Muharrem İnce, Sinan Oğan, Doğu Perinçek... 100 bin imza toplandı mı? Hangi aday kaç imza aldı?

Cumhurbaşkanı adayı gösterilmek istenen ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından başvuruları kabul edilen 10 isim için 100 bin imza toplama süreci sona erdi. Muharrem İnce 100 bin imzaya yakaladı. İnce'nin 100 bin imza toplayarak aday olması terörün siyasi ayağı HDP ile 7'li olarak yoluna devam eden koalisyonda paniğe neden oldu. CHP'liler tarafından 'aday olma' baskısı gören İnce, "2018'de ben Cumhuriyet Halk Partisinin adayıydım. Mitinglerde çıktım, 'Sayın Akşener'e imza verin' dedim, 'Sayın Karamollaoğlu'na imza verin' dedim, 'Sayın Perinçek'e imza verin' dedim. Bekledim aslında. Hiçbirini göremedim. Sadece engelleme gördüm." ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimi geçici aday listesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki, hangi adayllar 100 bin imza toplandı? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 25 Mart 2023, 16:49 Güncelleme 28 Mart 2023, 07:56
Muharrem İnce, Sinan Oğan, Doğu Perinçek... 100 bin imza toplandı mı? Hangi aday kaç imza aldı?

İÇİNDEKİLER

14 Mayıs seçimleri için süreç ilerliyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhur İttifakı'nın adayı olurken 6+1'li koalisyonun adayı kavgalar ve pazarlıklar sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek istenen ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından başvuruları kabul edilen 11 isim için 100 bin imza toplama süreci sona erdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, "Kurulumuz yapmış olduğu toplantılar sonucunda 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde cumhurbaşkanı adaylarının alfabetik sırayla Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Sinan Oğan olduğunun tespitine karar vermiş olup, karar Resmi Gazete'de ilan edilmek üzere gönderilmiştir." dedi.

Yener, kurulda düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden başvurusu kabul edilenler için 22 Mart'ta başlayan teklifte bulunma sürecinin bugün saat 20.00 itibarıyla sona erdiğini bildirdi.

KİM KAÇ İMZA ALDI?
Seçmenler tarafından teklifte bulunma sürecinin sonunda adaylardan Muharrem İnce için 114 bin 661, Sinan Oğan için 111 bin 508, Muhammed Ali Fatih Erbakan için 69 bin 255, Doğu Perinçek için 27 bin 61, Yakup Türkal için 3 bin 137, Erkan Trükten için 2 bin 589, Tevfik Ahmet Özal için 1544, İrfan Uzun için 1263, Halil Murat Ünver için 538, Hilmi Özden için 478 ve Davut Turan için 122 teklif verildiğini ifade eden Yener, toplam 332 bin 156 seçmenin teklifte bulunduğunu dile getirdi.

Sürecin Türk milletine ve demokrasisine hayırlı olmasını dileyen Yener, şöyle devam etti:

"Kurulumuz imza sürecinin sona ermesinden sonra yapmış olduğu toplantılar sonucunda 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde cumhurbaşkanı adaylarının alfabetik sırayla Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Sinan Oğan olduğunun tespitine karar vermiş olup, karar Resmi Gazete'de ilan edilmek üzere gönderilmiştir."

YSK'nin seçim takvimine göre, cumhurbaşkanı geçici aday listesinin yarın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla itiraz süreci başlayacak. İtirazların YSK tarafından karara bağlanmasının ardından 31 Mart'ta cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete'de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.

BİR İSİM DAHA 100 BİN OYA ULAŞTI
Zafer Partisi öncülüğünde kurulan Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Sinan Oğan, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli 100 bin imzaya ulaştı. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) "Cumhurbaşkanı Aday Gösterilme Durumu" ekranındaki verilere göre Oğan, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde aday olabilmek için gerekli 100 bin imzayı aldı.

MUHARREM İNCE 100 BİN'İ BULDU CHP'LİLER LİNÇ KAMPANYASI BAŞLATTI
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce 25 Mart saat 17.00 itibariyla 100 bin imzayı aşarak 3'üncü Cumhurbaşkanı adayı oldu. İnce'nin 100 bin imza toplayarak aday olması terörün siyasi ayağı HDP ile 7'li olarak yoluna devam eden koalisyonda paniğe neden oldu. Özellikle CHP'liler İnce'ye sosyal medya, fondaş TV ve gazeteler üzerinden linç kampanyası başlattı.

CHP HER YOLU DENEDİ
CHP'nin kendisini engellemek için her yolu denediğini belirten Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli 100 bin imzaya ulaşmasına ilişkin, "İlk gün toplasaydık 'AK Parti'liler yardım ediyor' diyeceklerdi. Çünkü her tür iftirayı attılar. Her şey planladığımız gibi oldu." dedi.

İnce, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nde aday olabilmek için gerekli 100 bin imzayı almasının üzerine partisinin genel merkezinde açıklamalarda bulundu. İnce, "Yüksek Seçim Kurulunda size verilen imzaladığınız bir nüsha, o örneği saklayın. O, Türkiye'nin demokrasi belgesidir." dedi.

Kendisine aday olabilmesi için imza veren seçmenlere teşekkür eden İnce, "İşini gücünü bırakıp hasta yatağından kalkan, tarladaki işini yarım bırakan, 300 kilometre yol giden biliyorum. Yol parası harcayan, koşarak giden, sevinçle seçim kuruluna giden, memleket sevdalısı kardeşlerimi yürekten kutluyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adaylığı için gereken 100 bin imzayı isteselerdi ilk gün toplayabileceklerini öne süren İnce, "İlk gün toplasaydık 'AK Parti'liler yardım ediyor' diyeceklerdi. Çünkü her tür iftirayı attılar. Her şey planladığımız gibi oldu. Bir saatlik bir gecikmemiz var. Onda da deprem bölgesindeki hedeflerimizi tutturamadık doğal olarak." dedi.

Bu seçimde Türkiye'de centilmenliğin yok olduğunu gözlemlediğini söyleyen İnce, "2018'de ben Cumhuriyet Halk Partisinin adayıydım. Mitinglerde çıktım, 'Sayın Akşener'e imza verin' dedim, 'Sayın Karamollaoğlu'na imza verin' dedim, 'Sayın Perinçek'e imza verin' dedim. Bekledim aslında. Hiçbirini göremedim. Sadece engelleme gördüm." ifadesini kullandı.

İnce, önceki dönemlerde Cumhuriyet Halk Partisinde milletvekilliği yapmış 107 ismin kendisine yönelik çağrısına ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

"O arkadaşlarıma şunu söylüyorum; arkadaşlar, CHP'nin tüzüğü antidemokratikleştirilirken siz ne yaptınız? Sesinizi çıkardınız mı? Partinin basın toplantısı salonundan Türk bayrağı kaldırılırken ne yaptınız? 'Saraya giden CHP'li' yalanını ortaya attıklarında siz ne yaptınız? Seçim gecesi yalanını attıklarında siz ne yaptınız? Atatürk'e CHP içinde hakaret edilirken siz ne yaptınız? Sesinizi çıkardınız mı? Çıkarmadınız mı? Ön seçim kaldırılırken siz ne yaptınız? Partideki bütün bu antidemokratik uygulamalar yaşanırken gıkını bile çıkarmayanlar, koltuk derdine düşenler, bugün bana demokrasiden bahsedemezler. Geçmişteki tavırlarını hatırlatırım onlara. Hiç sesinizi çıkarmadınız. Neredeydiniz siz? Siz benim arkadaşımsınız. Beraber çalıştık. Ben 16 sene milletvekilliği yaptım orada. Atatürk'e hakaret edilirken, Atatürk'e 'Dersim katliamcısı' denilirken biriniz tepki gösterdiniz mi? Hanginiz ne yaptınız? Onun için çok inandırıcı gelmiyorlar bana."

İnce, kendisinin adaylık konusunda diğer siyasi isimlerle görüşmeler yaptığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek, "Benimle bir ilişki kuran olmadı. Görüşme talebi de olmadı. Nokta." dedi.

İMZA İLÇE SEÇİM KURULLARINA
Vatandaşlar aday olarak görmek istedikleri isimler için kimlik belgeleriyle ilçe seçim kurullarına giderek imza verebiliyor. Bu işlem internet üzerinden elektronik imzayla yapılmıyor.

İMZA SAYISINA ULAŞANA PARA İADESİ
100 bin seçmen tarafından aday gösterilen kişiye, talebi halinde başvuru için ödediği 555 bin 980 lira iade edilecek. Adaylık için yeterli imzaya ulaşamayanların yatırdığı ücret ise Hazine'ye gelir kaydedilecek.

TEK BİR ADAY İÇİN İMZA
Seçmenler, YSK'nın ilanında belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.



GEÇİCİ ADAY LİSTESİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI!
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi için Geçici Aday Listesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Geçici Aday Listesinde; Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan isimleri yer aldı. Geçici aday listesine 29 Mart saat 17.00'ye kadar itiraz edilebilecek

31 MART'TA RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK
Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart'ta, Resmi Gazete'de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi geçici aday listesine 29 Mart'a kadar itiraz edilebilecek

100 BİN İMZA ŞARTI
Anayasanın 101. maddesine göre; cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebiliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN