7'li koalisyonda çarşı pazar fena karıştı! CHP'ye peş peşe toplantı ertelettiren 'liste' krizi: Kapılar ardından yükselen bağırışlar...

7'li koalisyonda krizin, kaosun, küçük hesaplaşmaların ardı arkası kesilmiyor. İYİ Parti'den sonras CHP'de de liste krizi baş gösterdi. 22.00'da yapılması planlanan Parti Meclisi toplantısı tam 5 kez 'aday' kaosundan kaynaklı ertelendi. Defalarca ertelenen toplantı sabah saatlerinde gerçekleştirildi ve aday listesi son halini aldı. Gelen son bilgilere göre, CHP listelerinde Saadet Partili, DEVA Partili, Demokrat Partili ve Gelecek Partili 40 aday bulunuyor. CHP'nin listesinde partililerin tepkisini çeken bir isim de bulunuyor. Listelerin bugün saat 17.00'de Yüksek Seçim Kurulu'na sunulması bekleniyor. Öte yandan CHP’de teşkilatlardan sorumlu Oğuz Kaan Salıcı'nın toplantıyı bağıra çağıra terk ettiği öğrenildi. Takvim.com.tr kulislere daldı, detayları sizler için derledi.

Giriş Tarihi 09 Nisan 2023, 01:18 Güncelleme 09 Nisan 2023, 17:58
7’li koalisyonda çarşı pazar fena karıştı! CHP’ye peş peşe toplantı ertelettiren ’liste’ krizi: Kapılar ardından yükselen bağırışlar...

İÇİNDEKİLER

Türkiye 2023 seçimlerine sayılı bir zaman kala CHP ve İYİ Parti'nin başını çektiği HDPKK'nın da iştirak ettiği 7'li koalisyonun kirli, yıkım siyasetine maruz kalıyor.

Binbir kavga ve dövüşün gölgesinde ittifak ortaklarından şartlı 'evet' alan Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan etti. Kılıçdaroğlu, diğer 5 genel başkan yardımcısı ve Ekrem İmamoğlu - Mansur Yavaş ikilisine Cumhurbaşkanı Yardımcılığı vermekle mükellef.



Koalisyonda adaylık krizinden sonra şimdi de liste krizi baş gösterdi.

Listelerin teslim edilmesine saatler kala Kılıçdaroğlu, kendisinden 30-40 vekil talep eden küçük ortaklarına anket kartını açıp 2-3 vekil önererek 'oyunuz kadar konuşun, yerinizi bilin' mesajı verdi. Bu durumu CHP yandaşı kanallarda konuşan fondaş anketçiler bile doğruladı. İYİ Parti'de gerginlik had safhada...

"ADAYLIKTAN ÇEKİLDİM, İYİ PARTİ'NİN OYLARI BARAJ ALTINDA"
Meral Akşener'in başdanışmanı Aytun Çıray, milletvekiliği adaylığından feragat ettiğini duyurdu. Çıray, İYİ Parti'nin oylarının baraj altına düştüğünü belirterek "Kriz sonrası baraj altına düşen oylarımızı yükseltmek için çok çalışacağım" dedi.

Çıray'ın "Yine mi başa döndük?" paylaşımını yapması ise İYİ Parti'nin masadan kalktığı güne gönderme olarak da yorumlandı.



LİSTE KRİZİ PEŞİ SIRA TOPLANTI ERTELETTİ
Tüm bu yaşanan gelişmelerin etkisi sürerken gözler CHP'deki Parti Meclisi toplantısına çevrildi. Ancak söz konusu toplantı tam 4 kez vekil adayı krizinden kaynaklı ertelendi.

Gelişmeyi CHP'li Barış Yarkadaş, resmi sosyal medya Twitter üzerinden duyurdu. Saat 22.00'da başlaması gereken toplantı önce 00.00'a ardından 03.00'a alınmıştı. Son olarak toplantı sabah 07.00'a ertelendi.




Ankara'dan sıcak kulisler gelmeye de devam ediyor.

Gazeteci Zafer Şahin İYİ Parti'deki 'Aytun Çıray' ve CHP'deki 'liste' kriziyle baş gösteren kavgaların detaylarını anlattı.

AYTUN ÇIRAY SIRASINI BEĞENMEDİ
İYİ Parti cephesinde Aytun Çıray'ın sırasını beğenmediği için böylesi bir çıkış yaptığı konuşulurken Zafer Şahin, Çıray ve Müsavat Dervişoğlu arasındaki husumete de dikkat çekti.

Şahin, "İzmir iki bölgeden oluşuyor. Birinci bölge birinci sırada Müsavat Dervişoğlu var. Aytun Çıray'ın yeri ise ikinci bölge ikinci sırada. Çıray da buna bir tepki olarak böyle bir paylaşımda bulunuyor" dedi.




CHP'DE OLAĞANÜSTÜ HALLER: TOPLANTIYI BAĞIRA ÇAĞIRA TERK ETTİ
CHP PM toplantısının üç kez vekil adayı krizinden dolayı ertelenmesi ile ilgili de kulis bilgilerini aktaran Zafer Şahin, CHP'de teşkilatlardan sorumlu Oğuz Kaan Salıcı'nın toplantıyı bağıra çağıra terk ettiğini dile getirdi.


JAMMER KURULDU
CHP Genel Merkezi'nde de sıcak saatler yaşanıyor... CHP'nin milletvekili listelerinin yazıldığı kata jammer (sinyal kesici) kuruldu.





AT PAZARLIKLARI SÜRÜYOR: CHP 7 KOLTUK VADETTİ KÜÇÜKLER BEĞENMEDİ
Bir yandan da milletvekili pazarlıkları sürüyor...

CHP listelesinden seçime girecek olan Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi'ne toplam 7 tane garanti yer verileceği, Demokrat'a da 3 garanti yer verileceği konuşulanlar arasında.

Ancak, DEVA'nın 10+5 talep ettiği, Saadet ve Gelecek'in 7'şer garanti kontenjan + 3 istediği kulisleri de mevcut. Eski AYM başkanı Haşim Kılıç'ın Ankara'dan DEVA Partisi'nde CHP listesinden aday yapılacağı iddia edildi.

5 KEZ ERTELENEN TOPLANTI YAPILDI
CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Parti genel merkezindeki toplantı, saat 09.30'da, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun sunuşu ile başladı.

Toplantıda, 14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili hazırlıklar masaya yatırılıyor. 7'li koalisyonun çatısı altında yer alan Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti, kendi logolarıyla ve listeleriyle seçime katılacak. Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi de adaylarını Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden gösterecek. Son halini Kılıçdaroğlu'nun verdiği milletvekili aday listesi, Parti Meclisinin onayına sunulduktan sonra gün içinde Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim edilecek.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün saat 19.00'da başlaması planlanan PM, gece boyunca 5 kez ertelendi ve bu sabah yapıldı. Kılıçdaroğlu, PM öncesinde ise CHP Merkez Yönetim Kurulunu (MYK) topladı. Toplantı sonrası aday listeleri de şekillenmeye başladı.

4 PARTİDEN 40 ADAY BULUNUYOR
Buna göre, TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP listelerine girdiği ve Erzincan'dan aday olduğu bildirildi. Gelen son bilgilere göre, CHP' listelerinde Saadet Partili, DEVA Partili, Demokrat Partili ve Gelecek Partili 40 aday bulunuyor.


HDP'ye sırtını dayayan Kılıçdaroğlu, Pensilvanya'ya da kavuk salladı. Sadullah Ergin'i CHP Ankara 4. sıradan vekil adayı yaptı. Bunun üzerine ortalık karıştı. Mahallenin ağır topları, Balyoz ve Ergenekon'u hatırlattı. "Ergin'le olmaz" diye çıkıştı. DEVA'nın kurucusu Sadullah Bey'in kimden torpill olduğu merak uyandırdı. İşte CHP'nin aday listesi:

ANKARA

*1'inci bölge

1. Gamze Taşçıer

2. Deniz Demir

3. Okan Konuralp

4. Sadullah Ergin (DEVA)

5. Aliye Timisi Ersever

6. Mustafa Nedim Yamalı (Gelecek Partisi)

7. Deniz Çakır

8. Kemal Akkurt

9. Aysun Palalı Köktaş

10. Elif Topkaya Sevinç

11. Hüseyin Can Güner

12. Aycan Günday Koçtürk

13. Armağan Erdoğan

*2'inci bölge

1. Murat Emir

Ankara 3'üncü Bölge

1. Tekin Bingöl

2. Umut Akdoğan

3. Mesut Doğan (Saadet Partisi)

4. Aylin Yaman

5. Ahmet Ersen Özsoıy

İSTANBUL

*İstanbul 1'inci bölge

1. Oğuz Kaan Salıcı

2. Gamze Akkuş İlgezdi

3. Fethi Açıkel

4. Gökhan Günaydın

5. Birol Aydın (Saadet Partisi)

6. Ahmet Ersagun Yücel

7. Elif Esen (DEVA)

8. Hasan Karal (DEVA)

9. Cemal Enginyurt (DP)

10. Selim Temurcu (Gelecek Partisi)

*İstanbul 2'inci Bölge

1. Namık Tan

2. Yunus Emre

3. Gökhan Zeybek

4. Enis Berberoğlu

5. Mustafa Kaya (Saadet Partisi)

6. Yüksel Mansur Kılınç

7. İhsan Mesih Şahin (Gelecek Partisi)

8. Evrim Rızvanoğlu (DEVA)

*İstanbul 3'üncü Bölge

1. Engin Altay

2. Erdoğan Toprak

3. Türkan Elçi

4. İlhan Kesici

5. Zeynel Emre

6. Medeni Yılmaz (DEVA)

7. Bülent Kaya (Saadet Partisi)

8. Doğan Demir (Gelecek Partisi)

9. Özgür Karabat

10. Mustafa Yeneroğlu (DEVA)

11. Turan Taşkın Özer

12. Doruk Bulut

13. Oğuz Kemal Yakar

14. Turgay Özcan

15. Utku Caner Çaykara

16. Habibe Çiftçioğlu (Gelecek Partisi)

Antalya

1. Sururi Corabatur

2. Cavit Arı

3. Aliye Coşar

4. Mustafa Erdem

5. Şereffettin Kılıç (Saadet Partisi)

6. Serap Yazıcı Özbudun (Gelecek Partisi)

7. Murat Özçelik

8. Ercüment Taşdemir

9. Nilüfer Defeci

10. Vahap Tuncer

11. Sibel Gezen

12. Ramiz Atakan

13. Emrah Yurtlak

14. Zehra Milli

15. Hatice Kübra Turan

16. Müge Gezginci Uysal

17. Mehmet Gök

Şanlıurfa

1. Mahmut Tanal

2. Müslüm Cengizhan Akalın

3. Ahmet Tüysüz (DEVA)

4. Abdullah Yeşil (Gelecek Partisi)

5. İbrahim Direk

6. Süleyman Gök

7. Ali Fethi Gürler

8. Abdullah Direk

9. Müslüm Şikak

10. Adnan Tüysüz

11. Abdulkadir Çetin

İZMİR

*İzmir 1'inci Bölge

1. Yüksel Taşkın

2. Ahmet Tuncay Özkan

3. Sevda Erdan Kılıç

4. Murat Bakan

5. Ednan Arslan

6. Seda Kaya (DEVA)

7. Haydar Altıntaş (DP)

8. Devrim Barış Çelik

9. Sefer İpekli

10. Güldem Atabay

11. Şahbal Aras

12. Fulya Akçay

13. Mehmet Şahin Fırat

14. Birgül Değirmenci

*İzmir 2'inci Bölge

1. Gökçe Gökçen

2. Rıfat Nalbantoğlu

3. Rahmi Aşkın Türeli

4. Mahir Polat

5. Salih Uzun (DP)

6. Deniz Yücel

7. Deniz Bilici (Gelecek Partisi)

8. Hüseyin Sezer

9. Esin Doğan Metin

10. Altan İnanç

11. Emine Helin İnan Kınay

12. Ayten Gülsever

13. Nurşen Balcı

14. Burak Kotan


EN GEÇ 17.00'DE YSK'YA SUNULACAK
Listelerin bugün saat 17.00'de Yüksek Seçim Kurulu'na sunulacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN