Başkan Erdoğan'dan ABD'ye hareketi öncesi önemli açıklamalar

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve 13. Türkiye Yatırım Konferansı'na katılmak üzere ABD'ye gidiyor. Erdoğan ABD'ye hareketi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Karabağ'daki Ermeni provokasyonuyla ilgili 4'lü zirve teklifinde bulunduklarını belirten Erdoğan, "Henüz olumlu veya olumsuz bir dönüş olmadı." dedi. AP'nin skandal raporuna sert tepki gösteren Başkan Erdoğan, "AB Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 15 Eylül 2023, 08:35 Güncelleme 16 Eylül 2023, 16:15
Başkan Erdoğan’dan ABD’ye hareketi öncesi önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in (BM) 78'inci Genel Kurulu için 16-20 Eylül arası ABD'de olacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin demokratik olgunluk içinde tamamlanmasının iş çevrelerinin Türkiye'ye yönelik ilgisini artırdığını görüyoruz." dedi.


Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere gideceği ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, BM'nin 78. Genel Kurulu'na iştirak etmek üzere New York'a doğru yola çıkacaklarını anlatarak, BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği Genel Kurul görüşmelerine 150'den fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanı düzeyinde katılımının beklendiğini söyledi.

Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD'de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiğinin olacağına dikkati çeken Erdoğan, bu yıl Genel Kurul genel görüşmelerinin "Güvenin yeniden tesisi ve küresel dayanışmanın yeniden canlandırılması" temasıyla yapıldığını aktardı.

Erdoğan, Genel Kurul görüşmelerinin ilk günü olan 19 Eylül Salı günü kendisinin de BM Genel Kurulu'na hitap edeceğini dile getirerek, konuşmasında kalkınmadan insani yardımlara, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından küresel dayanışmanın yeniden tesisine kadar attıkları adımlara değineceğini kaydetti.

Bu vesileyle uluslararası gündemdeki temel meselelere ilişkin görüşlerini de paylaşacağına işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ayrıca mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye'nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız. Bir süredir her platformda dillendirdiğimiz 'Dünya 5'ten büyüktür.' tespitimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Son olarak BM Genel Sekreteri Sayın Guterres bu konuda çok net bir tavır ortaya koydu. Sayın Genel Sekreter'in '2. Dünya Savaşı sonrası kurulan yapıların bugünün dünyasını yansıtmadığı' tespitine biz de katılıyoruz. Bunu görüşmemizde kendisine de bizzat ifade edeceğim. Genel Kurul marjında BM Genel Sekreteri'nin yanı sıra çok sayıda ülkeden mevkidaşlarımla görüşmeler gerçekleştireceğim."

Başkan Erdoğan, ziyaretinde ABD'de yaşayan vatandaşlar ve soydaş topluluklarla bir araya geleceğini belirterek, ayrıca düşünce kuruluşu temsilcileriyle de istişarelerinin olacağını anlattı.

"BİZ SON 21 YILDIR OLDUĞU GİBİ YİNE SADECE İŞİMİZE BAKIYORUZ"
ABD iş dünyasının seçkin üyeleri ile görüşerek Türkiye'deki yatırımlarını artırmaları noktasında atılabilecek adımları ele alacaklarına vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin demokratik olgunluk içinde tamamlanmasının iş çevrelerinin Türkiye'ye yönelik ilgisini artırdığını görüyoruz. Gerek kabinemize gerek ekonomideki kurmay kadromuza gerekse kısa süre önce açıkladığımız Orta Vadeli Program'a uluslararası yatırımcılar büyük güven duyuyor. Sadece son 3 ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık artış oldu. Bugün itibarıyla Merkez Bankamızın toplam brüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor. Dünya Bankasının geçen hafta yaptığı açıklama, ülkemize duyulan güvenin bir başka örneğidir. İnşallah buna yakında yenileri eklenecektir. "

Başkan Erdoğan, Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamlelerin takdirle karşılandığını dile getirerek, "Ülkemize karşı oluşan bu müspet havayı, yatırım, üretim, istihdam ve cari fazla yoluyla kaliteli büyüme hedeflerimize katkı yapacak bir şekilde değerlendirmek istiyoruz." dedi.

Türkiye Yüzyılı vizyonunu hayata geçirmek için içeride ve dışarıda her türlü çabayı gösterdiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Küresel sistemde taşların yerinden oynadığı bu dönemi ülkemiz ve milletimiz adına fırsata geçirmekte kararlıyız. Bu süreçte kavgadan, tartışmadan ve Bizans'ı çırak çıkartacak taht oyunlarından başlarını kaldıramayanları ise kendi hallerine bırakacağız. Varsın onlar didişmeye, birbirlerine laf yetiştirmeye devam etsinler. Varsın onlar koltuklarını korumak için daha düne kadar savundukları tüm ilkeleri ayaklar altına alsın. Biz bunları asla önemsemiyoruz. Biz son 21 yıldır olduğu gibi yine sadece işimize bakıyoruz. Tüm vaktimizi ve enerjimizi milletimize hizmet için sarf ediyoruz. İnşallah bundan sonra da aynı hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz."

Başkan Erdoğan, gerçekleştirecekleri ziyaretler ve görüşmelerin ülke, millet ve tüm insanlık için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye raporuyla ilgili, "Avrupa Birliği, Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra da Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz." dedi.

Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere gideceği ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Karabağ'da tansiyonun yeniden yükseldiği ve Azerbaycan ile Ermenistan liderleriyle görüştüğü hatırlatılarak, Ermenistan'ın tutumunu nasıl bulduğu ve kendisi öncülüğünde üçlü bir toplantı söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Erdoğan, "Şu anda tabii bizim öncülüğümüzde üçlü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik ama bu konuda üçlüden öte biz dörtlü bir teklifte bulunduk. Yani değişik, buralarla ilgisi, alakası olmayan liderlerle değil, 'Gelin şu anda işin içinde olan Sayın Putin, Sayın Aliyev, şahsım ve Paşinyan hep birlikte dörtlü olarak böyle bir toplantıyı yapalım. Adımı da ona göre atalım' diye böyle bir teklifte bulunduk. Henüz bize olumlu-olumsuz bir dönüş olmadı ve konuyla ilgili Sayın Aliyev'le de daha da görüşeceğiz, olgunlaştıracağız ve gelişmeleri yakından takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan, G20'de ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirildiği, burada İsveç'in NATO üyeliğinin de gündeme geldiği anımsatılarak, İsveç'te terör örgütü üyelerinin gösterilerinin devam etmesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, "Bu konuda özellikle Batı, ikide bir 'İsveç, İsveç, İsveç' diyor, biz de diyoruz ki 'Bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra bizim kalkıp da yolda yürürken 'evet' veya 'hayır' dememiz mümkün değil. Öncelikle, İsveç'in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım." dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peki şu anda İsveç üzerine düşen görevi yerine getiriyor mu? Bize ikide bir şunu söylüyorlar. İşte 'Yasa hazırladılar.' Yasayı hazırlamak yetmez, yasayı uygulamak gerekir. Şu anda İsveç ister anayasa ister yasa değişikliği, ne yaparsa yapsın ama kalkıp da teröristleri İsveç polisinin koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa bu ne demektir? Bunlar görevini yerine getirmiyor demektir ve yine terör eylemleri Stockholm caddelerinde devam ediyor demektir. O zaman bize verilen sözler tutulmuyor. Bize verilen sözler tutulmadığı zaman, benim parlamentom bu konuda nasıl bir tavır takınır, bunu herkes takdir etsin. Yani F-16'larla ilgili ne deniyor? 'Temsilciler Meclisi karar vermeden bu olmaz.' Tamam da şimdi orada Temsilciler Meclisi varsa benim de parlamentom var. Parlamentonun nasıl bir karar vereceğini ben kestirip atamam. Sevk etmekse, biz böyle bir talebi parlamentomuza sevk ederiz ama parlamentomuzdan nasıl bir karar çıkar, o parlamentomuzun takdirindedir."

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 2022 raporunda yer alan Türkiye'nin AB'ye katılım süreciyle ilgili ifadeler hakkındaki değerlendirilmeleri sorulan Erdoğan, "Değerli arkadaşlar benim değerlendirmemi çok açık net öğrenmek istiyorsanız, Avrupa Birliği Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra da Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan Başkan Erdoğan'ın ABD programına ilişkin açıklama geldi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI PROGRAMI DUYURDU
Bu kapsamda Erdoğan, mevkidaşlarıyla görüşecek, üst düzey temaslar gerçekleştirecek.

İşte İletişim Başkanlığı'ndan yapılan o açıklama;

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler 78'inci Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere, 16-20 Eylül 2023 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) ziyaret edeceklerdir.



19 EYLÜL'DE GENEL KURUL
Sayın Cumhurbaşkanımız, "Güvenin Yeniden Tesisi ve Küresel Dayanışmanın Yeniden Canlandırılması: 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik Eyleme, Herkes için Barış, Refah, Gelişim ve Sürdürülebilirlik Doğrultusunda Hız Verilmesi" temasıyla gerçekleştirilecek Genel Kurul genel görüşmelerinin ilk günü olan 19 Eylül'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap edeceklerdir.

ÜST DÜZEY TEMASLAR
Sayın Cumhurbaşkanımızın New York'ta bulunacakları süre zarfında başta mevkidaşları olmak üzere çok sayıda üst düzeyli temas ve görüşmede bulunmaları öngörülmektedir.

İŞ DÜNYASI TEMSİLCİLERİ, DÜŞÜNCE KURULUŞLARI...
Sayın Cumhurbaşkanımız ziyaretleri vesilesiyle, ABD'de mukim vatandaş ve soydaş toplumu temsilcilerinin yanı sıra iş dünyası temsilcileri, düşünce kuruluşlarının yetkilileri ve Amerikan toplumunun farklı kesimlerinden müteşekkil kanaat önderlerinin katılacakları etkinlikleri teşrif edeceklerdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HANGİ KONULARA DİKKAT ÇEKECEK?
19 Eylül sabahı yedinci sırada Genel Kurul'a hitabı beklenen "Dünya Beşten Büyüktür" ve "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" sözleriyle bir refaran lideri olan Başkan Erdoğan'ın, Ukrayna'daki savaş, tahıl koridoru anlaşması, terörle mücadele ve iklim değişikliği gibi konulara dikkat çekmesi bekleniyor.

DÜNYANIN GELECEĞİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ MESAJLAR
Paris İklim Anlaşması'na "2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma" hedefleriyle en önemli katkıyı veren ülkeler arasında yer alan Türkiye BM liderlerine kürenin geleceği için işbirliğinin önemini vurgulayacak. 3'ü BM tarafından olmak üzere çok sayıda ödül alan ve Başkan Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık" projesini tanıtan bir program gerçekleştirilmesi de planlanıyor.

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasına geri dönmesi için diplomatik çabaları devam eden Erdoğan'ın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelerek konuyu ele alacağı bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın da yine 19 Eylül'de ikinci sırada BM Genel Kurulu'na hitap etmesi öngörülüyor.

MİÇOTAKİS VE BAŞKAN ERDOĞAN BİR ARAYA GELECEK
Başkan Erdoğan yoğun diplomasi trafiğine Genel Kurul sırasında ikili görüşmelerle devam edecek. Washingon'daki kaynaklar, son zamanlarda Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yönünde adımlar atmaya kararlı olduğunu belirten Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Başkan Erdoğan arasında ikili bir görüşme yapılacağını doğruladı.

İkili, 16 ay görüşmedikten sonra en son 12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi kapsamında bir araya gelmişlerdi. Son olarak Miçotakis, Yunanistan'daki seller nedeniyle Erdoğan görüşmesine birkaç gün erteleme istemişti. Diplomatik kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de bir görüşme planlandığını belirtti.

Ayrıca Başkan Erdoğan'ın ziyaretinde önemli bir ayrıntı daha var. Erdoğan'ın Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansı'nda yatırımcılarla bir araya gelmesi bekleniyor.

40 KİŞİLİK MASADA TRİLYON DOLARLIK YATIRIM
Sabah'tan Dilek Güngör'ün haberine göre; konferansta Erdoğan, Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcılarla 20 Eylül'de 'round table' (yuvarlak masa) da bir araya gelecek.

40 kişilik masada trilyon dolarlık şirketler de yer alacak. Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı Jones Group'un başkanı General James Jones, ABD Ticaret Odası CEO'su Thomas Donohue, Hillwood Başkanı H. Ross Perot Jr., Citi Başkanı John Dugan, Goldman Sachs CFO'su Denis Coleman, Boeing Başkanvekili Stanley A. Deal, Nasdaq Başkan Yardımcısı Karen Snow, Platinum Petroleum International Başkanı Amer Rustom, Kraft Heinz Başkanvekili Rafael Oliveira, Hellman&Friedman'ın ortağı Allen Thorpe, Caterpillar CEO'su James Umpleby, Hilton CFO'su Kevin Jacobs, Coca Cola Başkanvekili Michael Goltzman, Annhuser-Busch InBev CEO'su Michel Doukeris, Amerisource Bergen Başkanı Steven Collis, Hadid Desing& Entertainment Group kurucusu Mohamed Hadid, Ralp Lauren CPO'su Halide Alagöz, Amazon Başkanvekili Susan Pointer, Ford Company CTO'su Stuart Rowly, Marriott International Başkanı David Marriott, Pladis CEO'su Salman Amin, Pratt&Whitney Başkanı Rick Deurloo, META küresel iş grubu başkanı Nicola Mendelsohn katılımcılar arasında.

TÜRKİYE'DEN KİMLER OLACAK?
Masada Türk işadamlarından da Murat Özyeğin (Fiba Holding), Ahmet Bolat (THY), Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding), Hanzade Doğan (Hepsiburada), Hasan Çolakoğlu(Çolakoğlu Metalurji), Ahmet Çalık (Çalık Holding), Ali Kibar (Kibar Holding), Ahmet Kocabıyık (Borusan Holding), Levent Çakıroğlu (Koç Holding), Cenk Alper (Sabancı Holding) olacak.

Ve DEİK Başkanı Nail Olpak, TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile Erdoğan'ın seyahatine eşlik eden 6 bakan... ABD'de yaşayan kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz'ün de konferansa katılması bekleniyor.


3 saatlik yuvarlak masa toplantısında Türkiye'ye ilgi duyan ve yatırım yapmak isteyen iş dünyası birebir Erdoğan'la konuşma fırsatı elde edecek.

ELON MUSK İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRECEK
Sabah'ta yer alan habere göre Erdoğan, New York'ta ünlü iş insanı Elon Musk ile de bir görüşme gerçekleştirecek.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin pozitif ilerlemesi ve yatırım yapma iştahının yeniden canlandığı yuvarlak masaya duyulan ilgi ile ortaya çıkmış durumda.

ŞİMŞEK DE YATIRIMCILARLA BULUŞUYOR
Başkan Erdoğan'ın 'round table'ının dışında bir de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılacağı Goldman Sachs ve TAİK'in düzenlediği yatırımcı toplantısı olacak.

19 Eylül'deki roadshow'a da oldukça yoğun bir ilgi var. 100 kişilik salona şu ana kadar 185 kişi kayıt yaptırmış durumda.

CUMHURBAŞKANLIĞINA CEVDET YILMAZ VEKALET EDECEK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vekalet edecek. Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın vekalet etmesine dair tezkere, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tezkereye göre, Başkan Erdoğan'ın bugün başlayacak ve 20 Eylül'de sona erecek Amerika Birleşik Devletleri ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanlığına, Anayasa'nın 106. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz vekalet edecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN