Fincancı provokasyonuna sert tepki göstermişti! Burak Haktanır A Haber canlı yayınında görüntülerin öncesi ve sonrasını anlattı

Boğaziçi Film Festivali'nin kapanışında yönetmen Özcan Alper'in TSK'ya kimyasal silah iftirası atan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın "barış" dediği için tutuklandığı propagandasına "O kadın TSK'ya iftira attı" sözleriyle büyük tepki gösteren Burak Haktanır A Haber'de canlı yayınlanan Melih Altınok ile Sebep Sonuç programına katıldı. Programda görüntülerin öncesinin ve sonrasını olduğunu söyleyen Haktanır, bu tür propagandaları neden böyle yerlerde yaptıklarını anlattı.

Giriş Tarihi 31 Ekim 2022, 21:58 Güncelleme 31 Ekim 2022, 23:14
Fincancı provokasyonuna sert tepki göstermişti! Burak Haktanır A Haber canlı yayınında görüntülerin öncesi ve sonrasını anlattı

İÇİNDEKİLER

Boğaziçi Film Festivali'nin kapanışında yönetmen Özcan Alper'in TSK'ya kimyasal silah iftirası atan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın "barış" dediği için tutuklandı provakasoynuna Burak Haktanır "O kadın TSK'ya iftira attı" sözleriyle büyük tepki göstermişti.

BURAK HAKTANIR A HABER'E KONUŞTU |VIDEO


Yaşanan bu olay ardından ülkece büyük takdir toplayan Haktanır, provokasyonun amacını, neden bu tip yerlerin seçildiğin, olayın öncesi ve sonrasında neler yaşandığını A Haber'de canlı yayınlanan Melik Altınok ile Sebep Sonuç Programında anlattı.



İşte Burak Haktanır'ın açıklamalarında satır başları:
"TSK BU MİLLETİN GÖZBEBEĞİDİR"

Yani bu olayın bu kadar çok konuşulmasının nedeni en başta zaten saldırının yapıldığı kurum milletin nezdindeki itibarından kaynaklı. Yani TSK bu milletin göz bebeğidir. Toplumun her kesiminin, doğusundan, batısına, kuzeyinden güneye tüm sosyo kültürel yapıya sahip, toplumun her kesim ortak değeridir.

Böyle önemli kurumu yıpratılmaması gerekirken, Böyle önemli bir kuruma alçakça bir iftira ve saldırı olunca ona karşılık yapılan savunmada bu kadar milletin gönlünde değer kazanıyor. Ben buna bağlıyorum birincisi. İkincisi de herhalde bu çıkışın alışık olunmayan bir meslek grubundan gelişi zannedersem.



"BU DERECE ÇİRKİNLEŞEN PROPAGANDAYI İLK DEFA DENEDİLER"
Çünkü bu derece çirkinleşen bir protesto, protestoda değil aslında bu bir propaganda. Bu derece çirkinleşen propagandayı ilk defa denediler.



"BİR İNSAN BU KADAR YALAN SÖYLEYEBİLİR Mİ?"
Ne kadar acı değil mi? İnsanın gözleri doluyor bir anda. Yani bu kadar oradaki salondaki insanın gözünün içine bak baka ve kameralar karşısında Türkiye'nin gözünün içine baka baka bir insan bu kadar yalan söyleyebilir mi?

Ben iki gündür çok sayıda programa katıldım. Katılmayı arzu etmenin nedenlerimden biri bu. Çünkü bu yansıyan görüntülerin öncesi ve sonrası var. Bunları anlatabilme adına ben programlara çıkmayı kabul ediyorum.



GÖRÜNTÜLERİN ÖNCESİNDE NE VAR?
Bu görüntünün öncesinde ne var? Adı geçen şahıs Özcan Alper çok uzun bir konuşma yaptı. Ödülünü alırken, önce ödülü aldı sonra kürsüye geçti uzun bir konuşma yaptı.

Ben oyunculuk mesleğim gereği bu tarz programları festivalleri elimden geldiği kadar takip ediyorum. Birçok programda katıldığımız için az çok bu işin dünya standartlarında da nasıl ilerlediğini biliyoruz. Ödül aldıktan sonra nezaketen ödülü alan kişinin de bir iki cümlesi vardır. Çünkü ardında devam eden bir program var. Sırada ödül alacak insanlar var.



SİYASİ GÖNDERME YAPABİLECEKLERİ BİR ORTAMA DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR
Dünya standartlarında da çıkan bir iki esprili cümle söyler. Ortamı güldürür iner. Bu Türkiye'de başka bir şeye dönüştü. Gelenekselleşmekteydi bu programa kadar neredeyse Farklı bir şeye dönüştü. Çıkan bunu siyasi göndermeler yapabileceği bir ortama dönüştürmeye çalışıyordu.



NEDEN BÖYLE YERLERİ SEÇİYORLAR?
Festivallerin, sanatın, medyanın, filmin, sinemanın karşılığı var insanların nezdinde. O yüzden orada yapacağı bir konuşma, sokakta yapacağı bir konuşmadan çok çok çok fazla etkilidir. Bu sebeplerden dolayı böyle yerleri seçiyorlar. Farklı sebepleri de vardır mutlaka böyle yerleri seçmelerinin.

Lobiler, lobilerinin yönlendirmeleri, nerelerde fonlanıyorlarsa onların taleplerinde konuşmalar bunlarda ayrı bir konu. Ama en çok nedenlerinden biri de çok ses getireceği için böyle programları tercih ediyorlar.

SALONDA OLAN SÖZDE SANATÇILARA TEPKİ
Salonda yaşananlara ve oyuncuların tavrına değinen Burak Haktanır sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaten hazırmış sıkılmış yumruğa duvar" sözleri aklıma geldi. O kadar hazırmış ki salon. O salonun hali sektörün halidir. Sanat camiası diye çok geniş yelpazede tutmak doğru olmaz. Tamamına vakıf değilim. Oradan anlayabiliriz. İkna etmesine gerek yok hazırlar zaten.



"ALPER VE FİNCANCI İLİŞKİSİ ESKİYE DAYALI"
Özcan Alper, Fincancı ile dostluklarının öncesine değiniyor. "Her sıkıştığımızda ona giderdik ve yardım ederdi diyor." diyor. "Fincancı için bu ödülü alıyorum" deyince salonda destek alkışı koptu ve sahneden indi.

OLAYDA NELER YAŞANDI?
Ben o sahnedeyken ona laf atmadım ve provoke etmedim. İndi sahneden ve yanıma doğru gelirken "Neden yalan söylüyorsun" dedim. "Efendim anlayamadım" dedi ve "Kaç defa sesleneceğim" dedim.

TARTIŞMADA 2. PERDE
Akabinde Selcan hanım çıktı. Konu benim adıma kapanmıştı Üzerime düşeni söyledim ve tepkimi ortaya koydum. Durup durukken bana sataştı. Ben ciddi bir şeyden bahsediyorum! O da benim konuşmamın içeriğine dem vurmaktansa konuşma biçimime takılıyor.

Ortaya çıkan sonuç ise bir önceki arkadaşa destekti. Salonda yapılan alkış üzülerek söylüyorum ki bana değildi. O alkışın büyüğü Selcan'a idi ve beni susturmak için bir yöntemdi. Ben kendimi zor ifade ediyorum Mikrofonda yok. Sağdan gelen sesler "Kes, sahnedekine saygın olsun, uzatma, yeter" gibi sesler bunu de destekliyor.



"SALONDAN ÇIKARILMADIM! KENDİM ÇIKTIM"
Beni bastırmaya çalıştılar. Kendimce protestomu ortaya koydum ve salonu terk etmek üzereydim. Bu arda ben salondan çıkarılmadım, kendim çıktım. Zaten oraya doğru yürümekteydim. Kapıya doğru giderken sunucu sataştı bana.

SUNUCUNUN "TSK KENDİNİ SAVUNAMAZ MI? SÖZLERİNE TEPKİ: "EVET BANA KALDI!"
"Sana mı kaldı diyor!" Evet, bana kaldı. Herkese kaldı. TSK bu milletin gözbebeğidir. En değerli kurumlarından biridir. Böyle alçak saldırıda TSK'yı savunmak hepimizin görevidir.
Ben de ona cevap olarak; "PKK kendini savunamaz mı? Şebnem kendini savunamaz mı? Onları savunmak da size mi düştü" dedim. Bu seferde" TSK kendini savunacak güçtedir" şeklinde çıkış yaptı. Sunucunun o lafı da havada kaldı.

"KORHAN ABAY KRİZİ YÖNETEMEDİ"
(Sunucu) Korhan Abay bunu anlayacak kapasitede bir adam. Çok rahat krizi yönetebilecek bir adam. Konuyu farklı yere çekti. Madem öyle "Ver bakalım o ödülü geri niye demiyorsun?" niye lafın onlara değil de bana!

SİNEMA DÜNYASINDAN DESTEK OLDU MU?
Benim oyuncu arkadaşlarım duruşlarını bildiğim arkadaşlar. Sosyal mecralardan destek aldım. Yapımcı anlamında şuana kadar devam ettiğim işin dışında bir destek almadım.

SANAT DÜNYASINA "KORKMAYIN "MESAJI
Bu konularda benzer hassasiyeti taşıyan arkadaşlara, dizi ve sinema sektöründeki arkadaşlara korkmayın diyorum.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN