Alın size kanlı canlı at pazarlığı! İYİ Parti GİK'in perde arkası... "Tek girersek sıfır çekeriz, oya göre iş birliği yapalım"

İYİ Parti ve CHP arasındaki kirli at pazarlığı tescillendi. Meral Akşener ve kurmayları 81 ilde aday çıkaracaklarını ilan ederek el yükseltti. Öte yandan "81 ilde ayrı adayla çıkacağız" kararı alınan GİK toplantısının perde arkası ortaya çıktı. İYİ Partili Ahmet Zeki Üçok, "Tek girersek sıfır çekeriz, oya göre iş birliği yapalım" dediği öğrenildi. İYİ Partili Mehmet Aslan ise "CHP ile pazarlık payı yüksek bir müzakere yapalım" görüşünü dile getirdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da "Aday çıkarmak için erken, ayrı girersek oylarımız düşer" kanısında. Bir başka GİK üyesi ise “CHP bize İstanbul’un altı ilçesini versin, biz ittifak yapalım” dedi. Meral Akşener ve kurmaylarının "Ne koparsak kardır" düşüncesiyle hareket ettiği bir kez daha gözler önüne serildi.

Giriş Tarihi 15 Eylül 2023, 09:09 Güncelleme 15 Eylül 2023, 09:22
Alın size kanlı canlı at pazarlığı! İYİ Parti GİK’in perde arkası... Tek girersek sıfır çekeriz, oya göre iş birliği yapalım

İÇİNDEKİLER

Türkiye yerel seçimlere giderayak İYİ Parti ve CHP arasındaki at pazarlığına şahitlik ediyor.

Durum öyle bir boyut kazandı ki İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir gün 'iş birliği' söylemine sığınıp ittifaka açık kapı bırakıyor, bir başka gün de İstanbul ve Ankara'da ayrı aday çıkaracağını ilan ediyor. İzmir için Ümit Özlale ismini telaffuz eden İYİ Parti lideri, "İstanbul ve Ankara'da seçime ayrı gireceğiz. İstanbul'un kaybedilmesini göze alıyorum belki bizim aday seçilir" diyor.


AKŞENER'DEN CHP'YE 'GİK'Lİ SIKIŞTIRMA: 81 İLDE AYRI GİRECEĞİZ
Akşener son olarak partisinin Genel İdare Kurulu'nu topladı.

Toplantıda "İYİ Parti yerel seçimlerde 81 ilde kendi adaylarıyla girecek" kararı çıktı. Meral Akşener'in de "Kendi başımıza yol yürüyeceğiz. Son sözü ise millet söyler. Bizim hedefimiz ise 2028'de iktidar olmak" dediği ifade edildi. GİK sonrası İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da "31 Mart 2024 yerel seçimlerine 81 il ve ilçelerinde partimiz kendi adaylarımızla girme kararı aldı" şeklinde konuştu.

İYİ Parti'den gelen peşi sıra açıklamaları Kemal Kılıçdaroğlu, "Saygı ile karşılıyoruz. Seçimdem sonra kurduğumuz ittifak zaten bitti" sözleriyle alttan aldı.



İYİ PARTİ GİK'TEN AT PAZARLIĞI ÇIKTI!
Yaşanan bu gelişmeler tüm sıcaklığını korurken İYİ Parti'nin "81 ilde ayrı adayla çıkacağız" kararı alınan GİK toplantısının perde arkası ortaya çıktı.

Ekremci Sözcü TV yazarlarından fondaş İsmail Saymaz konuyu "Ayrı girersek sıfır çekeriz" başlığıyla köşesine taşıdı;

"TEK GİRERSEK SIFIR ÇEKERİZ, OYA GÖRE İŞ BİRLİĞİ YAPALIM"
İYİ Partili Ahmet Zeki Üçok, "Tek başımıza girdiğimizde sıfır il ve sıfır ilçe kazanıyoruz. CHP bizsiz girerse üç il kazanabiliyor. Diğer illeri kaybediyor. İttifaksız girdiğimizde Türkiye'de her taraf Cumhur İttifakı ve HDP'nin olacak" diyerek "Oya göre iş birliği yapalım" görüşünü ortaya attı.

Üçok'un, CHP ile daha adil bir paylaşım yapılabileceğini ifade ederek, "Oy oranımıza göre işbirliği yapalım. Bizimki yüzde 10, onlarınki 25. En makul olan, bize dört, onlara yedi belediyedir" dediği ileri sürülüyor.



"CHP İLE PAZARLIK PAYI YÜKSEK BİR MÜZAKERE YAPALIM"
İYİ Partili Mehmet Aslan ise CHP ile pazarlık payı yüksek bir müzakere yapılabileceğini ve akılcı bir ittifak kurulabileceğini vurguladı. "Vermiyorlarsa kendileri bilir. Ama gelirlerse niye hayır diyelim" diye konuştu.

Aslan, kazanılacak belediyelerle 2028'e daha güçlü girileceğini anlattı. "Elimizde iki büyükşehir, İstanbul'da dört – beş ilçe olsa güçlü olmaz mıyız?" diye sordu.

Bir başka İYİ Partili Hayrettin Nuhoğlu, CHP ile ittifak olmasa da işbirliğine gitmek gerektiğini vurguladı. Eski İYİ Parti Ankara İl Başkanı Yetkin Öztürk de başkentte Mansur Yavaş'ı desteklemeyi önerdi.



"ADAY ÇIKARMAK İÇİN ERKEN, AYRI GİRERSEK OYLARIMIZ DÜŞER"
GİK üyelerine ek olarak, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, aday çıkarmaya şimdiden karar vermenin erken olduğunu söyledi.

Usta, CHP ile yolları ayırmak gerektiğine inandığını, çünkü bu yüzden AK Parti'den oy akışının kesildiğini vurguladı. Ancak "Ayrılmak için uygun zaman mı, emin değilim" dedi. Bu kararı yerel seçimde hayata geçirmenin zamanlama açısından doğru olmadığını kaydetti.

İddiaya göre…

Usta, şu görüşleri dile getirdi:

"Seçime altı ay var. CHP'de işlerin belirginleşmesi lazım. Niye ittifak yapıp yapmamak konusunda karar almak durumda kalıyoruz? Bence erken. Altı ayda çok şeyler değişir. İşbirliğinin önünü kapatmayalım"

Usta, ayrı girilmesi halinde oy oranlarının düşebileceğine işaret ederek, "Oyumuzun düşmemesi lazım. Gerçekçi olmalıyız. Çok fazla iddialı olacağımız belediye yok. Eğer adayımız iddialı olmazsa seçmenimiz iddialı adaylara kayabilir. O durumda 'İyi Parti eriyor' diyebilirler" diye konuştu.

"İSTANBUL'DA 6 İLÇEYİ VERSİN"
Öte yandan GİK toplantısında, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, "seçimlerde alınacak kararla ilgili kendisine verilmek istenen yetkiyi kabul etmediği" de öğrenildi.

Bir GİK üyesinin de toplantıda "CHP bize İstanbul'un altı ilçesini versin, biz ittifak yapalım" önerisine de diğer üyeler tarafından "Bunlar bizi yarı yolda bırakır" itirazının geldiği belirtildi.



KILIÇDAROĞLU ALTTAN ALIYOR
İYİ Parti cephesinden gelen peşi sıra açıklamalar sonrası Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekillerine "Akşener'e cevap niteliğinde açıklama yapmayın. Nezaketi elden bırakmayın" talimatı verdi.

Akşener ve kurmaylarının hem CHP'yi hedef alan hem de ittifaka açık kapı bırakan muğlak tutumunun etkileri sürerken CHP'li kurmaylar Kılıçdaroğlu'nun "Olur öyle açıklamalar, zamanı gelince oturur, konuşuruz" noktasında hareket ettiğini söyledi.

CHP lideri son olarak İYİ Parti'nin GİK kararını "Saygı ile karşılıyoruz. Seçimdem sonra kurduğumuz ittifak zaten bitti" dedi.

İYİ PARTİ SON ANA KADAR SIKIŞTIRACAK
Gelinen bu noktada 81 ilde aday çıkaracaklarını duyuran İYİ Parti'nin son ana kadar CHP'yi sıkıştırcağı, Meral Akşener ve kurmaylarının "Ne koparsak kardır" düşüncesiyle hareket ettiği somut bir şekilde ortaya çıkıyor.


TAKVİM.COM.TR YAZDI: FONDAŞ 'EL YÜKSELTME' OYUNUNU İTİRAF ETTİ
Meral Akşener'in 'CHP'den ne koparsam kardır' mottosuyla yürüttüğü at pazarlığı sonrası İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin yerel seçimlerde 81 ilde de kendi adayıyla seçime gireceğini açıkladı.

Takvim.com.tr'nin haberleri sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı "pazarlıkta el yükseltme hamlesi" olarak değerlendirilen kararla ilgili CHP yandaşları da oyunu itiraf etti.

Fondaş Fatih Portakal, Sözcü TV'deki programında İYİ Parti'nin blöf yaptığını belirterek "Siz rahat olun Meral Akşener 2 gün sonra yanaşmaya başlayacak. Matematik ortada" ifadelerini kullandı.



Takvim.com.tr, İYİ Parti ve Meral Akşener'in yerel seçimler öncesi pazarlıkta el yükseltme hamlesini satır satır manşet manşet okurlarına aktardı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da konuya kayıtsız kalmadı.

"HANIMEFENDİNİN DERDİ EL YÜKSELTMEK"
Soçi dönüşü açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Hanımefendinin bu yaklaşımı pazarlıkta el yükseltme gayretinden başka bir şey değil. Geride bıraktığımız seçimde masaya bir oturan bir kalkan siyaset anlayışından ne kadar tutarsız siyaset yaptıklarını gördük. Seçim yaklaştıkça aynı manzaraları göreceğimizden milletimizin şüphesi olmamalı. Kimlere ne sözler verildi, kiminle hangi pazarlıklar yapıldı bunların bir kısmı ortaya saçıldı, bir kısmı da ilerleyen günlerde ortaya dökülecektir. Yerel seçimde de kimlere neler verileceğini, hangi kavgaların çıkacağını yenilgilerinin sonunda öğreniriz" dedi.