Başkan Erdoğan'dan 'Nobel'lik barış diplomasisi! Putin ve Zelenskiy'le yaptığı görüşme sonuç verdi: Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Nobel'lik barış diplomasisine bir yenisi daha eklendi. Önce Rusya Devlet Başkanı Putin ardından Ukrayna lideri Zelenskiy ile görüşen Erdoğan, Türkiye'nin arabuluculuk için hazır olduğunu kaydetti ve ateşkes çağrısında bulundu. Bu gelişme sonrası Kremlin, Rusya'nın Ukrayna'da 6-7 Ocak tarihleri arasında ateşkes ilan edeceğini duyurdu. Başkan Erdoğan'ın küresel barış aktörü olduğu bir kez daha tescillendi. Ukrayna'dan yapılan açıklamada ise Rusya'nın işgal altındaki bölgeleri terk etmesi gerektiği ve bu şekilde geçici ateşkes olabileceği belirtildi. Öte yandan ABD Dışişleri Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek üzere oynadığı yapıcı rolü takdir ettiklerini, Türkiye'nin iki ülkeyle ilişkilerini barış için kullandığını açıkladı.

Giriş Tarihi 05 Ocak 2023, 12:11 Güncelleme 05 Ocak 2023, 23:14
Başkan Erdoğan’dan ’Nobel’lik barış diplomasisi! Putin ve Zelenskiy’le yaptığı görüşme sonuç verdi: Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes

İÇİNDEKİLER

MASADA HANGİ KONULAR VAR?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki telefon görüşmesinde, enerji başta olmak üzere Türkiye-Rusya ilişkileri ile Rusya-Ukrayna savaşı ve Suriye dahil bölgesel konular ele alındı.

TÜRKİYE'DE DOĞAL GAZ MERKEZİ
Başkan Erdoğan, görüşmede, Türkiye'de bir doğal gaz merkezi kurulması yönünde altyapıyı güçlendirdiklerini ve güçlendirmeye devam ettiklerini belirterek, bu konuda en kısa sürede yol haritasını tamamlayıp uygulamaya yönelik somut adımları atmayı hedeflediklerini ifade etti.


BAŞKAN ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI | VİDEO İZLE

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI
Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili müzakerelerin olumlu sonuç verdiğine tahıl koridoru, esir değişimi ve Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki güvenli bölge girişimlerinde şahit olduklarını hatırlatan Başkan Erdoğan, barış ve müzakere çağrılarının tek taraflı ateşkes ilanı ve adil çözüm vizyonuyla desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

PKK/PYD/YPG TERÖRÜ ŞAM'LA GÖRÜŞME
Başkan Erdoğan, terör örgütü PKK/PYD/YPG'nin Türkiye'nin sınır bölgelerinden, özellikle Tel Rıfat ve Münbiç'ten temizlenmesi için artık somut adım atılması gerektiğini vurgulayarak, Suriye konusunda somut netice almak için rejimin yapıcı olması ve siyasi süreçte birtakım adımları hayata geçirmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

PUTİN'DEN SONRA ZELENSKİY
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye'nin Ukrayna'ya insani yardım ve enerji konusunda sağladığı destek ile tahıl koridorundaki gelişmeler ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı barışın tesisi için Türkiye olarak kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk görevini üstlenmeye hazır olduklarını ifade etti.

Esir değişimi konusundaki çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Erdoğan, Zaporijya Nükleer Santrali konusunda yürütülen süreci hızlandırmak için de diplomatik katkı sağlayabileceklerini dile getirdi.

ZELENSKIY: TÜRKİYE'YE MİNNETTARIZ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin barış formülü uygulamasının bir parçası olma isteğine minnettarız" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Zelenskiy, devam eden savaşa ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundukları görüşmenin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Nükleer güvenlik başta olmak üzere birçok konuyu ele aldıklarını belirten Zelenskiy, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ülkelerimiz arasındaki güvenlik alanındaki iş birliğini, özellikle Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki durum başta olmak üzere nükleer güvenlik konularını görüştük. Ayrıca, Türkiye'nin arabuluculuğu sayesinde yapılan esir takası ve tahıl anlaşmasındaki gelişmeleri de ele aldık. Türkiye'nin barış formülü uygulamasının bir parçası olma isteğine minnettarız" diye konuştu.



VE ATEŞKES İLAN EDİLDİ
Başkan Erdoğan'ın üstlendiği basış diplomasisi sonrası Rusya ve Ukrayna'dan ateşkes haberi geldi. Kremlin, Rusya'nın Ukrayna'da 6-7 Ocak tarihleri arasında ateşkes ilan edeceğini duyurdu.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
ABD Dışişleri Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek üzere oynadığı yapıcı rolü takdir ettiklerini, Türkiye'nin iki ülkeyle ilişkilerini barış için kullandığını açıkladı. Öte yadan Pakistan Senatosu, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı Ukrayna savaşında attığı adımlar nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN