Son dakika: Yargıtay Başsavcılığından AYM'ye "HDP'nin Hazine yardımına bloke konulsun" talebi!

Terörün siyasi ayağı HDP hakkında devam eden kapatma davası kapsamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce HDP'nin hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulmasını talep etmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi oy çokluğuyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu talebinin reddine karar vermişti. Bugün ise Yargıtay Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi'nden terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin 400 milyon 228 bin TL'lik Hazine yardımına bloke konulmasını tekrar talep etti.

Giriş Tarihi 12 Haziran 2023, 19:16 Güncelleme 12 Haziran 2023, 20:50
Son dakika: Yargıtay Başsavcılığından AYM’ye HDP’nin Hazine yardımına bloke konulsun talebi!

İÇİNDEKİLER

Yargıtay Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin 400 milyon TL'lik Hazine yardımına bloke konulmasını talep etti.

YARGITAY HAREKETE GEÇTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) kapatılma davası süren terör örgütü PKK'nın siyasi kolu HDP ile ilgili yeni bir flaş bir başvuru yaptı. Siyasi Partiler kanuna göre, tüm siyasi partilere genel seçim yapılan yıllarda hazine yardımı üç katı olarak ödeniyordu. Bu kapsamda; HDP'ye toplamda 600 milyon 343 bin TL Hazine yardımı ödendi.

"HDP'NiN 400 MİLYON TL'LİK HAZİNE YARDIMLARINA BLOKE KONULSUN"
Fakat HDP, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri'ne katılmamıştı. Bu durumu Yüksek Seçim Kurulu'ndan gelen cevapla kesinleştiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

HDP'ye seçim yılı olması nedeniyle fazladan ödenen 400 milyon 228 bin TL hazine yardımına tedbir konulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başsavcılık; söz konusu 400 milyon 228 bin TL'lik yardımının harcanan kısmının ise parti ve harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek, hazineye aktarılmasını istedi. Kararın kısa bir süre içerisinde Anayasa Mahkemesi'nce karara bağlanması bekleniyor.

AYM DAHA ÖNCE REDDETMİŞTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce HDP'nin hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulmasını talep etmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi oy çokluğuyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu talebinin reddine karar vermişti. Öte yandan, HDP'nin kapatılması talepli davada sona da yaklaşıldı. Anayasa Mahkemesi raportörünün, davanın esasına ilişkin raporunun hazırlamasının ardından Yüksek Mahkeme, kapatma talebini nihai olarak karara bağlayacak.

HDP'YE YAPILAN 539 MİLYON LİRA HAZİNE YARDIMI KANDİL'E Mİ GİTTİ?
Terör örgütü PKK'nın en büyük gelir kaynaklarından birinin siyasi ayağı HDP olduğu biliniyor. Daha önce tanıkların ifadeleriyle ortaya çıkan skandala göre Kandil'e giden paranın en önemli ayağı HDP'li belediyeler.

BLOKE KALDIRILDI: 539 MİLYON LİRA ÖDENECEĞİ BİLDİRİLMİŞTİ
HDP hakkında devam eden kapatma davası kapsamında hazine yardımına geçtiğimiz aylarda bloke konmuştu. Ancak seçime kısa bir süre kala Anayasa Mahkemesi (AYM) terörün siyasi ayağı HDP'nin hazine yardımı blokesinin oy çokluğu ile kaldırıldığını açıklamıştı. Bloke kararının kaldırılmasıyla 539 milyon TL ödeneceği bildirilmişti. Kararın, Anayasa Mahkemesi heyetinin 7'ye karşı 8 üyesinin oy çokluğuyla alınmıştı.

HDP'NİN KASASINA BLOKENİN KALKMASIYLA BİRLİKTE MİLYONLARCA LİRA GİRDİ
Anayasa Mahkemesi, HDP sözlü savunmaya gelmediği durumu tutanak altına aldı. Dosya esas hakkındaki raporunun hazırlanması için Anayasa Mahkemesi raportörüne tevdi edildi. Öte yandan 14 Mayıs'a günler kala seçime Yeşil Sol Parti üzerinden gireceğini açıklayan terörün siyasi ayağı HDP'nin kasasına blokenin kalkmasıyla birlikte milyonlarca lira girdi. Ancak kendisi seçime girmeyen HDP'nin hazine yardımını ne yaptığı bilinmiyor.


HDP'YE SEÇİM İÇİN 359.7 MİLYON TL ÖDENECEĞİ BİLDİRİLMİŞTİ
Terörün siyasi ayağı HDP hakkında devam eden kapatma davası kapsamında hazine yardımına geçtiğimiz aylarda bloke konmuş ancak seçime günler kala bu bloke kaldırılmıştı. Bloke kararının kaldırılmasıyla HDP'ye seçim için 359.7 milyon TL ödeneceği bildirilmişti. Seçime girmeyen HDP, Yeşil Sol Parti operasyonu ile seçime gireceğini açıklamıştı.

HDP'YE HAZİNE YARDIMI ÖDENMESİ DOĞRU MU?
Bu durum HDP'li belediyeler ve Kandil arasındaki para trafiğini bir kez daha gündeme getirdi. Konuyu köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, "Hazine yardımına konulan ihtiyati tedbiri AYM tarafından kaldırılan ancak seçime girmeyeceği açık olan HDP'ye, seçim dönemine özgü ekstra Hazine yardımı ödenmesi doğru mu? Seçim nedeni ile olağan yardımın iki katına denk gelen ilave 359,7 milyon lira, seçime girmeyecek bir partiye niçin ödensin ki? Hazine yardımının amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı, paravan bir başka partiye aktarılıp aktarılmadığı devletin ilgili birimlerince takip edilemez mi?" ifadelerini kullanmıştı.