Son dakika: Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer tutuklandı! İlk ifadesi ortaya çıktı...

Arnavutluk Adalet Bakanlığınca Türkiye'ye iade edilen kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. 20 Nisan'da Türkiye'ye getirilen Özer hakkında 40 bin 564 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Özer'in ilk ifadesi de ortaya çıktı. Özer, "Ben dolandırıcı değilim. Bu işte kazanmak da var kaybetmek de… Bende para yok. " dedi.

Giriş Tarihi 23 Nisan 2023, 14:04 Güncelleme 24 Nisan 2023, 00:33
Son dakika: Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer tutuklandı! İlk ifadesi ortaya çıktı...

İÇİNDEKİLER

Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı) tarafından Kırmızı Bülten ile aranırken Arnavutluk'ta yakalanan ve Arnavutluk'un Türkiye'ye iade edilen "Kripto Para Borsası" Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer tutuklandı.

Firar ettiği Arnavutluk'ta 30 Ağustos 2022'de yakalanarak tutuklanan, "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak ve Yönetmek, Bilişim Sistemleri, Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık, Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklamak" suçlarından hakkında yakalama kararı bulunan Özer hakkında 22 Nisan 2021'de soruşturma başlatılmıştı ve iddianame hazırlanmıştı.

İki bin 27 kişinin "Müşteki" olarak yer aldığı iddianamede Thodex isimli şirketin 400 bin lira sermaye ile Faruk Fatih Özer tarafından kurulduğuna vurgu yapılmış, iddianamede yer verilen MASAK Raporu'unda Faruk Fatih Özer'in hakimiyeti altındaki üç ayrı hesaptan 253 milyon 714 bin 909 lira karşılığı kripto varlık transfer edildiği vurgulanmıştı.

HAKKINDAKİ SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifadesi alınan Faruk Fatih Özer, 2014 yılında Gebze'de bir yazılım şirketi kurduğunu, bu şirketin faaliyet alanının mobil ve web yazılımlarını geliştirmek üzerine olduğunu anlattı.

Özer, şirketinin faaliyetlerinin devam ettiği sürede kripto paralara karşı bir ilgisinin oluştuğunu, global kripto para borsalarında şahsi hesabıyla kripto para alıp satmaya başladığını belirttiği ifadesine şöyle devam etti:

"Bu sırada Türkiye'deki kripto para borsalarına yenilik katabileceğimi düşündüm. Koineks isimli kripto para borsasını 2017 yılında İstanbul Şişli'de bir ofis kiralayarak kurdum. Aynı zamanda Gebze'deki yazılım şirketindeki faaliyetlerim de devam ediyordu. Koineks isimli firmayı kurduktan sonra işe alıma başladım ve 5 kişilik bir çalışan kadrosu ile kripto para faaliyetlerimi sürdürdüm. Bitcoin ve Etheryum, Litecoin, Dogecoin ve Ripple isimli coinler olmak üzere 5 coinin alım satım işlerine aracılık ettim. 2020'de global pazarda hizmet verebilmek için kripto borsamızın ismini Thodex olarak değiştirdim ve faaliyetlerime Göztepe ilçesinde ofis kiralayarak devam ettim."

Şirket işlem hacminin zamanla artmaya başladığını ve bu nedenle ekibini genişlettiğini anlatan Özer, "Şirkete yazılımcı, sosyal medya uzmanı, müşteri destek elemanı, insan kaynakları elemanı gibi faaliyet gösteren kişileri aldım. Kurmuş olduğum Thodex firması işlem hacmi olarak Türkiye'nin ilk 3 kripto para borsasında yer almıştı. Faaliyetlerine kurumsal bir firma olarak devam etmekteydi." dedi.

İŞTE TUTUKLAMA GEREKÇESİ

Hakimlik ise dikkat çekici gerekçelerle Özer'in tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik, Özer'in suç örgütünün kurucusu ve lideri olduğunu, şirketin kuruluş gününden beri eylemlerini sürekli olacak biçimde örgüt hiyerarşisi ve talimatlarla devam ettirdiğini belirtti. Özer'in diğer örgüt yönetici ve üyelerine talimat vererek müşteri kazandırıp sistemde tuttuğunu kaydeden hakimlik, "müşterilerden arkadaşlarını davet etmeleri karşılığında tüm işlemler üzerinden komisyon ve kazanç sağlayacakları şeklinde vaatte ve hileli hareketlerde bulundu" ifadelerini kullandı.

"BRAİN" OPERASYONU İLE YAKALANMIŞTI

Arnavutluk polisi tarafından yapılan açıklamada, Elbasan Polis Müdürlüğü, Arnavutluk Polisi FAST Birimi, Vlora Polis Müdürlüğü ve Elbasan Savcılığı tarafından ortak yürütülen "Brain" adlı operasyonun başarılı bir şekilde sonuçlandığını belirtilmişti.

Brain operasyonu sayesinde kırmızı bültenle "suç örgütü kurmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından aranan Özer ile birlikte yardım ve yataklık yaptığı iddia edilen ve başkent Tiran'da yaşayan B.SH ile Durres kentinde ikamet eden E.H de yakalanmıştı.

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer, 400 bin kişiye ait milyonlarca Dolar değerindeki kripto parayla yurtdışına kaçmıştı. Faruk Fatih Özer'in de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 21 sanık hakkında 12 bin 164'er yıldan 40 bin 562'şer yıla kadar hapis cezası isteniyordu.