Araç sahipleri dikkat! Ek MTV'de süre uzatıldı! Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu

Son dakika haberleri... Araç sahipleri, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ilkini ağustos sonunda, ikincisi ise kasım sonu olmak üzere ödeyecek.Geçtiğimiz günlerde ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) birinci taksitinin ödeme süresinin 31 Ağustos'ta sona erleceği duyurulmuştu. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu sürenin 06 Eylül 2023 Çarşamba gününe kadar uzatıldığını belirtti. Peki, Ek MTV'yi ödemeyen vatandaşlar ne gibi durumlarla karşılacak? MTV oranlarıyla hangi araç sahibi ne kadar ödüyor? MTV ödemesi nasıl yapılır? Ek MTV'den kimler muaf? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 29 Ağustos 2023, 10:40 Güncelleme 29 Ağustos 2023, 11:24
Araç sahipleri dikkat! Ek MTV’de süre uzatıldı! Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu

İÇİNDEKİLER

Gelir İdaresi Başkanlığı, ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) birinci taksitinin ödeme süresinin uzatıldığını duyurdu.

Buna göre, 31 Ağustos'ta sona erecek olan birinci taksit ödemesi, 6 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler neticesinde, 7456 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (5) numaralı fıkrası hükmü uyarınca 31 Ağustos 2023 Perşembe günü sonuna kadar ödenmesi gereken ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin ödeme süresi 06 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatılmıştır."

Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için ilk taksitin 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödenmesi gerekiyordu.

Ek MTV'yi ödemeyen vatandailar, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemini gerçekleştiremeyecek.

EK MTV'DEN KİMLER MUAF?
6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen illerde deprem tarihi itibarıyla kayıtlı ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna tutuluyor.

EK MTV KİMLER ÖDEYECEK?
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), 2023 yılı sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için iki katına çıkarıldı.

2023 yılında bir kereye mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenecek. Ek MTV, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması fark etmeksizin, tüm araçlara uygulanacak.

EK MTV NASIL ÖDENİR?
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden, Gelir İdaresi Başkanlığı veznelerinden ve anlaşmalı bankaların şube, internet sitesi, mobil bankacılı uygulamaları ve ATM'leri üzerinden ek MTV ödemesi gerçekleştirilebiliyor. Ek MTV ödemesi yapılmadan trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma gibi işlemler yapılamayacak. Çeşitli bankaların kredi kartıyla yapılan MTV ödemelerinde taksitlendirme seçeneği de sunuluyor.

2023 MTV NE KADAR OLDU?
2023 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) oranları, 2022 yılı Aralık ayında açıklanan yeniden değerleme oranı olan %122,93 oranında artırıldı. Bu artış, 2022 yılı MTV oranlarına %61,5 oranında zam anlamına geliyor.

2023 MTV oranları, aracın motor hacmi, yaşı ve değeri gibi faktörlere göre belirleniyor. Aşağıda, 2023 MTV oranları için bazı örnekler verilmiştir:

1300 cc ve altı motor hacmine sahip, ilk 3 yaştaki bir aracın MTV'si 2.120 TL'den 4.240 TL'ye yükseldi.
2000 cc ve altı motor hacmine sahip, ilk 3 yaştaki bir aracın MTV'si 3.790 TL'den 7.580 TL'ye yükseldi.
3000 cc ve altı motor hacmine sahip, ilk 3 yaştaki bir aracın MTV'si 5.460 TL'den 10.920 TL'ye yükseldi.

EK MTV HAKKINDA DAVA AÇILABİLİR Mİ? NE ZAMANA KADAR, HANGİ MAHKEMEDE DAVA AÇILABİLİR?
Ek MTV tahakkukuna ilişkin vergiyi ödeyerek ya da ödemeyerek dava açmak mümkün. Dava açma süresi duruma göre farklılaşıyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinde sicile kayıtlı bulunan taşıtların ek MTV'si aynı tarihte tahakkuk etti. İlgili tahakkuk işleminin iptali için vergi mahkemesinde açılacak davanın 30 günlük süresi de bu tarihte başladı. Ancak, süreç adli tatile denk geldiğinden dava açmak için son gün 7 Eylül'e kadar uzuyor. 15 Temmuz'dan sonra ilk defa sicile kaydolacak taşıtlar için ek MTV tahakkuk ve tahsili tescille birlikte olacağından, dava açma süresi tahakkuku takip eden 30 gün içinde gerçekleşecek. Örneğin 15 Temmuz tarihinden sonra sıfır otomobil satın alındıysa, taşıt satın alınarak, ek MTV tahakkuk ettiği tarihten itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açılabilir.

AYM EK MTV İLE İLGİLİ NE DEDİ?
Ek MTV, 6 Şubat tarihli depremin yol açtığı ekonomik kayıpların giderilebilmesi için kaynak oluşturulması amacıyla getirilmiş olup 7456 sayılı Kanun'a göre alınıyor ve yasaya uygun. Bununla birlikte hukuka uygun olmayan bir işlem yapılmış olabilir. Örneğin MTV hesabı yanlış yapılmış ya da yanlış kişiden alınmış olabilir. Bir diğer ihtimal özellikle depremden kaynaklı olan istisnaların uygulanmaması, yani ek MTV alınmaması gerekenlerden bu verginin alınması olabilir. Ancak en çok konuşulan gerekçe ek MTV'nin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiası. Bu iddianın önemli bir dayanağı var. 2003'te tam 20 yıl önce neredeyse bugünkü ile aynı şekilde çıkarılmış olan ek MTV düzenlemesi, AYM tarafından iptal edilmişti. İptal kararından sonra ek MTV hakkında tekrar kanun çıkarılmış, aynı yıl tekrar iptal edilmişti. Ek MTV'nin iptali yönündeki bu iki iptal kararından başka, AYM'nin ek MTV'nin iptali talebini reddettiği 2001 tarihli bir kararı da var. Bu kararların tamamı 1999 depremine ilişkin getirilen ek MTV düzenlemeleri hakkında.

EK MTV'Yİ ÖDEMEK/ÖDEMEMEK İLE DAVA AÇMAK/AÇMAMAK SONUCA ETKİ EDER Mİ?
7456 sayılı Kanunla getirilen 2023 yılına ilişkin ek MTV de öncekiler gibi AYM'ne taşındı. Ancak burada yalnızca AYM'nin iptal kararı verip vermemesi tek başına sonuç doğurmayabilir. Ek MTV'nin ödenip ödenmemesi ve ilgili kişi tarafından vergi mahkemesinde dava açılıp açılmaması sonuca etkili olacak. Bu dört ihtimali aşağıdaki şekilde değerlendirebiliriz.

1. EK MTV ÖDENİP DAVA AÇILIRSA NE OLUR?
Ek MTV ödendikten sonra süresinde dava açılması halinde AYM tarafından ek MTV'nin iptali yönünde karar verildiği takdirde bu kişiler vergiyi faiziyle iade alabilir. Bu nedenle ödeme yapılması halinde süresinde dava açılması önemli.

2. EK MTV ÖDENMEYİP DAVA AÇILIRSA NE OLUR?
Ek MTV ödenmeden dava açılması halinde, AYM tarafından ek MTV'nin iptali yönünde karar verildiği takdirde bu kişiler vergiyi ödemek durumunda kalmayacak. AYM kararına kadar verginin tahsili için işlem yapılmış olması halinde de bu işlemlerin kaldırılması, tahsil edildiyse verginin iadesi gerekecek.

3. EK MTV ÖDENİP DAVA AÇILMAZSA NE OLUR?

Vergi ve cezaların haksız yere ödendiği düşünülüyorsa düzeltme-şikâyet yolu dediğimiz bir yöntemle beş yıl geriye dönük olarak faiziyle iadesi talep ve dava konusu edilebiliyor. Ancak AYM tarafından iptal edilen kanunlara göre alınan vergiler bakımından daha önce dava açmamış kişilerin bu hakkının olup olmadığı tartışılan bir konu. Çok yeni tarihli bir Danıştay kararı bu konuya şimdilik nokta koymuş görünüyor (Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, T:07.06.2023, E:2023/2, K:2023/4). Bu karara göre, AYM'nin bir kanunu iptali yönündeki kararı, süresinde (30 gün içinde) dava açmamış kişiler için söz konusu kanun gereğince ödenen verginin geriye doğru düzeltme-şikayet yoluyla hakkı doğurmuyor.

4. EK MTV ÖDEMEYİP DAVA AÇILMAZSA NE OLUR?
Ek MTV'yi ödemeyen ve dava da açmayan kişiler bakımından AYM'nin iptal kararı uygulanabilir ve vergi alınmayabilir. Özellikle henüz tahsil işlemleri gerçekleşmediyse artık kanuna dayanan tahsil edilebilir bir vergi olmadığından ödeme yükümlülüğü de ortadan kalkar.

EK MTV'YE KARŞI DAVA AÇARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Ek MTV ödenecek ve aynı zamanda dava açılacaksa, Ödeme yapılırken "ihtirazi kayıt" konulması faydalı olabilir. Açılacak davada yürütmenin durdurulması talebinde bulunulması, tahsil ve özellikle haciz işlemlerinin durdurulması bakımından gerekli. Vergi mahkemesinden AYM'deki sürecin beklenmesi de talep edilebilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN