklığıyla bittiği daha iyi anlaşılıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN