Suudi Arabistan'dan Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırıya ilişkin İsveç'e nota!

İsveç'te Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde yeniden Kur'an-ı Kerim yakan Salwan Momika'nın eylemi sonrası dünya karıştı. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinden kınamalar peş peşe gelirken son olarak Suudi Arabistan, Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırıya izin verilmesine tepki olarak İsveç'e protesto notası verdi.

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2023, 20:27 Güncelleme 21 Temmuz 2023, 22:58
Suudi Arabistan’dan Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırıya ilişkin İsveç’e nota!

İÇİNDEKİLER

İsveç, ateşle oynayarak, ülkesinde Kur'an'ı Kerim yakılmasına izin verdi. Milli ve dini değerleri ayaklar altına alan bu aşağılık eyleme başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerden de büyük tepki geldi.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN SERT NOTA!
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kur'an-ı Kerim'e ve İslam'ın kutsallarına yönelik saldırıların devam etmesi üzerine İsveç'in Riyad Maslahatgüzarı Bakanlığa çağrıldı. Protesto notasında İsveç makamlarından, "tüm dini öğretileri, uluslararası yasaları ve normları ihlal eden bu utanç verici eylemlerin durdurulması için gereken tedbirleri alması" istendi.

Notada ayrıca, Suudi Arabistan'ın, dinler arasında nefreti körükleyen bu tür eylemlere kesin bir şekilde karşı çıktığı vurgulandı.Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada da İsveç'in Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırıya izin vermesini "sorumsuzluk" olarak nitelendirerek kınamıştı.



DÜNYA TEPKİLİ
İsveç'te yaşayan Irak asıllı Salwan Momika, Kurban Bayramı'nın birinci gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Türkiye başta olmak üzere İslam ülkelerinin yanı sıra Rusya'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler olaya tepki göstermişti.

Momika dün de Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayaklar altına aldı. Bunun üzerine Irak yönetimi, İsveç'in Bağdat Büyükelçisi Jessica Svardstrom'un ülkeyi terk etmesini istedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırıyı en güçlü şekilde lanetledi.

YEMEN'DEN İSVEÇ'TE KUR'AN-I KERİM'E YÖNELİK SALDIRIYA TEPKİ
Yemen Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'e yönelik tekrarlanan saldırıyı kınadı.

Bakanlıktan konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

İsveç makamlarının ifade özgürlüğü bahanesiyle Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıya izin vermesinin "şiddetle kınandığı" açıklamada, İslam'ın kutsallarına hakaret etmek ve Müslümanların duygularını provoke etmenin, ifade özgürlüğü ile ilgisinin olmadığı belirtildi.

SANA VE HUDEYDE'DE PROTESTOLAR
İran destekli Husilerin kontrolündeki Sana ve Hudeyde kentlerinde de Kur'an-ı Kerim'e yönelik tekrarlanan saldırılara tepki için protestolar vardı.

Husilere bağlı El-Mesire kanalının haberine göre, başkent Sana'ya bağlı ilçeler ve Hudeyde'de cuma namazı sonrası tepki için gösteri düzenlendi.

Husilerin söz konusu eylemlerde okunan yazılı açıklamasında, "İsveç devleti tarafından Kur'an-ı Kerim'in sistematik olarak hedef alınmasını reddediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca tüm İslam dünyasına İsveç'i ekonomik ve siyasi olarak boykot etme çağrısı yapıldı.

LÜBNANLILAR KUR'AN-I KERİM'E YÖNELİK SALDIRILARI PROTESTO ETTİ
İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'i hedef alan saldırılar Lübnan'ın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Başkent Beyrut'un Dahiyye bölgesinde bir araya gelen yüzlerce Lübnanlı, İsveç aleyhine sloganlar attı.

Ellerinde Kur'an-ı Kerim ve Hizbullah bayrakları taşıyan göstericiler, İsveç'e ivedi şekilde kutsal kitaba yönelik tekrarlanan saldırıları durdurması çağrısında bulundu.

"Kur'an kitabımızdır", "Kur'an anayasamızdır" şeklinde slogan atan göstericilerden bazıları İsveç bayrağı yaktı.

Hizbullah yanlısı göstericilerin İsrail ve ABD'yi hedef alan sloganlar attığı da görüldü.

Güvenlik güçleri İsveç'in Beyrut Büyükelçiliği önünde olası bir eylem ve saldırıya karşı bölgede gün boyu sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Büyükelçilik önündeki tüm cadde araç trafiğine kapatıldı, gazeteciler dahil hiç kimse bina önüne yaklaştırılmadı.

Lübnan'da Beyrut'un yanı sıra Sur, Sayda, Nebatiyye ve Baalbek vilayetlerinde de protestolar düzenlendi.

DİSMORR PLANLI BİR TATİL İÇİN LÜBNAN'DAN AYRILDI
Bu arada Lübnan basını İsveç'in Beyrut Büyükelçisi Ann Dismorr'un Beyrut Uluslararası Havalimanı'nda çekilen fotoğraflarını paylaştı.

Haberlerde, Dismorr'un Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Lübnan Dışişleri Bakanlığının Stockholm'e yönelik sert tepkilerinin ardından ülkeden ayrıldığı iddia edildi.

İsveç'in Beyrut Büyükelçiliğinden bir kaynak, Dismorr'un "planlı bir tatil" için Lübnan'dan ayrıldığını, herhangi bir baskı olmadığını söyledi.

Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, dün Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıların tekrarlanması nedeniyle Lübnan'ın Stockholm Büyükelçisi'nin geri çekilmesini ve İsveç'in Beyrut Büyükelçisi'nin de ülkesine gönderilmesini istemişti.

Nasrallah'ın Lübnan hükümetine yaptığı bu çağrının ardından Lübnan Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, İsveç'e "İslamofobiyi ve nefreti derinleştirecek, dinlere karşı saygısızlık edebilecek her türlü adıma son verilmesi için gereken tedbirleri alması" çağrısında bulunulmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN