Her olayda mevzuyu Atatürk'e bağlayan ünlüler Ermeni lobisine boyun eğen Disney'e neden sessiz? Tarkan, Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar...

Disney Plus'ın ABD'deki Ermeni lobisinin tepkisine boyun eğerek "Atatürk" dizisini yayından kaldırma kararı sonrası Türkiye harekete geçti. RTÜK, inceleme başlatıldığını duyururken AK Parti'den çok sert tepki geldi. Öte yandan hemen hemen her toplumsal konuda meseleyi Atatürk'e getirerek algı yapan ancak Disney'in 'Atatürk dizisi' kararına tek kelime etmeyen ünlüler büyük tepki çekti. Disney'in ekran yüzü olan Şahan Gökbakar, Tarkan, Halit Ergenç, Aras Bulut İynemli, Engin Akyürek, Ata Demirer gibi isimlerin çıtı bile çıkmadı. Disney Plus'ın 'Atatürk' sansürüne göz yuman ünlülerle ilgili, "Bunlar 10 Kasım Atatürkçüleri" yorumları da yapıldı. Öte yandan Sinan Akçıl, Tamer Karadağlı ve Burak Haktanır, Disney Plus’a tepki gösterdi.

Giriş Tarihi 02 Ağustos 2023, 17:23 Güncelleme 03 Ağustos 2023, 11:00
Her olayda mevzuyu Atatürk’e bağlayan ünlüler Ermeni lobisine boyun eğen Disney’e neden sessiz? Tarkan, Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar...

İÇİNDEKİLER

ABD merkezli Disney Plus isimli platform Ermeni lobisine boyun eğdi... Platform, "Atatürk" dizisini yayından kaldırma kararı aldı.

Dizi 29 Ekim'de Disney'in kardeş kuruluşu FOX TV'de ücretsiz ve "Tüm Türkiye'ye armağan" sloganıyla yayınlanacak. Yani Atatürk dizisi tüm dünyanın izleyebileceği bir platformda değil de sadece Türkiye'den izlenebilecek bir kanalda yayınlayacak.

Disney Plus aldığı bu kararla, 'Türkiye'ye armağan' şeklindeki göz boyama hamlesine imza attı, Türkiye'deki kullanıcılardan gelen tepkileri bir nebze de olsa sönümlemek istedi.

Ancak bu karar, Türkiye'deki Disney Plus kullanıcılarını mutlu etmedi ve peş peşe üyelik iptalleri yaşandı.


Disney'in Atatürk dizisi ile ilgili aldığı skandal karar sonrası AK Parti'den çok sert tepki geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yaşananları utanç verici olarak niteleyip, "Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD'deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir." dedi. Lobilerin faaliyetlerinin Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmünde olduğunu belirten Çelik, "Bu şebekelere boyun eğenler utansın" şeklinde konuştu.

Çelik şu ifadeleri kullandı;

"Amerika merkezli bir dizi/film platformunun Ermeni lobisinin baskısına boyun eğerek "Atatürk" dizisini yayınlamadan yayından kaldırması utanç vericidir. Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD'deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir.

Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın…"



RTÜK İNCELEME BAŞLATTI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, yerli içerik "Atatürk" dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığı belirtilen Disney + isimli kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

Şahin, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Disney + isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan 'Atatürk' dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyetinin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en önemli toplumsal değer olduğunu kaydeden Şahin, mesajında, basına yansıyan "Ermeni lobisi müdahalesi" iddialarının da titizlikle araştırıldığını belirtti.



Tam da bu noktada hemen hemen her konu hakkında görüş beyan eden ancak Disney'in Ermeni lobisine boyun eğen 'Atatürk dizisi' kararına tek kelime etmeyen ünlülere çevrildi.



Disney Plus'ın yüzü olan ancak çıtı çıkmayan ünlüler şu şekilde;



Şahan Gökbakar, Tarkan, Halit Ergenç, Aras Bulut İynemli, Aslı Enver, Hande Erçel, Burak Deniz, Gülse Birsel, Can Yaman, Cansu Dere, Pınar Deniz, Timuçin Esen, Buğra Gülsoy, Demet Özdemir, Engin Akyürek, Ata Demirer...



Hemen hemen her olayda bir görüş beyan eden, Berna Laçin, Tarkan, Cem Yılmaz ve Fazıl Say'ın çıtı bile çıkmadı.

Bu isimler arasında yer alan Tarkan, geçtiğimiz aylarda Disney Plus reklamında oynamıştı.



Şahan Gökbakar ise Recep İvedik filminin yayın haklarını Disney'e satmıştı.



"BUNLAR 10 KASIM ATATÜRKÇÜLERİ"
Ünlülerin bu suskunluğu sosyal medyada da büyük tepki çekti. Disney Plus'ın 'Atatürk' sansürüne göz yuman ünlülerle ilgili, "Bunlar 10 Kasım Atatürkçüleri" yorumları yapıldı.

Disney Plus'a sosyal medyadan da tepki yağdı. Binlerce vatandaş, Disneyiptalet etiketiyle tepkilerini paylaştı.

"ÇOK CILIZ SESLER ÇIKIYOR, BUNUN SEBEBİ DE..."
Ünlü sanatçı Sinan Akçıl da skandal karar sonrası açıklama yaptı. Akçıl, "Yine çok kuvvetli bir Ermeni lobisi ile karşılaştık. Oyuncu dünyasından çok cılız sesler çıkıyor. Bunun sebebi de Disney'e maddi umut bağlamaları. 'Yarın bir gün Disney'le bir işimiz olur' diye çok yüksek ses çıkartmak istemiyor birçoğu gördüğüm kadarıyla…

Yine ülkesine bağlı vatanını çok seven bir şarkıcı olarak bunu dillendirmek zorundayım. Ama benim tepkimin 10 katını oyunculardan bekliyorum. Çünkü bugün sessiz kalırsak yarın başka bir konu olur.

"ABONE OLAN HERKESİN ÇIKMASINI İSTİYORUM"
Yarın Hz. Muhammed'in filmi yapılmak istenir mesela buna da karşı çıkılır. Bir Türklüğün filmi yapılmak istenir buna da karşı çıkılır. Biz buna sessiz kalamayız. O yüzden herkesi en yüksek tepkiyi vermeye çağırıyorum. Ben 15 gün önce iptal ettim üyeliğimi. Yerli yapımları kaldırdığı zaman iptal etmiştim. Bunu da paylaşmıştım. Abone olan herkesin çıkmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

TAMER KARADAĞLI: DİSNEY PLUS ÜYELİĞİNDEN VAZGEÇERİM
Başarılı oyuncu Tamer Karadağlı da skandal karar sonrası şu açıklamaları yaptı: "Ben hemen çıkacağım Disney Plus'tan. Kendim de konuyu araştırdıktan sonra direkt olarak iptal edeceğim üyeliğimi. Disney Plus üyeliğinden vazgeçerim. Üzerinde 3 saniye bile düşünmem" diye konuştu.

"ATATÜRK SEVGİLERİNİ BİR DİZİ PROJESİNE SATTILAR"
Oyuncu Burak Haktanır da Disney Plus'ın skandal kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Haktanır, "Bu işler her 10 Kasım'da Atatürk fotoğrafı ve sonsuzluk işareti koyup paylaşmakla olmuyor. Oyuncu camiasına söylüyorum. Atatürk hassasiyeti olduğunu iddia eden oyunculara söylüyorum. Bugün Disney, ülkemizin kurucu liderine, Türk toplumuna ve Türk devletine büyük bir saygısızlık yaparak yayın kararı almış olduğu bir işi tekrar bir takım baskılarla vazgeçmiş. Bunlar zaten yabancı bir kuruluş olduğu için bizim bunlardan bir Atatürk hassasiyeti beklentimiz zaten yok. Benim buradaki eleştirim Türkiye'de Atatürk hassasiyeti olduğunu iddia eden ama bu konuda hiçbir tepki göstermeyen, gösteremeyen oyunculara.

Niye göstermiyorlar? Çünkü büyük bir kuruluş. İlişkileri bozmak istemiyorlar. Olası dizi tekliflerinin önü kapanmasın diye bu riski göze almak istemiyorlar. Atatürk sevgilerini bir dizi projesine satmış oluyorlar." İfadelerini kullandı.

"UTANÇ VERİCİ"
Disney Plus'ın skandal kararına tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu yaptığı açıklamada, "Amerika merkezli bir platform Disney Plus. Bu platformun Ermeni lobisinin baskısına boyun eğdiği ve Atatürk dizisini yayınlamama kararı almasını utanç verici buluyorum. Ama bu ilk karşılaştığımız bir durum değil" dedi. 1915 olaylarının bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma malzemesi olarak kullanıldığının altını çizen Yenişehirlioğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

Kabul etmek mümkün değil. Anlaşmazlıklara rağmen konuşabilmek, zamanın ruhuna ayak uydurabilmek, uzlaşı yollarını değerlendirmek, nefreti ayıplayıp saygı ve hoşgörüyü yüceltmek gerekir, bunları yapmamız lazım. Ermeni lobisi bu anlayıştan çok uzak. Ermeni lobisinin tek amacı, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine mani olmak. Asıl hedef bu.

"VATANDAŞLARIMIZ ÜYELİKLERİNİ İPTAL ETSİN"
Disney Plus'ın kararını saygısızlık olarak değerlendiren Yenişehirlioğlu, şu ifadeleri kullandı: Disney Plus'ın bu tutumu aziz milletimize ve değerlerine saygısızlık. Bunun aksini söylemek mümkün değil. Fikir özgürlüğünden bahseden uluslararası medya kuruluşlarının, bu yaşananlara kör, sağır ve dilsiz olması tek taraflı davrandıklarının açık delili. Tarihi olayların araştırılması ve hakikatin ortaya çıkartılması için bu işin tarihçilere bırakılması gerektiğini Cumhurbaşkanımız yıllardır söylüyor. Türkiye Cumhuriyeti olarak 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunmadık mı biz? Kendi arşivlerimizi bu komisyona açma taahhüdünde bulunduk ama karşımızda muhatap bulamadık. Bugün zorluklar içerisinde kurduğu ülke 100 yaşına gelen ve dünyaya mal olmuş bir lidere karşı bu şebekelerin faaliyetleri, Türkiye Cumhuriyeti ve tarih huzurunda aslında kabul edebileceğimiz bir şey değil. Ben bunu yok hükmünde kabul ediyorum. Bu platform yakışıksız ve yanlı tutumundan vazgeçmezse vatandaşlarımızın üyeliklerini iptal ederek tepkilerini dile getirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk hepimizin ortak değeri. Ülkemizin kurucusu ve dünyaya mal olmuş bir lider. RTÜK Başkanımız Ebubekir Şahin de konuyla ilgili bir açıklamada bulunarak "Disney Plus'ın savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verildi" şeklinde bir açıklamada bulundu. Tavrımız çok net; Ermeni Lobilerinin Türkiye'nin zor duruma sokulması noktasındaki bu çalışmasını yok hükmünde kabul ediyoruz. Ancak bir yaptırım uygulanmasını, vatandaşlarımızın vazifesi olarak değerlendiriyorum. Bu konuda daha hassas bir tavır göstermemiz gerekiyor.





*İlgili haberi okumak için görselin üzerine tıklayın