Başkan Erdoğan Avrupa Siyasi Topluluğu liderler zirvesine katılacak

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesinde Prag'da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu liderler toplantısına katılacak. 6 Ekim perşembe günü düzenlenecek toplantıda Türkiye, düzensiz göç, enerji krizi ve terörle mücadele konusunda fikirlerini aktaracak.

Giriş Tarihi 04 Ekim 2022, 08:10 Güncelleme 04 Ekim 2022, 08:33
Başkan Erdoğan Avrupa Siyasi Topluluğu liderler zirvesine katılacak

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, davet üzerine 6 Ekim Perşembe günü Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesinde düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu liderler toplantısına katılacak.

KRİZLERE ÇÖZÜMÜN ANAHTARI TÜRKİYE'DE
Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere bölgesel konularda üstlendiği kritik misyonla bölgenin en önemli aktörlerinden olduğu Batı tarafından da görülen Türkiye, "barış ve güvenlik, terörle mücadele, enerji ve iklim, ekonomi, göç ve ulaşım" konularında özgün, rasyonel ve yenilikçi fikirlerini aktaracak.


PAŞİNYAN İLE GÖRÜŞECEK
Başkan Erdoğan, toplantının gerçekleşeceği Çek Cumhuriyeti'nin Prag şehrinde Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile de görüşecek. Sabah'ta yer alan habere göre, Başkan Erdoğan'ın Paşinyan'a, özel temsilciler arasındaki görüşmelerin üçüncü ülkelerde değil Türkiye ve Ermenistan'da dönüşümlü olarak yapılması, bölgede daha fazla gerilim yaşanmaması için provokasyonlardan uzak durulması ve Azerbaycan ile nihai barış anlaşmasının imzalanması yönünde mesajlar vermesi bekleniyor.



Karabağ Savaşı'nı bitiren 10 Kasım mutabakatında kurulması kararlaştırılan kazan-kazan anlayışına dayalı Zengezur koridorunun bir an önce işlevsel hale gelmesi konusunun da gündeme gelmesi öngörülüyor. Başkan Erdoğan'ın diğer liderle de ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.


RESMİ BİLDİRİ ÖNGÖRÜLMÜYOR
Avrupa Siyasi Topluluğunun Avrupa kıtasındaki ülkelerin siyasi koordinasyonu için bir platform oluşturmasını amaçlıyor. Prag'daki ilk toplantıda liderler öğle saatlerinde bir araya gelecek. Ardından yuvarlak masa toplantıları yapılacak ve liderler bu oturumlara katılmaya davet edilecek. Liderlerin ikili görüşmeler yapması da bekleniyor. Toplantılar ve görüşmelerin ardından akşam yemeğiyle kapanış toplantısı yapılması öngörülüyor. 6 Ekim'de yapılacak ilk toplantının sonunda resmi bir bildiri yayımlanması veya resmi kararlar alınması beklenmiyor.



AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB dönem başkanı Çekya'nın Başbakanı Petr Fiala tarafından imzalanan davet mektupları, Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, İzlanda, Kosova, Lihtenştayn, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan, İsviçre, Ukrayna ve İngiltere'ye gönderildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN