'ASKİ iflas eder' yalanına sarılan Yavaş'a başkanlardan çağrı: Korkma, ucuz su satınca belediye batmaz

Seçim döneminde 'suyu ucuzlatma' vaadiyle vatandaşların karşısına çıkan ABB Başkanı Mansur Yavaş, göreve geldikten sonra zamlarla faturaları şişirdikçe şişirdi. Belediye Meclisi'nin geçtiğimiz gün aldığı kararla su bedeline yüzde 50 indirim yapılırken Yavaş yönetimindeki ABB "Su tarifesine yüzde 50 indirim yapılması, ASKİ'yi işlevsiz hale getirecektir." açıklamasında bulundu. Eski sözlerini unutan Yavaş'a, suyu ucuza satan başkanlardan çağrı var.

Giriş Tarihi 14 Ekim 2022, 12:29 Güncelleme 14 Ekim 2022, 13:00
’ASKİ iflas eder’ yalanına sarılan Yavaş’a başkanlardan çağrı: Korkma, ucuz su satınca belediye batmaz

İÇİNDEKİLER

Suya indirimi 'ASKİ iflas edecek' bahanesiyle veto eden Yavaş'a, suyu ucuza satan başkanlardan çağrı var.

Erzurum, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Konya ve Malatya büyükşehir belediye başkanları; Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin suya yapılan indirimle ASKİ'nin iflas edeceği açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi

SEÇİMDEN ÖNCE İNDİRİM SONRA BİNDİRİM
Seçimden önce; "Biz suyu Allah'ın nimeti olarak görüyoruz ve sudan para kazanılmayacağına inanıyoruz" diyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, suya, konutta yüzde 149.4 ile yüzde 352.4, işyerinde yüzde 150.35, köylerde yüzde 211.7, mandırada yüzde 536.4 oranında zam yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 12 Eylül 2022 tarihinde Ankara'da tüm su tarifelerine yüzde 50 indirim getiren karar aldı. Mansur Yavaş, 7 Ekim 2022 tarihinde söz konusu indirimi veto etti. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 10 Ekim 2022 tarihinde Ankara'da tüm su tarifelerine yüzde 50 indirim gelmesine yönelik 2. defa karar aldı. Mansur Yavaş, kararı mahkemeye taşıdı.

EN PAHALI SUYU CHP'Lİ BELEDİYELER SATIYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin indirim kararının ASKİ'yi iflas edeceğini açıkladı ve ASKİ'nin maliyeti 24 lira olan suyu 13 liraya satmak zorunda kalacağı açıkladı.

SABAH; Türkiye'de büyükşehir belediyelerinde suyu metreküp fiyatını araştırdı. Kademeli su faturası sistemi ortalamasında CHP'li belediyelerin Türkiye'nin en pahalı suyunu sattığı tespit edildi. 1 metreküp suyun Tekirdağ'da 24.31 TL, İzmir'de 20.97 TL, Mersin'de 20.20 TL, Ankara'da 18.80 TL olduğu öğrenildi.

1 metreküp suyun Mardin'de 7 TL, Malatya: 7.92 TL, Kayseri: 9.84 TL, Konya'da 10.69 TL, Kahramanmaraş'ta 11.45 TL, Şanlıurfa'da 11.48 TL olduğu bildirildi.

TÜRKİYE'NİN EN PAHALI SUYUNU KULLANAN İLLER
Tekirdağ: 24.31 TL
İzmir: 20.97 TL
Mersin: 20.20 TL
Ankara: 18.80 TL

TÜRKİYE'NİN EN UCUZ SUYUNU KULLANAN İLLER
Mardin: 7 TL
Malatya: 7.92 TL
Kayseri: 9.84 TL
Konya: 10.69 TL
Maraş: 11.45 TL
Urfa: 11.48 TL

GERÇEĞİ YANSITMIYOR
SABAH'a konuşan Erzurum, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Konya ve Malatya büyükşehir belediye başkanları, Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ'nin maliyeti 24 lira olan suyu 13 liraya satmak zorunda kalacaklarına yönelik açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Türkiye genelinde en ucuz suyu kullanan illerden biri de kuşkusuz Erzurum'dur. Kademesiz Allah'ın nimeti olan suyun metre küpünü 6.76 TL'den veriyoruz. Kentteki hamle yatırımların devam ediyor" dedi.

ALTAY: SUYU EN EKONOMİK VEREN ŞEHİRLERİN BAŞINDA GELMEKTEYİZ
Büyükşehir belediye başkanlarının açıklamaları şöyle:

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: Türkiye'nin en büyük alanıma sahip olan ili Konya'da su temin maliyetleri artmasına rağmen insani amaçlı suyu en ekonomik veren şehirlerin başında gelmekteyiz. İçilebilir su temini, kesintisiz nakli ve ekonomik koşullarda vatandaşa sunulmasında Konya Modeli belediyeciliğin en güzel örneğini sergiliyoruz.

Yer altında 5 ayrı şebekesi olan dünyanın tek şehriyiz. Su şebekesi, tatlı su şebekesi, mor şebeke, yağmur suyu şebekesi ve zirai sulama şebekesine sahibiz. Dünyada 1.000 çeşmeden memba kalitesinde ücretsiz su hizmeti veren başka şehir yoktur diye düşünüyorum. Ücretsiz ve memba kalitesinde su. Atıksuyu arıtarak çamurunu gübre yapıyor suyunu da peyzaj sulamasında kullanıyoruz.

Bunlar Konya Modeli belediyeciliktir. Yağmur suyu drenajında da bu sene önemli adımlar attık. Amacımız insani amaçlı suyu tüm hemşehrilerimize benzer büyüklükteki şehirlerden daha ekonomik vermektir.

Bunu nasıl başardık? Kaynakları yatırımı aktardık ve planlı hizmet ettik. Yıllık planlarımızı hemşehrilerimizle yaptık önceliklerimizi sıraladık ve başladık çalışmaya. Su israfını önlemek içim abonelerimize perlatör hediye ettik. Tarımsal sulamada çiftçilerimizi bilinçlendirdik. Sıkça söylüyorum ama Konya Modeli belediyecilik içinde önemli bir nokta çevredir.

Suyun değerini bilerek harcamalıyız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyelerin su tariflerinde 'en az KDV indirimi kadar' indirim yapması gerektiğini söylemesiyle %14 indirime gittik. AK Belediyecilik ayrıcalıktır.

GÜNGÖR: SU FİYATLARIMIZI EN DÜŞÜK SEVİYEDE TUTMAKTA KARARLIYIZ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hayrettin Güngör: Türkiye genelinde vatandaşlara en ucuz içme suyu sağlayan şehirlerden biri de Kahramanmaraş. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi Büyükşehir Belediyelerinin devletten aldıkları pay Kahramanmaraş'a göre 7-8 kat daha fazlayken, bu belediyelerde su Kahramanmaraş'a göre daha pahalı satılıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye genelinde vatandaşlarımıza en ucuz içme suyu sağlayan şehirlerin başında geliyoruz. Hemşehrilerimize kaliteli içme suyunu kesintisiz bir şekilde ulaştırmak için altyapı çalışmalarımızı aralıksız sürdürürken su fiyatlarını da en uygun seviyede tutmak için gayret gösteriyoruz.

Belirli bölgelere cazibeyle belirli bölgelere ise enerjiyle ulaştırdığımız içme suyumuzda ortaya çıkan maliyetin önemli bir kısmını öz kaynaklarımızla karşılıyor, vatandaşlarımıza yansıtmıyoruz.

İfade ettiğim gibi su fiyatlarımızı en düşük seviyede tutmakta kararlıyız. İnşallah bu durumu devam ettireceğiz. Kahramanmaraş, Türkiye'de vatandaşlarına en ucuz içme suyu sağlayan şehirlerin başında gelmeye devam edecek. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hemşehrilerimiz, milletimiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

BEYAZGÜL: EN UCUZ İÇME SUYUNU TEMİN EDEN ŞEHİRLERDEN BİRİYİZ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemize bağlı ŞUSKİ Genel Müdürlüğümüz uhdesinde Şanlıurfa'nın 100 yıllık altyapı sorunlarına kalıcı çözümler üretmek adına çalışmalarımızı büyük bir özveriyle sürdürerek vatandaşlarımızın sağlıklı ve kesintisiz içme suyuna ulaşması için gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümetimiz sudan aldığı KDV'yi 14 Şubat'tan itibaren yüzde 8'den yüzde 1'e düşürdü.

Daha sonra Cumhurbaşkanımız talimat verdi. 'En az KDV indirimi kadar indirim bekliyoruz' çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanımızın yolunda Şanlıurfa'nın her noktasında adil bir şeklide hizmet götürmek için kentin tamamında tüm araç ve personellerimizle birlikte ürettiğimiz devasa projeler sayesinde geleceğe emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz.

30 büyükşehir içerisinde içme suyu metreküp ücreti olarak en ucuz içme suyunu temin eden şehirlerden biri konumundayız. Şehrimizde 13 ilçe ve kent merkezinin tamamında vatandaşlarımızın sağlıklı içme suyuna ulaşması için altyapı yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

SEKMEN: SUYUN METRE KÜPÜNÜ 6.76 TL'DEN VERİYORUZ
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: Türkiye genelinde en ucuz suyu kullanan illerden biri de kuşkusuz Erzurum'dur. Kademesiz Allah'ın nimeti olan suyun metre küpünü 6.76 TL'den veriyoruz. Kentteki hamle yatırımların devam ediyor. Erzurum'da vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz.

Erzurum; Liderimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği yüksek ufukla, bizlere sunduğu destekle her alanda ilkleri yaşayan bir kent konumuna ulaştı.

Erzurum; eğitimden turizme, kentsel dönüşümden çevreye, ulaşımdan imara, modern ve konforlu yollardan tarım ve hayvancılıktaki zirve yatırımlara, spordan sanata, kültürden sosyal yaşama varıncaya kadar her alanda tabiri yerindeyse başa güreşiyor. Bütün bu yatırımları icra ederken ifade ettiğimiz ve bizi anlatan tek bir manifestomuz var.

Biz; halkımız ve aziz milletimizin hizmetkârıyız. 'Yarın değil bugün' diyerek aziz şehrimizi marka bir kente dönüştürmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

GÜRKAN: ŞANSLI OLAN NADİR ŞEHİRLERDEN BİRİ
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: Biz göreve geldiğimizde 'Üç yıl içerisinde susuz, kanalizasyonsuz ve asfaltsız hiçbir yerleşim birimimiz olmayacak' demiştik. Ayrıca atık sularında akarsulara karışmaması için ilçelerimize arıtma tesislerinin kurulacağını söyledik. Çok şükür ki şu anda söylediklerimizi yerine getirdik. İçme suyu anlamında Malatya, dünyanın içme suyu kaynağı anlamında şanslı olan nadir şehirlerden biridir.

Malatya'da bir tabir vardır; Malatya'da su çeşmeden içilir diye. Evet, Malatya'da su çeşmeden içilir. Bu anlamda bizlerde vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde çeşmeden su içmelerini sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. MASKİ Genel Müdürlüğümüz içme suyu ile ilgili altyapı çalışmalarını sürekli yapıyor. Ekiplerimiz; 7-24 çalışıyor.

Malatya'mızda dünyanın önemli kaynaklarından birisi olan Gündüzbey Kaptaj'ına sahip. Kendi cazibesi ile geliyor ve en doğal bir şekilde halkımızın kullanımına sunuyoruz. Göreve gelmeden önce şehrimiz tek kaynaktan besleniyordu. Olası bir doğal afet neticesinde suyumuzun kaybolma ihtimalini göze alarak yeni kaynak arayışlarına yoğunlaştık.

Beylerderesi mevkiinde 2 adet yeni su kaynağı bulduk. Bir tane kaynağımız için 1000 tonluk bir adet depo ve kaptaj tesisini inşa ederek halkımızın hizmetine sunduk. Üçüncü kaynak için ise kaptaj çalışmalarımız devam ediyor.

SCADA sistemini geliştirerek tüm depolarımızı izlemeye aldık. Eskiyen ve işlevini yitirmiş hatlarımızı yeniledik. Fiziki kayıp kaçakların önüne geçmek için ekip oluşturduk. Fiziki kayıp suların yanı sıra, usulsüz su kullanımının da önüne geçmek için kaçak ekip sayımızı artırarak sahaya sürdük. Tüm ekiplerimiz saha tarama yapıyor.

Kırsal mahallerimizin su ihtiyacını karşılamak için yeni sondaj ve kaynak arayışı çalışmaları yaptık. Mevcut kaynakları rehabilite ederek suyumuzun artmasını sağladık. Terfili sistemleri iptal ederek cazibeli hale getirdik. Yeni su depoları inşa ettik. İçme suyu depolarındaki kayıp suları önlemek için tadilat çalışmaları gerçekleştirdik.

Neticede; yaptığımız çalışmalarla birlikte vatandaşlarımızın sağlıklı suyu evlerinde, iş yerlerinde kullanmalarını sağladık ve sağlıyoruz. Bu çalışmaları yaparak yine kullanılan suyun kayıp kaçaklarını önlemekle birlikte ekonomik anlamda da yaptığımız çalışmalar vatandaşlarımıza tabi ki yansıyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak ekiplerimizle birlikte sahada olmaya ve vatandaşlarımızın hayat standartlarını her zaman için yükseltmeye devam ediyoruz.

BÜYÜKKILIÇ: MEMBA KALİTESİNDE UCUZ SU!
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç: KASKİ Genel Müdürlüğümüz, altyapı hizmetlerinde önemli çalışmalar yapıyor ve abonelerin daha hızlı hizmet almaları noktasında yoğun çalışmalarını sürdürüyor. İçme suyu kalitesi açısından ilimiz çok şanslı olup, il genelinde içme suyunun tamamını yer altından alarak halkımızın kullanıma sunuyoruz.

Hedefimiz, altyapıda da hemşerilerimize kesintisiz ve kaliteli hizmet sunmak. Hizmeti sunarken de kar amacı gütmeden "kaliteli hizmet, ucuz tarife" düsturuyla hareket ediyoruz.

Hem kaliteli hem ucuza su temininden mutluluk duyuyoruz. Kayseri'mizde Su musluktan içilir. KASKİ'mizin içme suyu ve atık su laboratuvarları, uluslararası geçerliliği olan birçok belgeyi elinde bulunduruyor.

Türk Akreditasyon Kurumu tarafından verilen 'Akreditasyon Belgesi'ne sahip konumda. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'Çevre Analizleri Yeterlik Belgesi'ne de sahip. Burada yapılan analiz veya test sonuçları, dünyanın her yerinde kabul görmektedir. Bu bakımdan vatandaşlarımız sürekli kontrol altında şebekeye verilen sağlıklı ve güvenilir içme suyunu gönül rahatlığı ile tüketebilirler.

Yalnız buradan vatandaşlarımıza bir tasarruf uyarısında bulunmak istiyorum. Hayat kaynağımız olan suyu ihtiyacımız kadar kullanalım ve bir damlayı bile israf etmeyelim.

YAVAŞ: SUDAN PARA KAZANILMAYACAĞINA İNANIYORUZ
Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu dönemde iş yerlerindeki su faturalarında indirim yapacaklarını savunarak, "Biz suyu Allah'ın nimeti olarak görüyoruz ve sudan para kazanılmayacağına inanıyoruz" iddia etmişti.

Yavaş, söz konusu açıklamayı 22 Şubat 2019 tarihinde yaptı.

MALİYET ATI ÇOK CÜZİ KARLA VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Mansur Yavaş, seçimlerinden önce su zammın çok düşük olacağını iddia etmiş ve "Su parasını tayin ederken, maliyet atı çok cüzi karla vermeye devam edeceğiz. Musluktan içirebilecek hale geleceğiz. Bugün yardım alan ailelere 100-120 lira su parası geliyorsa, şimdi bu 50 liraya düşecek. Yardım alan ailelerin 50 lirası elde kaldı. Onlar farkında değiller. 50 lirayla aileler çocuklarına 1-1.5 kilo et alıyorlar, süt alıyorlar, çocuklarına bot ve giyecek kaban alıyorlar. 50 liranın önemi o kadar çok ki yardım alan aileler arasından" iddiasında bulundu.

Mansur Yavaş'ın su kullanımına yönelik yaptığı açıklamalar şöyle:
"ASKİ'ye zam yapmamak suretiyle halkın içmek zorunda kaldığı suya yüklenmeyeceğiz. Köylerde su parasını iki üç kuruşa indiriyoruz."
"Köylerde su parasını iki üç kuruşa indiriyoruz. Ben diyorum ki köylere zaten bizim hakkımız yok. İki üç kuruşun suyu verelim."
"Sizin su paranızı azaltacağız. Ki sıfır beş kuruşa düşürdük. Güneş enerjisiyle de donatacağız. Yeter ki siz köylerde ücretsiz yaşayın."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN