Tek umut Türkiye! Başkan Erdoğan, bir kez daha tahıl krizini çözmek için adım attı

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya alması, Avrupa’da büyük endişe yarattı. ABD’nin ve Avrupa’nın önde gelen medya kuruluşları, yeni anlaşma için tek umudun Türkiye ve Başkan Erdoğan olduğunu manşetlerine taşıdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2022 Güncelleme 02 Kasım 2022, 07:00
Tek umut Türkiye! Başkan Erdoğan, bir kez daha tahıl krizini çözmek için adım attı

İÇİNDEKİLER

Rusya, Ukrayna'nın Kırım'daki Rus filosuna terörist bir saldırı düzenlendiğini açıkladı ve tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Tahıl fiyatları bin anda yüzde 30'un üzerinde arttı. Başta ABD'nin Wall Street Journal ve New York Times gazetesi olmak üzere, Avrupa medyası bu problemi sadece Türkiye ve Başkan Erdoğan'ın çözebileceğini yazdı. Daha önceki krizde Erdoğan'ın büyük bir diplomasi zaferi elde ettiğini ve Ukrayna lideri Zelenski ile Rus lider Putin'i ikna edip, tahıl koridorunu açtığını dikkat çeken gazeteler ilginç yorumlara imza attı:
Wall Street Journal: Türkiye büyük bir adım daha attı. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden gönderimini sağlayan anlaşmayı kurtarmak için harekete geçti. Türkiye bu konuda büyük umut.
New York Times: Kırım Sivastopol'daki saldırı tahıl gemisinden yapılmış olabilir. Anlaşma askıda ve türkiye tekrar önemli bir girişim başlattı.
El Pais: Türkiye, 5 ay önce çok önemli bir diplomasi hamlesi yaptı. Rusya ve Ukrayna'yı ikna etti tahıl koridoru açıldı. Şimdi Rusya anlaşmayı durdurdu. Türkiye ve BM, acilen adım attı. Tahıl Avrupa için çok önemli.
Guardian: Küresel gıda krizi Türkiye ve BM'nin çabalarıyla çözülmüştü. Şimdi aynı risk tekrar ortaya çıktı. Türkiye Ukrayna ve Rus muhataplarıyla görüşme başlattı. Avrupa, bu konuda çok endişeli.



TELEFON DİPLOMASİSİ
Başkan Erdoğan, dün Rusya lideri Putin'le bir telefon görüşmesi yaptı. Valday Tartışma Kulübü toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye ve kendisi hakkındaki samimi ifadeleri için Rusya Devlet Başkanı Putin'e teşekkür etti. Erdoğan, birçok konuda olduğu üzere bu meselede de çözüm odaklı bir iş birliğini tesis edeceklerine emin olduğunu söyledi. Putin de Erdoğan'ın bu yaklaşımına olumlu cevap verdi.



FLAKE EMİNE ERDOĞAN'I ZİYARET ETTİ
Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake'in eşi Cherly Flake ile bir araya geldi. Erdoğan, öğrencilik yıllarında İstanbul'u ziyaret eden Flake için, "Flake'in ülkemizin tüm güzelliklerini yakından tanımasını umuyor, nazik ziyareti için teşekkür ediyorum" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN