MSB duyurdu! 'Koca Yusuf'lar Ukrayna'dan döndü... Başkan Erdoğan'dan tebrik mesajı

Türkiye'nin 'Koca Yusuf'ları dönüyor... Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da mahsur kalan Koca Yusuf olarak adlandırılan 2 adet A400M uçağımızın ana üsleri olan Kayseri’ye intikalinin başladığını duyurdu. Gelen son dakika bilgisine göre 'Koca Yusuf'lar Türkiye'ye iniş yaptı. Başkan Erdoğan Ukrayna'dan dönen iki A400M uçağının personeline hitap etti. Erdoğan, "Özellikle de bu sıkıntılı anda uçaklarımızı alıp getirdiniz. Bundan dolayı da sizleri milletim adına tebrik ediyorum. Rabbim yar ve yardımcınız olsun inşallah." diye konuştu.

Giriş Tarihi 20 Aralık 2022, 18:24 Güncelleme 21 Aralık 2022, 11:23
MSB duyurdu! ’Koca Yusuf’lar Ukrayna’dan döndü... Başkan Erdoğan’dan tebrik mesajı

İÇİNDEKİLER

10 ay önce insani yardım malzemesi götürdüğü Ukrayna'da hava sahasının kapatılması üzerine Borispol Havaalanı'da kalan "Koca Yusuf" olarak bilinen iki A400M nakliye uçağımız geri döndü.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada intikalin başladığı duyuruldu.

ANA ÜS KAYSERİ'YE İNTİKAL BAŞLADI
Bakanlığın resmi hesabından yapılan paylaşımda intikale ilişkin video paylaşılırken şu ifadelere yer verildi;

"İnsani yardım götürmek ve vatandaşlarımızı tahliye etmek maksadıyla Ukrayna'ya giden ve hava sahasının kapatılması medeniyle Borispol havaalanında kalan 2 adet A400M uçağımız ana üsleri olan Kayseri'ye intikale başlamıştır."

KOCA YUSUFLAR İNDİ
Gelen son dakika bilgisine göre saat 19.55'te Koca Yusuf'lar iniş yaptı. Bakanlık uçakların ana üsleri olan Kayseri'ye emniyetle ulaştıklarını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı, "İnsani yardım götürmek ve vatandaşlarımızı tahliye etmek maksadıyla Ukrayna'ya giden ve hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanında kalan 2 adet A400M uçağımız 20 Aralık'ta ana üsleri olan Kayseri'ye ulaştı." ifadeleriyle gelişmeyi duyurdu.

AİLELERİNE KAVUŞARAK HASRET GİDERDİLER
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ukrayna'da kalan 2 adet A400M uçağımızı başarılı şekilde Kayseri'ye getiren kahraman personelimiz, havaalanında kendilerini bekleyen kıymetli ailelerine kavuşarak hasret giderdi." ifadelerine yer verildi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TEBRİK MESAJI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, hava sahasının kapatılması nedeniyle kaldıkları Ukrayna'dan dönen iki A400M uçağının personeline hitap etti.

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Savunma Bakanları Toplantısı dolayısıyla Kayseri'de bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da uçak personeli ve aileleriyle 221'inci Filo Komutanlığı'nda bir araya geldi.

Hava sahasının kapatılmasının ardından Ukrayna'da yaşanan sürece ilişkin bilgi veren personel, zorlu şartlara rağmen uçağın bakımlarını düzenli olarak yaptıklarını, dönüş için her an hazır beklediklerini belirterek, "Uçağımıza gözümüz gibi baktık." ifadesini kullandı.

"SAĞ SALİM DÖNMÜŞ OLMALARI MUTLULUĞA ERİŞTİRDİ"
Erdoğan da Milli Savunma Bakanı Akar'ın telefonundan uçak personeli ve ailelerine hitap etti.

Uçak personeline "Hoş geldiniz" diyerek sözlerine başlayan BaşkanErdoğan, şöyle konuştu:

"Ukrayna'da uzun bir süredir bekleyen nakliye uçaklarımızın ve personelimizin ülkemize sağ salim dönmüş olmaları bizleri birçok sıkıntıları aşmanın yanında mutluluğa eriştirdi. Gerek Ukrayna gerekse Rusya'nın temsil makamlarına da şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu sıkıntılı anda uçaklarımızı alıp getirdiniz, bundan dolayı sizleri milletim adına tebrik ediyorum. Rabb'im yar ve yardımcınız olsun. Daha nice yolculukları, yolları beraber aşacağımıza olan inancım tamdır."

Erdoğan, sözlerinin sonunda uçak personelini bir kez daha tebrik etti.

GEREKLİ ŞARTLARIN OLUŞMA SÜRECİ
Milli Savunma Bakanı Akar da personelle görüşmesinde insani yardım götürmek ve Türk vatandaşlarını tahliye etmek için Ukrayna'ya gittikten sonra hava sahasının kapatılması sonucu iki "A400M" uçağının Borispol Havaalanı'nda kaldığını hatırlattı.

Uçakların yurda dönmesi konusunda Ukrayna ve Rusya taraflarıyla düzenli olarak görüştüklerini, kendilerine çeşitli risk ve tehlikelerden söz edildiğini ifade eden Akar, durumu takip ederek, anlık olarak yakından ilgilendiklerini belirtti.

Sıkı koordinasyonla en uygun şartlar oluşur oluşmaz ilk uçağın dün saat 17.00'de ikinci uçağın ise saat 17.05'te Ukrayna'dan hareket ettiği bilgisini veren Akar, süreci büyük bir hassasiyet ve dikkatle takip ettiklerini tekrarladı.

Bakan Akar, şunları kaydetti:
"Bir tarafta savaş olduğu zaman çok çeşitli yansımaları oluyor. Biz bunun bir bölümünü gördük. Şubat aylarında orada ciddi sıkıntılar söz konusuydu. Orada tahliye bekleyen kendi vatandaşlarımız vardı. Bununla birlikte oradaki insanlara da insani yardım ulaştırmak için bir gayretle oraya gittik. Havacılık büyük bir kurallar bütünüdür. Hava sahasının kapatılmasıyla uçaklarımız orada kaldı. Sürekli taraflarla istişare ederek ve koordinasyon içinde uçaklarımızın yurda dönmesi için gerekli bütün şartların oluşması için görüştük, çalıştık. En uygun şartlar oluşur oluşmaz da harekete geçtik."

"HİKAYE SORUNSUZ ŞEKİLDE TAMAMLANDI"
Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçakların yurda dönmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da sürekli olarak Rus ve Ukrayna devlet başkanları ile sürekli görüştüğünü, konuyu yakından takip ettiğini vurgulayan Akar, "Uçaklar yerde bekleseler bile bakıma ihtiyaç duyar. Bu süre zarfında uçaklarımızın bakımları ekiplerimiz tarafından yapıldı. Uçaklarımız sağ-salim yurda döndü ve bu hikaye sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Pilotlarımızı, bakım personelimizi, emeği geçen bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum." diye konuştu.

Uçakların yurda dönmesinde katkısı olanlara teşekkür eden Akar, "Bu vazifeyi çok şükür kazasız belasız tamamladık. Herkes evine kavuştu. Bundan sonra yeni görevler başlayacak. Askerliğin kaderi de bu; bir görev biter, diğeri başlar. Bize verilen görevleri en iyi şekilde yapacak, ülkemize milletimize elimizden gelen katkıyı sunacağız. Bununla birlikte hem bölge hem de dünya barışına ciddi katkılar sağlamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"KOCA YUSUF" A40MM UÇAĞININ ÖZELLİKLERİ
"Koca Yusuf - Uçan Kale" adı ile anılan uçakların gerçek adı A40MM Atlas'dır.

75 tonu aşkın ağırlığı, 9 bin kilometreye yakın menzili ve üstlendiği zorlu görevlerle bu sıfatları layığıyla taşıyor.

KOCA YUSUF'UN İLK GÖREVİ
'Koca Yusuf'lar ilk görevine 2014 yılında başladı.

Koca Yusuf pandemi başlangıcında Çin'den Türk vatandaşlarının tahliyesinde, son olarak da Afganistan'dan Mehmetçik'i Türkiye'ye sağ salim taşımasıyla tüm dikkatleri üzerine topladı.

UZUNLUĞU 44 METRE
Koca Yusuf'un uzunluğu tam 44 metre. Neredeyse 14 katlı bir bina kadar büyük.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı diğer nakliye uçaklarından daha büyük ve neredeyse 2 kat daha fazla ağırlık taşıyabiliyor.

Bu özellikleri sayesinde zorlu görevleri "Koca Yusuf" üstleniyor.

9 kilometreye yakın menzile sahip Koca Yusuf, pandemi başlangıcında Çin'den Türk vatandaşlarını tahliye etti.

Dünyanın her noktasındaki afet ve kriz noktalarına yardım taşıdı. Malatya ve Elazığ'da yaşanan depremlerde, Van'daki çığ faciasında yardımların ulaştırılmasında başrol oynadı. "Koca Yusuf"lardan özel bir uçuş ekibi sorumlu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN