Kabine üyeleri devir-teslim töreni | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görevi Mevlüt Çavuşoğlu'ndan devraldı: "Her türlü özveriyi göstereceğiz"

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabineyi açıklamasının ardından bakanlıklarda devir-teslim törenleri de başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görevi törenle Fuat Oktay'dan devraldı. Cumhurbaşkanlığındaki törenin ardından sırasıyla Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda devir-teslim törenleri düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen törende konuşan ve sesi çok merak edilen Bakan Hakan Fidan, "Devletimizin milletimizin bütünlüğü ve refahı için elimden gelen gayreti göstereceğim. Milli dış politika vizyonunu devam ettireceğim." dedi.

Giriş Tarihi 05 Haziran 2023, 10:18 Güncelleme 05 Haziran 2023, 19:19
Kabine üyeleri devir-teslim töreni | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görevi Mevlüt Çavuşoğlu’ndan devraldı: Her türlü özveriyi göstereceğiz

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabineyi açıklamasının ardından bakanlıklarda devir-teslim törenleri de başladı.

4 Mayıs'ta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı devir teslim törenleri gerçekleştirildi. Yeni kabinede devir teslimler bugün de devam ediyor.


GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI
Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini Mehmet Muharrem Kasapoğlu'ndan devralan Osman Aşkın Bak, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde Türkiye, hem sporda hem gençlikte hem de tesisler açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girdi." dedi.

Bakanlık binasındaki devir teslim töreni; bürokratlar, çalışanlar, sporcular ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Osman Aşkın Bak, Kasapoğlu ile bakanlık öncesinde de birlikte çalıştıklarını, güzel bir dostluklarının olduğunu belirterek, "Projelerimizin devamında ve yeni projelerde kendisiyle sık sık istişare ettik, bir ağabey kardeş gibi çalıştık. Arkadaşlarımız güzel işler yaptı. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde Türkiye, hem sporda hem gençlikte hem de tesisler açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girdi. Kredi Yurtlar Kurumunda yurt kapasitesinin artırılmasında ortaya konulan performans gerçekten çok çok önemliydi." dedi.

Yurtların Kovid-19 dönemindeki rolünün önemli olduğunu hatırlatan Bak, "Yurtların deprem esnasındaki rolünü gördük. Tekrar burada 6 Şubat'taki depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu süreçte de Gençlik ve Spor Bakanı'mız ve tüm kademelerdeki arkadaşlarımız çok güzel görev yaptı. Ben de bunlara şahidim, tekrar kendilerini tebrik ediyorum. Sayın Bakan'ım, olimpiyatlar için tebrik ediyorum. Çıtayı yükselttiniz. Olimpiyatlarda sporcularımızın madalya sayısı ve değişik branşlarda madalya alınması çok önemli başarılardı. Ortaya konulan başarılardan dolayı tüm ekibe teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Federasyon başkanlığı, spor kulübü yöneticiliği yapmış ve sporun içinden gelen birisi olduğunu dile getiren Bak, şöyle devam etti:

"Sayın Bakan'ımıza ortaya koydukları başarılı tablo için, bu işlere güzel yön verdi, teşekkür ediyoruz. Beş yılda güzel işler yaptılar. Sayın Cumhurbaşkanı'mız sporcunun her zaman yanında olan bir lider. Kendisi sporu çok iyi biliyor, stratejik olarak bize yön veriyor. 'Türkiye Yüzyılı'nın ilk kabinesinde yine kendilerinin tensipleriyle bu göreve getirildim. Kendisine şükranlarımı arz ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ifade ettiği gibi, 'Türkiye Yüzyılı' başlıyor. Yapılacak çok iş var. Yarın da kabinemiz ilk toplantısını yapacak. Yeni kabinedeki arkadaşlarıma da başarılar diliyorum. İlk Cumhurbaşkanlığı kabinesinde görev alan başta bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na ve diğer görevi devreden bakan arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Onlar güzel işler yaptılar, çıtayı yüksek tuttular. Biz de bu bayrağı alıp daha yükseğe taşımak için çalışacağız."

Sporda hedeflerin ve çıtanın çok yükseldiğini dile getiren Bak, "Çok yakında 2024 Paris Olimpiyatları var. Önemli bir süreç olacak. Oraya konsantre olacağız. Ülkemizin sporda geldiği nokta ve ortaya koyduğu tesisler, yapılan yatırımlar ortada. Bu noktada Bayın Bakan'ıma tekrar teşekkür ediyorum. Bakanlıktaki bütün arkadaşlara da teşekkür ediyorum. İnşallah aziz milletimize layık olmaya çalışacağız." açıklamasında bulundu.

KASAPOĞLU: "BU GÖREVLERİN HER BİRİ BÜYÜK ONUR"
Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yeni bir başlangıç yaptıklarını, bu başlangıcın ülke, millet ve bakanlık için hayırlar, yeni başarılar, getirmesini dilediğini belirtti.

"Türkiye, yüzyılın seçimini herkese örnek bir şekilde yaptı." diyen Kasapoğlu, "Demokrasi olgunluğuyla, halkımızın teveccühüyle, 85 milyonun kazandığı bir seçimi gerçekleştirdik. Ondan sonra, 'Başlasın Türkiye Yüzyılı, hemen şimdi.' dedik. Gençlik için, spor için, bugün 'Türkiye Yüzyılı'nı başlatma adına yeni bir bismillahı birlikte söylüyoruz." diye konuştu.

Mutlu ve duygu dolu olduğunu ifade eden Kasapoğlu, "Bu görevlerin her biri büyük onur. Bu aziz millete, bu kutsal coğrafyaya hizmet etmek çok büyük bir şeref. Rabbimize hamdediyorum, şükrediyorum. Saygıdeğer Cumhurbaşkanı'mıza bu kutlu görevi layık gördükleri, her zamanki destekleri ve ön açıcı, moral verici o güçlü liderliği için özellikle şükranlarımı ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık olarak çok önemli başarılara, hizmetlere imza attıklarını belirten Kasapoğlu, "Değerli ağabeyim Osman Aşkın Bak'a bu görevi devretmekten dolayı mutluluğum tarif edilemez derecede büyüktür. 2018 Türkiye için yeni bir başlangıçtı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle Türkiye yeni bir yola girdi. Tıpkı bugünkü gibi. Bugün de 'Türkiye Yüzyılı'na adım atıyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin takım ruhuyla eşsiz bir başarı ortaya koyduğunu dile getiren Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Kabine üyesi tüm arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı'mızın ilan ettiği 'Türkiye Yüzyılı'nın yeni kabinesi de inanıyorum ki en güzel şekilde bu çıtayı daha büyük ufuklara taşıyacaktır. Bu bakanlık gençlerin ve sporcuların bakanlığı. Her daim de imkanlarıyla sonsuza kadar onların hizmetinde olan bir bakanlık. Görev süremiz boyunca bu gayrette olduk. 70 binden fazla kişiye ulaşan bir bakanlık ailesi var. Her birine, tüm arkadaşlarıma minnet doluyum. Ülkemizin 81 ilinde bu bayrağı taşıyan her bir arkadaşımla gurur duyuyorum. Biz kadro olarak liderimizin öncülüğünde ezberleri bozduk, bundan sonra da ezber bozmaya devam edeceğiz. Tüm mesai arkadaşlarımıza gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Kenetlenmiş kardeşler olarak bu maratonu koşmaya devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Mehmet Muharrem Kasapoğlu birbirlerine çiçek takdiminde bulunarak başarı diledi.



ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini Vedat Bilgin'den devralan Vedat Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'na yakışacak bir çalışma hayatını, sosyal güvenlik sistemini ve yeni hizmet modellerini hayata geçirmek için gayret edeceğiz." dedi.

Bakanlıktaki devir teslim töreni bürokratlar ve Bakanlık çalışanlarının katılımıyla yapıldı.

Işıkhan, törende yaptığı konuşmada, nöbet değişimi için bir arada bulunduklarını belirterek, "Her şeyden önce bana, aziz milletimize ve devletimize hizmet etme fırsatı verdiği için Allah'a sonsuz hamd ediyorum. Böyle mühim bir görevi şahsıma tevdi ettiği için Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Vedat Bilgin'in bu göreve geldiği günden itibaren çok önemli işlere imza attığını vurgulayan Işıkhan, millete doğrudan dokunan, milletin beklenti içinde olduğu birçok konuda başarılı adımları attığını söyledi.

Işıkhan, gerek asgari ücret düzenlemesi gerek toplu sözleşmeler gerekse EYT gibi hayati konularda milletin beklentilerini karşılayacak çözümlere Başkan Erdoğan'ın iradesi ve Bakan Bilgin'in gayretleriyle ulaşıldığını dile getirerek, Vedat Bilgin'e teşekkür etti. Işıkhan, "Bundan sonra kendisinden devraldığımız bayrakla, Cumhurbaşkanı'mızın öncülüğünde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla 21 yıldır olduğu gibi inşallah ülkemize ve milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

"ÇALIŞANLARIN YASAM KALİTESİNİ ARTIRMAK EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZDİR"
Bakan Vedat Işıkhan Başkan Tayyip Erdoğan'ın ve Cumhur İttifakı'nın zaferiyle sonuçlanan kritik seçim sürecini geride bıraktıklarını, Türkiye Yüzyılı vizyonunun milletten onay aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bizler de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak atacağımız adımlarla, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın öncülüğünde Türkiye'yi dünyada hak ettiği konuma ulaştıracak çalışmaları ortaya koymaya devam edeceğiz.

Tüm çalışanlarımızın yaşam kalitesini ve refahlarını artırmak en önemli görevimizdir. Sayın Bakanımızın bıraktığı yerden projeleri ve programları devam ettirerek, üstüne yeni proje programlar ekleyerek inşallah yolumuza devam edeceğiz. Çalışmalarımızı hem Cumhurbaşkanı'mızın talimatları doğrultusunda hem de kabine üyelerimizin, milletvekillerimizin, üniversitelerimizin, sendikalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve diğer ilgili paydaşlarımızın katkılarıyla, işbirliğiyle sürdüreceğiz. İnşallah, ülkemizi ve milletimizi hep birlikte daha iyiye daha ileriye taşıyacağız. Türkiye Yüzyılı'na yakışacak bir çalışma hayatını, sosyal güvenlik sistemini ve yeni hizmet modellerini hayata geçirmek için gayret edeceğiz."

"AKTİF İSTİHDAM POLİTİKALARINI SÜRDÜRMEYE GAYRET EDECEĞİZ"
Çalışma hayatında koruyucu ve önleyici hizmet ve politikalara daha çok yer vereceklerini belirten Işıkhan, iş kazaları ve meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği, çalışan hakları gibi konularda aktif çalışmalar yapılacağını söyledi.

Işıkhan, çalışanların haklarını korumaya devam edeceklerini, engellilerin, gençlerin ve kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almaları için aktif istihdam politikalarını sürdürmeye gayret edeceklerini anlattı. Işıkhan, "Özetle, Türkiye Yüzyılı'na yakışacak şekilde memurlarımızı, işçilerimizi, emeklilerimizi, işverenlerimizi, tüm çalışanlarımızı koruyacak bir anlayışla süreci yönetmek arzusundayız." dedi.

Sendikalar, işçiler, emekliler, iş verenlerle birlikte her kesimin memnuniyeti için azami hassasiyet göstererek, bu süreçleri başarıyla neticelendireceklerini ifade eden Işıkhan, şunları kaydetti:

"Bir yandan ülkemizin istihdamına ve büyümesine katkı sağlamak, diğer yandan işçi, memur, emeklilerimizin gelir seviyesini korumak ve artırmak için optimum noktayı yakalayabilmek için gereken ne varsa yapacağız. İşimizi yaparken yegane rehberimiz, elbette ki Sayın Cumhurbaşkanı'mızdır. Onun çizdiği ekonomik model olan üretim, istihdam ve ihracat ve büyüme hedeflerine adım adım yaklaşıyoruz. Bu vesileyle bir kez daha Sayın Bakanımıza, milletimize ve devletimize yaptığı önemli hizmetlerden dolayı gönülden teşekkür ediyorum. Rabb'im, kendilerinin de bizlerin de yar ve yardımcısı olsun.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da şahsıma olan güveni ve teveccühü için tekrar şükranlarımı sunuyorum. İnşallah süreç hayırlı olur, Vedat hocamdan Sosyal Politikalar Kurulu'nda çalışırken çok şeyler öğrendik. Kendilerini teşekkür ediyorum, emekleri için de saygılarımı sunuyorum."

"TÜRKİYE, BÜYÜK BİR ÜLKENİN ADIDIR VE BÜYÜYEREK YOLUNA DEVAM EDECEKTİR"
Bakanlık görevini devreden Vedat Bilgin de Işıkhan ile yaklaşık 3,5 yıl Sosyal Politikalar Kurulu'nda birlikte çalıştıklarını belirterek, bu dönemde çok önemli işler yaptıklarını anlattı.

Çalışma hayatının çok kapsamlı sorunları olduğunun altını çizen Bilgin, bu sorunların bir kısmının yapısal bir kısmının ise aktüel olduğunu belirtti. Bilgin, aktüel sorunların hiç bitmeyeceğini ifade ederek, "Bu aktüel sorunlar çalışma hayatının da gündelik siyasetin de bir parçası. Çünkü sorunlar çözüldükçe yeni sorunlar üst üste geliyor." diye konuştu.

Birlikte çalıştığı herkese teşekkür eden Bilgin, şunları söyledi:

"Çok büyük sorunların üstesinden geldik. Ben öğrenciydim, bir atölyenin duvarına 'Asgari ücretten vergi alınmasın' yazısı yazmıştım. Bunu, rahmetli Başbakan Ecevit parti ve hükümet programına koydu ama bu sorunu çözmek bize nasip oldu. Sadece asgari ücret vergi dışı bırakılmadı, aynı zamanda bütün ücretlilerin asgari ücret düzeyindeki gelirleri vergi dışı bırakıldı. Bunu gerçekleştirdik, bunun için çok mutluyum.

Bir EYT meselesi vardı, nereye gitsek bununla karşılaşıyorduk. Çalışma arkadaşlarımızla çalıştık, araya pandemi girdi. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza pandemiden sonra raporu ilettim. Bakan olunca da meseleyi önümüzde bulduk. Dolayısıyla onu da çözme fırsatı bulduk. Maliyeti çok yüksekti. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının maliyeti o günkü rakamlarla 90 milyardı, EYT'nin maliyeti ise yaklaşık 120 milyardı, büyük rakamlar bunlar. Türkiye'nin ekonomik bakımdan en zor olduğu dönemde bu tür sosyal meseleleri çözmek çok kolay bir iş değildir. Burada ekonomik ve sosyal meseleler arasındaki ilişkiyi kurmak açısından Sayın Cumhurbaşkanı'mızın verdiği destek ve ortaya koyduğu siyasal yaklaşım bizim çalışmalarımızı kolaylaştırdı ve mümkün hale getirdi. 3600 meselesi var, kamu çalışanlarının ek göstergesi 5 milyonu aşkın insanı kapsayacak şekilde genişletme fırsatını bulduk, geçici işçileri geçici işçi olmaktan çıkardık, sözleşmeli personele kadro tahsisi yaptık."

"SORUNLARA GÜÇLÜ ŞEKİLDE CEVAP VERECEĞİNE İNANIYORUZ"
Bilgin, daha çözülecek birçok sorun olduğuna işaret ederek, "Vedat hocamızın önüne de birçok sorun gelecek. İnanıyoruz ki o da aynı şekilde güçlü bir şekilde bunlara cevap verecek." dedi.

Son açıklanan rakamlara göre Türkiye'nin yüzde 4 büyüdüğünü vurgulayan Bilgin, bunun Türkiye'nin gücünü gösterdiğini bildirdi. Bilgin, "Cumhuriyet'imizin 100. yılında Türkiye Yüzyılı'nı yaratmak ve inşa etmek için büyümenin devam etmesi lazım. Bu büyüme devam ederken, emekçilerin, çalışanların bu büyümeden pay alması önemli. Yüzde 4'lük büyüme açıklandığında, emekçilerin milli gelirden aldığı pay ilk defa yüzde 38'e çıktı. Türkiye, büyük bir ülkenin adıdır ve büyüyerek yoluna devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 1,5 milyon kişiyi EYT üzerinden emekli ettiklerini anlatan Bilgin, çok az kişinin kaldığını, onların da dosyalarının birleştirildiğini, bunun da çözümleneceğini söyledi.

Bugün Bakanlık görevini Işıkhan'a devrettiğini ifade eden Bilgin, şunları kaydetti:

"Bu benim için çok mutlu bir devir, çünkü güvendiğimiz, tanıdığımız ve hem çalışkanlığına hem bilimsel kapasitesine tanık olduğumuz ve güvendiğimiz bir arkadaşımız, kardeşimiz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bana bu görevi verdiği zaman 'Vedat Bey, bu ülkenin bir kuruşuna, 1 dolarına sahip çıkacaksın.' dedi. Biz, bu sorumlulukla göreve başladık, bu sorumlulukla bu görevi şimdi aynı bilince sahip olan bir arkadaşımıza, kardeşimize, Sayın Bakanımıza devretmenin huzuru içindeyim."



ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görevini Adil Karaismailoğlu'ndan alan Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı'nda, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak göreve başlamanın şerefini yaşadığını söyledi.

Uraloğlu, Bakanlıkta düzenlenen devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, 21 yıldır Başkan Erdoğan'ın liderliğinde yaptıkları özverili çalışmalarla ulaşım, iletişim, altyapı ve denizcilikte Türkiye'nin çağ atladığını belirtti.

Dünyanın gıptayla baktığı projeleri başarıyla tamamlayarak hayata geçirdiklerini ifade eden Uraloğlu, kara yollarında güzel hizmetler yaptıklarını, bölünmüş yol uzunluğunu 29 bin kilometreye, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunu 30 bin kilometreye çıkardıklarını anlattı.

Ülkeyi sadece bölünmüş yollarda donatmadıklarını, aynı zamanda ülkeyi köprüler, tüneller, viyadükler ve otoyol ağlarıyla ördüklerini dile getiren Uraloğlu, "Başlattığımız projelerimize devam edeceğiz. Aydın-Denizli Otoyolu, Ankara-Kırıkkale Otoyolu, Antalya-Alanya Otoyolu, Başakşehir-Nakkaş Otoyolu gibi önemli projeleri takip ederek, bitireceğiz." dedi.

Türkiye'de halen yük ve yolcu taşımacılığının yüzde 90'ının kara yolu üzerinden yapıldığını anımsatan Uraloğlu, raylı sistemlere de daha önceki dönemdeki gibi önem verileceğini bildirdi.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞINDAN DEVİR-TESLİM TÖRENİ | VİDEO İZLE

Uraloğlu, önemli raylı sistem projelerinden Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı, Bursa'nın hızlı trenle buluşturulması, Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı, Halkalı-Havalimanı Metrosu, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Hattı, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projelerini yakından takip edeceklerini kaydetti.

"İLETİŞİM ALTYAPISINI GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Dünya denizciliğinde Türkiye'nin geldiği seviyeyi daha da büyüterek ülkenin dünya denizciliğinden daha fazla pay alması için çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Uraloğlu, "Gelişen teknolojimiz ve imkanlarımızla iletişim altyapısını geliştirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

AK Parti hükümetleri süresince ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanlarında birçok hizmete imza attıklarını anlatan Uraloğlu, 3 yıldan fazla süredir birlikte çalıştıkları Adil Karaismailoğlu'na milletvekilliği döneminde başarı diledi.

"Türkiye Yüzyılı'nda Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan kabinesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak göreve başlamanın şerefini yaşıyorum." diyen Uraloğlu, kendisine bu fırsatı verdiği için Erdoğan'a şükranlarını sundu.

"MEGA PROJELERİ MİLLETİMİZİN HİZMETİNE SUNDUK"
Adil Karaismailoğlu da Başkan Erdoğan'ın Bakanlığı kendisine teslim etmesinin çok büyük onur ve güven anlamına geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Onun güvenine layık olmak için 7/24 çok yoğun bir mesai harcadık. Dünyanın en büyük mühendislik teknolojilerini yerli ve milli mühendislerle yapmamız onur verici işlerimizdendi. Açtığımız projelerin adlarını saymaya kalksak saatler alır. Dünya ölçeğinde çok büyük mega projeleri bitirip ülkemizin, milletimizin hizmetine sunduk."

Sadece söz konusu projelerle vatandaşın hayatını kolaylaştırmadıklarını, Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi için bu projelerle birlikte istihdamda, üretimde, yatırımda, sanayide, teknolojide, turizmde, tarımda ve hayvancılıkta olağanüstü katkılar sağladıklarını ifade eden Karaismailoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Fizibilitesi uygun projelerde kamu-özel işbirlikleri, yap-işlet-devret projeleri yaparken, bir tarafta ülkemizin dört bir köşesinde yüzlerce projeyi de kamu bütçesinden aynı anda yaparak ülkemizin, milletimizin hizmetine sunan bir Bakanlık haline geldik. Yol arkadaşımız Abdulkadir Bey de bunun üzerine çok şey daha ilave edecektir. Ondan hiçbir şüphemiz yok."

Konuşmaların ardından Uraloğlu ve Karaismailoğlu, birbirlerine çiçek takdim etti


AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine getirilen Mahinur Özdemir Göktaş, görevini Derya Yanık'tan devraldı.

Göktaş, bakanlıkta düzenlenen devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Derya Yanık ile çok yakın zamana kadar çalıştıklarını belirterek, bayrağı kendisinden devralmanın bir onur olduğunu söyledi.

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla kurulan bu kabinede millete hizmet etme şerefini kendisine layık gören Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunan Göktaş, özellikle 6 Şubat depremlerinin açtığı yaraların sarılması için bakanlık çalışanlarının gece gündüz demeden çabaladığına herkesin şahit olduğunu, bundan sonra da aynı gayret ve özveriyle çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

AİLE BAKANLIĞINDA DEVİR-TESLİM | VİDEO İZLE

Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak müreffeh bir Türkiye ve Türkiye Yüzyılı için yeni bir güçle yol aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye artık etkin bir sosyal hizmet anlayışıyla vatandaşlarına tek tek ulaşan ve tüm dünyada örnek gösterilen bir ülke. Bu başarısında bireyi ve aileyi öne çıkaran kuşatıcı sosyal politikaların payı büyük. Bundan sonra da bu doğrultuda aileyle ilgili çalışmalara ağırlık vereceğiz. Toplumların şekillenmesinde, değer yargılarının kuşaktan kuşağa aktarılmasında ailenin öneminin farkındayız. Güçlü birey, güçlü aile, güçlü toplum ve güçlü Türkiye'ye olan inancımızı özellikle vurgulamak istiyoruz. Tıpkı aile ve toplum hizmetlerinde olduğu gibi kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler, şehit ve gazilerle ilgili çalışmalarımızı da yüzyıl vizyonumuzda yürüteceğiz. Bunların yanı sıra sosyal refahın adaletli bir şekilde paylaşılması için tüm paydaşlarımızla uyum içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hak temelli sosyal yardımların şeffaf bir anlayışla sürdürülebilir olmasını çok önemli görüyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı toplumun bütün kesimlerini kucaklayan yapısıyla, kendi değerlerinden ve medeniyetinden aldığı güçle Türkiye Yüzyılı'na hazır."

"ÇOK SEVGİLİ BİR DOSTUMUZA BU BAYRAĞI DEVREDİYOR OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUM"
Derya Yanık da her zaman AK Parti'de görevlerin bir bayrak değişimi olduğunu, herkesin hangi noktada görev yapıyorsa bir sonraki gelecek kişiye görevi en güzel şekilde devrettiğini söyledi.

Bu görevi 21 Nisan 2021'de devraldığını hatırlatan Yanık, "Yine çok kıymetli bir bakanımıza, çok sevgili bir dostumuza bu bayrağı devrediyor olmaktan gerçekten çok mutluyum. Sayın Bakanımızın geçmişte yaptığı çalışmaları, enerjisi, gençliği kesinlikle şu anda bulunduğu noktayı da çok geliştirerek, dönüştürerek ve enerjisiyle ilerleterek yürüteceğinden benim en ufak bir kuşkum yok." diye konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kimsesizlerin kimsesi olma yükümlülüğünü yerine getirdiğine, bir tarafıyla da aslında gelecek inşası olduğuna işaret eden Yanık, şöyle konuştu:

"Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken aslında bir taraftan da Türkiye'nin geleceğini inşa edecek bir yerden bahsediyoruz. Kadın çalışmaları bakanlığımızın en önemli çalışmalarından birisi. Dolayısıyla yabana atmamız, ihmal etmemiz mümkün değil. Kadınların istihdama erişimi, sağlık, eğitim hakları, şiddetle mücadele, siyasal ve sosyal hayata katılımları gibi pek çok meseleyi yine önümüzdeki süreçte inşallah Türkiye Yüzyılı'na yaraşır bir biçimde ve dünyanın da yürüdüğü yola yaraşır bir biçimde geliştirmek mecburiyetindeyiz. Tabii ki çok önemli bir başlık aile. Bakanlığımızın en önemli çalışmalarından birisi aile ve toplum hizmetleri çatısı altında güçlü ailenin yani meselelerini çözme kabiliyeti olan ailenin inşasında bizim kültürel kodlarımızdan, inancımızdan, değerlerimizden taşıdığımız birbirini destekleyen, birbirine sahip çıkan, birbirini koruyan, kollayan aile yapısının sürdürülmesi ve varsa sıkıntılar onarılması noktasında yapılması gerekenleri yaptık ve yapmaya devam edeceğiz."

Yanık, bugüne kadar birlikte çalıştığı mesai arkadaşlarına teşekkür ederek, "Sayın Bakanımıza kolaylıklar diliyorum. Yolu açık olsun. Son derece meşakkatli ancak manevi tatmini çok yüksek bir alanı devralıyor. Bihakkın yerine getireceğinden en küçük bir kuşkum yok. Bu anlamda kendisine hem başarılar diliyorum hem dualarımın her zaman kendisiyle beraber olacağını ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Törene, Bakan Göktaş'ın annesi Güler Özdemir ile babası Hasan Özdemir de katıldı.

Konuşmaların ardından Göktaş ve Yanık, birbirlerine çiçek takdim etti.



ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, görevi Fatih Dönmez'den devraldı.

Bayraktar, bakanlıkta gerçekleştirilen devir teslim töreninde, 21 yılda birçok piyasa reformuyla, yapısal anlamda enerji ve tabii kaynaklar alanında çok büyük bir dönüşüm gerçekleştirildiğini söyledi.

Söz konusu dönemde artan enerji talebinin karşılanması ve dışa bağımlılığın azaltılması için çalışıldığını dile getiren Bayraktar, 2017'de açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikası'yla enerjide arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa hedeflerinin ortaya konulduğunu ifade etti.

Bayraktar, iklim krizi, pandemi, dünyada yaşanan tedarik zinciri problemi, artan ham madde ve enerji fiyatları, daralan finansal piyasalar, Rusya Ukrayna Savaşı ve 6 Şubat depremleri nedeniyle zor bir süreçten geçildiğini belirterek, "Bütün olumsuzluklara rağmen 2017 yılında ortaya konan orta ve uzun vadeli tüm hedeflerin gerçekleştirilmesi için başarıyla çalışmaya devam edildi." diye konuştu.

BAYRAKTAR GÖREVİ DÖNMEZ'DEN DEVRALDI | VİDEO İZLE

Gelecek dönemde önemli projeleri kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda enerji ve tabii kaynaklar alanında daha büyük bir dönüşüm için, yeni bir yatırım ve reform hamlesiyle ülkemizin refahına en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle sizlerle beraber çalışacağız. İnanıyorum ki bu sayede bölgesinde enerji alanında çok önemli bir aktör olan Türkiye'nin küresel enerji ve maden piyasalarındaki rolünü daha da güçlü hale getireceğiz. Güçlü bir siyasi irade ve kararlılık olmadan bu hedefleri gerçekleştirmek asla mümkün değil. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu ve bize her zaman vermiş olduğu destekten dolayı şükranlarımı arz ediyorum."

Bayraktar, enerjide Türkiye'nin Yüzyılı altyapısını hazırlamak için bugüne kadar katkı sağlayan önceki dönem enerji bakanlarına teşekkür ederek, Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez'e yasama çalışmalarında başarılar diledi.

"BAYRAĞI GÖNÜL HUZURU İÇİNDE DEVREDİYORUM"
Dönmez, geçen 5 yılda Türkiye'nin elektrikte kurulu gücünün 105 bin megavata çıktığını, doğal gazın 81 ile ulaştırıldığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güç içindeki payının yüzde 55'e ulaştığını anımsattı.

Nisan ayında Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne yakıtın getirildiğini ve santralin nükleer tesis statüsüne kavuştuğunu ifade eden Dönmez, yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma üniteleri, sıvılaştırılmış doğal gaz terminallerinin geliştirilmesi ve günlük gaz giriş kapasitesinin artırılması gibi çalışmalarla doğal gaz altyapısının güçlendirildiğini aktardı.

Dönmez, petrolde yeni keşiflerle üretimin iki katına çıkarıldığını, bor karbür tesisi, nadir elementler ve lityum karbonat pilot üretim tesislerinin de kurulduğunu belirtti.

Görevini uzun yılladır birlikte mesai yaptığı Alparslan Bayraktar'a bırakmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Dönmez, "Kendisi, hem EPDK'deki kurum üyeliği hem de benim müsteşarlığım döneminde müsteşar yardımcılığı yapmıştı. Bakan olduğum dönemde bakan yardımcılığımı yaptı. 13 yılı aşkın bir süredir birlikte çalıştığımız bir kardeşimiz. Bu başarılarda hiç şüphesiz kendisinin de çok büyük emeği, katkısı var. Bugün bayrağı gönül huzuru içinde devrediyorum." diye konuştu.


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
Dışişleri Bakanlığı görevini Mevlüt Çavuşoğlu'ndan devralan Hakan Fidan, devletin her türlü etki alanından bağımsızlığı ve milletin iradesinin egemenliği esasına dayanan milli dış politika vizyonunu ilerletmeye devam edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığında düzenlenen devir teslim töreninde Çavuşoğlu ve Fidan, birbirine çiçek takdim etti.

Daha sonra Çavuşoğlu'ndan görevi devralan Fidan, burada yaptığı konuşmada, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığının ardından Dışişleri Bakanı olarak atanmasından dolayı kendisine gösterdiği güven ve takdir için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Fidan, Mevlüt Çavuşoğlu'ndan bu görevi devralmanın kendisi için bugünü ayrıca önemli kıldığını belirterek, Çavuşoğlu ile arkadaşlığının Bilkent Üniversitesindeki yüksek lisans yıllarına dayandığını söyledi.

"MİLLİ DIŞ POLİTİKA VİZYONUNU İLERLETMEYE DEVAM EDECEĞİM"
Kendisinin MİT Başkanlığı, Çavuşoğlu'nun ise bakanlığı döneminde çok büyük ve zorlu görevleri birlikte üstlendiklerine işaret eden Fidan, "Kendisi devlet adamı, siyasetçi ve en önemlisi insan ve dost olarak, her zaman üstün meziyetler ortaya koymuştur." ifadesini kullandı.

Fidan, "Yine benim için bugün önemli bir husus, 2003 yılında TİKA başkanlığına atanmamla başlayan, son 20 yıllık süreçte çok yakın çalıştığım ve bütün mensuplarının dünyanın her tarafında fedakarlıklarına bizzat şahit olduğum, pek çok mensubunu ismen tanıdığım Hariciyemizin sorumluluğunu almaktır." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü Hariciye Teşkilatının temellerinin atılmasının 500'üncü yıl dönümünde Dışişleri Bakanlığına katılmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu dile getiren Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu görevim esnasında milletimizin büyük bir takdirini kazanarak yeniden seçilen sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuna ve temsil ettiği değerlere uygun şekilde, devletimizin ve milletimizin bütünlüğü, güvenliği ve refahı için elimden gelen her türlü gayreti göstereceğim. Devletimizin her türlü etki alanından bağımsızlığı ve milletimizin iradesinin egemenliği esasına dayanan, milli dış politika vizyonunu ilerletmeye devam edeceğim. Milletimize, devletimize, vatanımıza hayırlı uğurlu olsun. Allah mahcup etmesin."

ÇAVUŞOĞLU, GÖREVİNE VEDA ETTİ
Çavuşoğlu da devir teslim törenlerinin devlet için çok kıymetli bir gelenek olduğunu belirterek, "Hem bir vedadır hem de makam kim olursa olsun devlette devamlılığı gösterir, devletin bayrak yarışıdır." ifadelerini kullandı.

BAKAN FİDAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR | VİDEO İZLE

Uluslararası ilişkiler okumaya memleketi Alanya'da bir lise öğrencisiyken karar verdiğini aktaran Çavuşoğlu, "O günlerde hain terör örgütleri diplomatlarımızı şehit ediyor, her gün acı bir habere uyanıyorduk. Ancak şunu da görüyorduk, Türk hariciyesi bir an bile tereddüt, korku, tedirginlik göstermiyordu. Bayrak bir büyükelçiden bir büyükelçiye, bir başkonsolostan, bir memurdan diğerine geçiyor. Ben de bu bayrak yarışına katılmak, şanlı devletimizi ve milletimizi temsil şerefine nail olmak istedim." diye konuştu.

"Köklü hariciyemizin temellerinin atılmasının bu yıl 500'üncü yıl dönümünü kutluyoruz ancak şu da bir gerçek ki Türk'ün olduğu yerde, her yerde devlet, devletin olduğu yerde diplomasi vardır." diyen Çavuşoğlu, görevi boyunca büyük bir şerefle çalıştığını vurguladı.

"EN ZOR COĞRAFYALARDA, EN HASSAS KONULARDA DEVLETİMİZİN VE MİLLETİMİZİN BEKASINI BİRLİKTE KORUDUK"
Çavuşoğlu, şimdi bayrağı devretme sırası olduğunu dile getirerek, "8 yıl 6 ay 13 gün taşıdığım Dışişleri Bakanlığı bayrağını değerli kardeşim Hakan Fidan'a devrediyorum. Hakan kardeşim uluslararası ilişkilerin teorisi kadar pratiğine de hakim bir dava arkadaşımdır." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı ve MİT'in çalışma ilkeleri ve kurum kültürü itibarıyla birbirine benzeyen, büyük Türk milletinin hizmetkarı iki güzide kurum olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"En zor coğrafyalarda, en hassas konularda devletimizin ve milletimizin bekasını birlikte koruduk. Başta FETÖ ve PKK olmak üzere yurt dışındaki terör şebekelerine karşı birlikte mücadele ettik. Kendisinin idaresinde Türk Hariciyesi, Türkiye'nin küresel aktör konumunu pekiştirme yönündeki yürüyüşüne kararlılıkla devam edecektir. Ben de her zaman Bakanlığımızın emrinde olacağım ve desteğe hazır olacağım." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı boyunca kendisine omuz veren tüm mesai arkadaşlarına, Türk Hariciyesinin her bir neferine, topyekün diplomasi icra ettikleri tüm kurumlara, iş dünyasına, özellikle de öğrencilere, bütün vatandaşlara, eşi Hülya Hanım ve kızı Eylül İrem'e teşekkür eden Çavuşoğlu, "Birlikte yürümekten şeref duyduğum sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde şimdi görevimiz, Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmektir. Yolunuz, yolumuz açık olsun. Hoşçakalın, Allah'a emanet olun." dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN'IN MAKAM ODASINDAN İLK FOTOĞRAF
Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Hakan Fidan'ın makam odasından ilk kare fotoğraf geldi. Bakan Fidan adeta göreve başladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini Fuat Oktay'dan devralan Cevdet Yılmaz, "Vatandaşlarımızın hayatını etkileyen enflasyonla mücadeleye özel bir önem ve öncelik vereceğiz. Bir taraftan da bunun bir zaman alacağı bilinciyle enflasyonun olumsuz etkileriyle karşı karşıya olan geniş toplumsal kesimleri rahatlatmaya dönük politikalarımızı da yine kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz." dedi.

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak millete hizmet bayrağını Fuat Oktay'dan devralmanın, kendisi için bir onur olduğunu söyledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu sorumluluğu üstlenerek, tüm gayretlerini göstereceklerini belirten Yılmaz, "Öncelikle Türkiye Yüzyılı kabinesinde Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini şahsıma tevdi eden Cumhurbaşkanımız, liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Önceki dönemde, ülkemize hizmet eden, tüm bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Yeni kabinede yer alan bakanlarımızı bir kez daha tebrik ediyor, başarılar diliyorum." ifadesini kullandı.

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapan Fuat Oktay'a emekleri ve oluşturduğu müktesebat için teşekkür etti.

"YENİ FIRSATLARI DEĞERLENDİRMEYE KARARLIYIZ"
Son seçimlerde milletin, bir kez daha "Evet, yeni yönetim sistemi ile yola devam" dediğini vurgulayan Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde yeni yönetim sistemimizin gelişerek, güçlenerek yeni şartlara adapte olarak Türkiye'mizin bir kazanımı olarak devam edeceğini, özellikle vurgulamak istiyorum." diye konuştu.

Yılmaz, milletin seçimlerde iradesini net bir şekilde ortaya koyduğunu, "güven ve istikrar" dediğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Hem yasamada hem yürütmede verilen büyük destek, tabii ki bizim de sorumluluğumuzu, yükümüzü daha da arttırmaktadır. Aziz milletimize şükranlarımızı sunuyor, yüksek katılım ve demokratik olgunluk içinde seçimlere katkı sunan her bir kurumumuza, her bir vatandaşımıza teşekkür ediyoruz. Yeni sistemin farkını bir kez daha burada görmüş olduk. 90'lı yılları bir geriye gidip hatırladığımızda seçimlerden sonra uzun bir süre hükümet tartışmaları, hükümetin nasıl kurulacağına ilişkin beklentiler, yorumlar, belirsizlikler yaşanırdı. Şimdi bakın bir seçim yaşadık yeni yönetim sistemi ile hemen seçimden sonra, kesinleşir kesinleşmez sonuçlar Meclisimizde yemin edildi, Cumhurbaşkanımız yemin etti, hemen akşamında da hükümet oluştu. İşte bunun kıymetini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Siyasi istikrarla, ekonomik istikrarın ve halkın refahına dönük çalışmaların ilişkisini burada çok net şekilde görüyoruz. Hiçbir koalisyon tartışması yaşanmadan, hiçbir belirsizlik oluşmadan, hiçbir gecikmeye mahal bırakılmadan halka hizmete devam edeceğiz."

Bu belirsizliklerin ortadan kalkmasının bütün alanlarda hızlı bir şekilde vatandaşın beklentilerini karşılamak anlamına geldiğini dile getiren Yılmaz, "Dünyanın ve bölgemizin zor bir dönemden geçtiğini biliyoruz. Bu dönemde zorluklar kadar fırsatların da olduğunu biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın tecrübeli, dirayetli, samimi liderliğinde ehil kadrolar ile bu zorlukların üstesinden gelmeye ve önümüze çıkan yeni fırsatları değerlendirmeye kararlıyız." değerlendirmesinde bulundu.

"TEMEL İLKEMİZ ADALET OLACAKTIR"
Yılmaz, Türkiye'nin 21'inci yüzyılın yükselen ülkeleri arasında yerini alacağını belirterek, Türkiye Yüzyılı'nda enerjiden eğitime, ulaşımdan sağlığa, tarımdan savunma sanayisine her alanda oluşturdukları altyapının üzerine yeni projeler ve fikirler koyarak ilerleyeceklerini aktardı.

Kabinedeki bakanlarla eş güdüm ve ilgili tüm taraflarla istişare içinde çalışacaklarının altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette temel ilkemiz adalet olacaktır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerek ekonomik ve sosyal politikaların koordinasyonunda, gerek terörle mücadele ve güvenlik odaklı çalışmalarda en yüksek sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz. Kalkınan ve yüksek gelirli ülkeler ligini hedefleyen bir ülke olarak, seçim beyannamemizde detaylı olarak ifade ettiğimiz politikaları birer birer hayata geçireceğiz. 'Güvenin özü nedir' diye soracak olursanız ben şöyle tarif ederim doğrusu; söylediğinizi yapmak, yapamayacağınızı söylememek. Sayın Cumhurbaşkanımız da başından, 2002'den beri hep bu şekilde siyasete olan güveni inşa etti. Aynı anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi, çığır açan teknolojilerin teşviki, stratejik ticari bağlarımızın güçlendirilmesi gibi alanlara özel önem vereceğiz. Yine Cumhurbaşkanımızın hep altını çizdiği; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile yolumuza devam edeceğiz. Cari fazla vermeyi ve cari açık meselesini bir sorun olmaktan çıkarıcı bir perspektifle çalışacağız. Sürdürülebilir, yüksek, kapsayıcı, insan odaklı bir kalkınma ve büyüme anlayışıyla yolumuza devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın hayatını etkileyen enflasyonla mücadeleye özel bir önem ve öncelik vereceğiz. Bir taraftan da bunun bir zaman alacağı bilinciyle enflasyonun olumsuz etkileriyle karşı karşıya olan geniş toplumsal kesimleri rahatlatmaya dönük politikalarımızı da yine kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz."

CEVDET YILMAZ OKTAY'DAN GÖREVİ DEVRALDI | VİDEO İZLE

Yılmaz, depremden etkilenen illerin inşa ve ihyasına öncelik, Afetlere Karşı Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin sağlamlaştırılmasına da özel bir önem vereceklerini anlatarak, Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğü'yle KKTC'nin her bakımdan yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

"ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK"
Oktay ise Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, Türkiye'nin kaderini etkileyecek bir seçim gerçekleştirildiğini anımsatarak, milletin sandıkta Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne güven duyduğunu gösterdiğini ve tercihini, kararını istikrardan yana kullandığını vurguladı.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinden bu yana şerefle yürüttüğüm Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini bugün itibarıyla değerli dostum Cevdet Yılmaz Bey'e devrediyorum" diyen Oktay, geride bırakılan 5 yıl içinde, hem Türkiye'yi hem de dünyayı etkileyecek çapta büyük zorluklar yaşandığını ifade etti.

Oktay, küresel çaptaki çevresel ve ekonomik krizler, Rusya-Ukrayna savaşı, bütün dünyada hayatı adeta felç eden pandemi gibi küresel sorunlarla mücadelenin üstüne asrın felaketi olarak anılan ve 11 ili etkileyen depremin yaralarını sarmak için gece gündüz uğraştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hamdolsun, bütün bu zorlu süreçlerden alnımızın akıyla çıktık. Üstelik, bu zorlu süreçlerde hem bizi onurlandıracak, hem de milletimizi gururlandıracak eser ve hizmetlere Cumhurbaşkanımız liderliğinde imza attık. Ayasofya'nın ibadete açılmasından, savunma sanayisine, enerji yatırımlarına, Türkiye'nin otomobili TOGG'a, milletimize dev eserlerin kazandırıldığı böylesine tarihi bir dönemde mega projelerin, tarihin parçası olmamıza fırsat veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a güvenleri için şükranlarımı arz ediyorum. Bakanlıklar ve kurumlar arası genel koordinasyon niteliğindeki çalışmaları ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından verilen farklı konulardaki spesifik çalışmaları büyük bir gayret ve sorumlulukla yerine getirdik. Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görevimiz boyunca bir taraftan Cumhurbaşkanımızın yükünü almak bir taraftan da Cumhurbaşkanı Yardımcılığı kurumsal yapısını en iyi şekilde oluşturmak için gayret gösterdik. Bu beş yıllık kesintisiz icraat döneminde, Cumhurbaşkanımız liderliğinde daima daha iyiyi hedefleyerek çalıştık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği hızlı ve etkin karar alma mekanizmalarını, etkili bir şekilde değerlendirdik. Dünya lideri olan Sayın Cumhurbaşkanımızın yoğun yurt dışı programlarında anayasal olarak verilen vekalet görevini 159 gün boyunca ifa etmenin onur ve gururunu yaşadık."

"ÇOK DAHA İYİ İŞLER YAPILACAĞINA İNANCIM TAMDIR"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu çalışmalarına başkanlık ettiğini hatırlatan Oktay, kamu hizmetlerine daha hızlı ve kolay erişim sağlayan e-Devlet ve bürokrasinin azaltılması çalışmalarının, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başta olmak üzere tüm bakanlık, kurum ve kuruluşların eş güdümünde ilerlemesini sağladıklarını kaydetti.

Oktay, yürütmenin ihtiyaç duyduğu kanuni düzenlemelerin hazırlanıp olgunlaştırılmasını sağlayarak yürütme erki ile yasama erki olan TBMM arasında işbirliğini güçlendirdiklerini ve böylece kanun taslaklarının oluşma sürecinde kuvvetler arası ortak aklın oluşmasına katkı verdiklerini anlattı.

Görevi süresince, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Kesin Hesap Kanunu Tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Bütçesi süreçlerini, TBMM'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan adına yürüttüklerini anımsatan Oktay, bütçe sürecinde bakanlıkların, kurum ve kuruluşların koordinasyonunu sağlayarak Mecliste bütçe sunumunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Oktay, Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasını Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin altlığını oluşturacak şekilde dönüştürdüklerini ve sonuç odaklı hale getirdiklerini kaydederek, bu kapsamda, Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere 8 ülke ile yıllık Karma Ekonomik Komisyon çalışmalarını eylem planlarıyla yakından takip ettiklerini bildirdi.

Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğü'yle KKTC ile iktisadi ve mali işbirliğini, geniş kapsamlı toplumsal boyuta da yayarak güçlendirdiklerini kaydeden Oktay, tüm çalışmaların devlette devamlılık esasına göre sürdürülebilir bir altyapı ve çerçeve ortaya koyduğunu aktardı.

Oktay, görevi devralan yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın, Başkan Erdoğan'ın liderliğinde bu çıtayı çok daha yükseğe taşıyacağına yürekten inandığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kendisi hem bakanlıkta hem siyasette, hem de Mecliste önemli çalışmalara imza atmış, kalkınma alanında ciddi katkılar vermiştir. Bütçe görüşmeleri esnasında özellikle nezaketi ve üst düzey sorumluluk bilinciyle bizlere destek olmuş, profesyonelliğini ve samimiyetini her zaman çalışmalarımıza yansıtmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulan Cumhurbaşkanı Yardımcılığı makamının ilk dönem uygulama pratiğinin oluşturduğu tecrübelerle birlikte bundan sonra çok daha iyi işler yapılacağına inancım tamdır. Biz de Gazi Meclisimizde Ankara Milletvekili sıfatıyla aziz milletimize hizmetkar olmaya devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından Yılmaz, görevi Oktay'dan devraldı. Yılmaz ve Oktay, birbirlerine çiçek takdim etti. Oktay, Yılmaz'a, Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı 2018-2023 Birinci Dönem Faaliyet Raporu'nu sundu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN