CHP yandaşı mangır medyasında TOKİ'yi engelleme ve karalama kampanyası! Mesnetsiz iddiaya net yanıt

Takoz siyasetinin öncüsü CHP, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi üzerinden hükümeti mesnetsiz iddialarla hedef almış, projeye karalar çalmıştı. Kalemlerinin istikametini aldıkları fon oranında belirleyen 'mangır' medyası da CHP'nin kuyruğuna takıldı. Barış Pehlivan, Cumhuriyet'teki köşe yazısında "idarenin borçlarını ödemediği" yalanını dolaşıma sokarak TOKİ'yi hedef aldı. Pehlivan'ın mesnetsiz iddialarını yalanlayan TOKİ, tüm engelleme ve karalamalara rağmen çalışmalarına devam edeceklerini duyurdu.

Giriş Tarihi 24 Eylül 2022, 18:23 Güncelleme 24 Eylül 2022, 18:40
CHP yandaşı mangır medyasında TOKİ’yi engelleme ve karalama kampanyası! Mesnetsiz iddiaya net yanıt

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 20 yılda hizmet ve eser üretimi bakımından zirvede bir süreç geçirdi. Hiç şüphesiz TOKİ de bu eserlerin önemli kilit taşlarından biri oldu.

Son olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olan, 500 bin konutluk sosyal konut projesi hayata geçirildi. Milyonlarca vatandaş bu projeye e-Devlet üzerinden başvurdu.

Yoğun ilgi gören cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesine, destek yerine köstek olmayı seçen muhalefet çeşitli iddia ve algı operasyonlarına başvurdu. "Proje tamamlanamaz, taksitler fahiş oranda artacak" yalanları takoz siyasetinin öncüsü CHP ve yandaşları tarafından dolaşıma sokuldu.


Kalemlerinin istikametini aldıkları fon oranında belirleyen 'mangır' medyası da bu karalama kampanyasında öncü oldu.

Mangır medyasının en önemli aktörlerinden biri olan Cumhuriyet Gazetesi'nde Barış Pehlivan tarafından kaleme alınan "TOKİ'nin kasasındaki şüpheli işler" başlıklı yazıda asılsız iddialarla hem TOKİ hem de konut projeleri hedef alındı.


TOKİ'DEN YALANLAMA
Pehlivan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun propagandasına destek olmak için dolaşıma soktuğu bu yalana, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'ndan yanıt gecikmedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, İdare'nin borçlarını ödemediği ve banka hesaplarında onlarca haciz kararı biriktiği iddiasını yalanlayarak "Site yönetimleri tarafından yapılan mal ve hizmet alımından kaynaklı icra takipleri sebebiyle alınan haciz kararlarıyla TOKİ'nin herhangi bir ilgisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır." açıklamasını yaptı.

TOKİ Başkanlığı, bir basın organında yer alan "TOKİ'nin kasasındaki şüpheli işler" başlıklı yazıda yer verilen iddialar üzerine yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, haberde konu edilen araçla ilgili yapılan incelemede TOKİ'ye ait böyle bir araca rastlanmadığı dolayısıyla TOKİ'ye ait olmayan araç üzerindeki haciz işlemlerinde TOKİ'nin borçlu olmasının da söz konusu edilemeyeceği belirtildi.

Aynı yazıda birçok özel bankaya atıfta bulunularak TOKİ'nin bazı bankalardaki hesaplarında hiç para olmadığı ya da bazılarında çok cüzi paraların bulunduğu, bunların da üzerinde haciz olduğu iddiasına yer verildiği ifade edilen açıklamada, TOKİ'nin Kamu Haznedarlığı Tebliği'ne tabi olduğu, tebliğ uyarınca devlet bankaları ile çalıştığı, özel bankalarda mevduat hesabı bulunmadığı bildirildi. Açıklamada, idarenin tüm ödemelerini Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirdiği vurgulandı.

Toplu Konut İdaresinin, bu yılın 8 ayında toplam 40 milyar TL ödeme yaptığı, bu tutarın yıl sonu itibarıyla 75 milyar liraya ulaşacağı kaydedilen açıklamada, "Bu doğrultuda yazıda iddia edilen 99 bin 845 TL borcun ödenememesi söz konusu değildir. Zaten hesaplarında haciz olan bir kurumun bu ödemeleri de yapıyor olması mümkün değildir. İdaremiz hem güncel taahhütlerinden kaynaklanan ödemelerini zamanında yapmakta hem de 1970'li yıllara dayanan ve kendisine devredilen kurum ve kuruluşların da ödemelerini düzenli olarak yapmaktadır." ifadesine yer verildi.




TOKİ'nin halen bine yakın şantiyesinde binlerce alt yüklenici ve yüz binlerce işçi çalıştığı ayrıca çeşitli belediyelerle kentsel dönüşüm projeleri yapıldığı ve bu belediyelerle ortak hesaplar açıldığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yine bu çerçevede yüzlerce yüklenici ve alt yüklenici ile çalışılmaktadır. Bu ticari ilişki düzeninde zaman zaman yaşanabilecek ihtilafların hukuki zemine taşınması da doğaldır. Hukuki ihtilaflardan kaynaklanan ancak idaremiz tarafından da ödenmesi gereken tüm borçlar ödenmektedir. Yazıda Garanti Bankası Konya Şubesinde TOKİ'nin mevduat hesabında 619 lira olduğu ve bankanın kredi alacağı sebebiyle bu paranın üzerinde rehin olduğu ifade edilmektedir. İdaremizin Garanti Bankasından kullanmış olduğu bir kredi olmadığı gibi bu bankada bahsi geçen 619 TL mevduatı da bulunmamaktadır."

Toplu Konut İdaresi tarafından inşaatı tamamlanarak hak sahiplerinin kullanımına açılan projelerde 300 konut ve üzeri olanlarda, ortak alan aboneliklerinin yapılması, makine ve ekipmanların sağlıklı şekilde devreye alınması, yönetim organları oluşuncaya kadar hizmetlerin aksamaması ve sağlıklı bir site yaşamı kurulması amacı ile Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yönetip Planı esasları doğrultusunda belirli bir süre TOKİ tarafından yönetim faaliyetleri yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri gereği toplu konutlarda uygun ortam sağlandığında, yasal şartlar yerine geldiğinde ve gayrimenkul alıcılarının çoğunluğundan gelecek devir taleplerinin incelenmesi sonucu tarafsızlık ve sosyal sorumluluk ilkesi gereği sağlıklı sonuçlara ulaşıldığında yönetim faaliyetlerinin hak sahiplerine devredildiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gayrimenkul alıcıları tarafından yapılan seçimle oluşturulan yönetim organları tarafından kabul edilen işletme projeleri kapsamında belirlenen ortak giderler 'Site Yönetimi' adına kayıtlı banka hesaplarında toplanmakta, oluşan giderlere karşılık kullanılmaktadır. İdaremiz tarafından yönetim faaliyetlerinden kaynaklı herhangi bir mal ve/veya hizmet alımı yapılmadığı gibi bağlı hesaplarımızda herhangi bir tahsilat yapılmamakta ya da ödeme onayı verilmemektedir. Yönetim hizmet ve/veya faaliyetlerine yönelik tüm iş ve işlemler 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine uygun şekilde seçimle iş başına gelen site yönetimi tarafından yürütülmektedir. Bu site yönetimleri tarafından yapılan mal ve hizmet alımından kaynaklı icra takipleri sebebiyle alınan haciz kararlarıyla TOKİ'nin herhangi bir ilgisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır. İdaremiz bugüne kadar ülke genelinde 1 milyon 170 bin konut üretmiş olup bu konutlar için farklı bölgelerde site yönetimleri oluşturulmuştur. Söz konusu yazıda bu site yönetimlerinin banka hesapları ve araç kayıtları ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı banka hesapları ile araç kayıtlarının karıştırıldığı değerlendirilmektedir.

Bu yöndeki kasıtlı olarak gerçeğe aykırı ve basın etiği ile bağdaşmayan haberler ile çeşitli olumsuz açıklamalarda bulunmak suretiyle İdaremizin gerçekleştireceği Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi çalışmaları kamuoyu önünde itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Ancak bu çabalar kamuoyu tarafından kabul görmemektedir.

Bugüne kadar vatandaşlarımızın teveccühü ile nasıl 5 milyon vatandaşımızı ev sahibi yaptıysak aynı azim ve gayretle tüm engelleme ve karalamalara rağmen yeni konutları da tamamlayarak vatandaşlarımıza olan taahhüdümüzü yerine getireceğiz."


FAHİŞ TAKSİT YOK!
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 500 bin sosyal konut projesi yoğun ilgi görürken muhalefet sosyal medya üzerinden çeşitli yalanlarla kampanyayı hedef alıyor.

TOKİ'den hak sahibi olan vatandaşlar ise Erdoğan'ın açıkladığı 500 bin sosyal konut projesini hedef alan kara propagandayı çürütecek açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Kayaşehir'deki TOKİ projesinden 5 yıl önce arsa üzerinden anlaşma yapıp ev sahibi olan bir vatandaşın taksit tutarı aradan geçen 5 yıllık süreçte sadece yüzde 82 artarken, aynı dönemde memur maaş artışı yüzde 202 oldu. 5 yıl önce emekli maaşının yarısı TOKİ'nin taksit ödemesine giderken, bu oran 2022'de beşte bire kadar geriledi.

1.229 TL'DEN 2.235 LİRAYA ÇIKTI
Kayaşehir 18. Bölge'deki TOKİ projesinden 2017'de ev sahibi olan Mustafa Severcan, aynı yılın mayıs ayında ilk taksitini bin 229 lira 88 kuruş olarak ödedi.

1. taksit ve 62. taksit

66'ncı taksitini 20 Aralık 2022'de 2 bin 235 lira 20 kuruş olarak ödeyecek olan Severcan, "Güncel yıllık enflasyon yüzde 80. TOKİ konut taksitinde 5 yıllık toplam artış ise yüzde 82. Takside ilk başladığımda emekli maaşımın yarısıydı. Şimdi 5'te birine denk geliyor. Vatandaşlar hiçbir tedirginlik yaşamasın" dedi. Severcan, fahiş fiyat artırımlarının söz konusu bile olmadığını kaydetti.


Fotoğrafta: Mustafa Severcan

HER TÜRLÜ KOLAYLIK SAĞLANDI
Sabah'a konuşan Mustafa Severcan, "56 yaşındayım. Kayaşehir 18. Bölgedeki kampanyasına girdim. Taksitlerim 2017'de başladı. Net 104 metre kare bir ev. Arsa üzerinden anlaşma yaptık. Süresinde bitirilip teslimatlar yapıldı. Devlet vatandaşını olağanüstü koruyor. Yüksek artışlar kesinlikle olmuyor. Korkulacak bir şey yok. Pandemi döneminde herhangi bir artış yapılmadı. Taksitleri ilerleyen dönemde aldı. Vatandaşlar hiçbir tedirginlik yaşamasın" diye konuştu.

İNDİRİM KAMPANYASINDAN 201 BİN KİŞİ YARARLANACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ), borcunu erken kapatıp tapusunu almak isteyen konut, işyeri ve arsa alıcıları için kampanya başlatıldı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdelediği indirim kampanyasında detaylar da belli oldu. Kampanyadan 201 bin 371 konut ve işyeri alıcısı yararlanabilecek. Her yıl yapılan indirim kampanyasında geçmiş yıllarda yüzde 20-22 indirim yapılırken, bu yıl bu oran yüzde 25'e çıkarıldı. Kampanya için başvurular dün başlarken, indirim kampanyasından bütün borç bakiyesini kapatamayacak vatandaşlar da yararlanabilecek. Borcun tamamını kapatamayacak vatandaşlar borç bakiyesinin yüzde 25'inden az olmamak şartıyla yaptıkları peşin ödemelerde yüzde 25 indirimden yararlanabilecek. Borcunu peşin ödeyip tapusunu hemen almak isteyen arsa alıcıları için yüzde 12.5 indirim yapılacak.

İŞTE YIL YIL ÖDEME TABLOSU

1. TAKSİT: 20 Mayıs 2017: 1.229,88 TL

2. TAKSİT: 20 Haziran 2017: 1.229,88 TL

ARTIŞ: 36, 89 TL
3. TAKSİT: 20 Temmuz 2017: 1.266,77 TL

4. TAKSİT: 20 Ağustos 2017: 1.266,77 TL

5. TAKSİT: 20 Eylül 2017: 1.266,77 TL

6. TAKSİT: 20 Ekim 2017: 1.266,77 TL

7. TAKSİT: 20 Kasım 2017: 1.266,77 TL

8. TAKSİT: 20 Aralık 2017: 1.266,77 TL

ARTIŞ: 72,08 TL
9. TAKSİT: 20 Ocak 2018: 1.338,85 TL

10. TAKSİT 20 Şubat 2018: 1.338,85 TL

11. TAKSİT 20 Mart 2018: 1.338,85 TL

12. TAKSİT 20 Nisan 2018: 1.338,85 TL

13. TAKSİT 20 Mayıs 2018: 1.338,85 TL

14. TAKSİT 20 Haziran 2018: 1.338,85 TL

ARTIŞ: 76,18 TL
15. TAKSİT 20 Temmuz 2018: 1.415,03 TL

16. TAKSİT 20 Ağustos 2018: 1.415,03 TL

17. TAKSİT 20 Eylül 2018: 1.415,03 TL

18. TAKSİT 20 Ekim 2018: 1.415,03 TL

19. TAKSİT 20 Kasım 2018: 1.415,03 TL

20. TAKSİT 20 Aralık 2018: 1.415,03 TL

ARTIŞ: 56,61 TL
21. TAKSİT
20 Ocak 2019: 1.471,64 TL

22. TAKSİT 20 Şubat 2019: 1.471,64 TL

23. TAKSİT 20 Mart 2019: 1.471,64 TL

24. TAKSİT 20 Nisan 2019: 1.471,64 TL

25. TAKSİT 20 Mayıs 2019: 1.471,64 TL

26. TAKSİT 20 Haziran 2019: 1.471,64 TL

ARTIŞ: 58,86 TL
27. TAKSİT 20 Temmuz 2019: 1.530,50 TL

28. TAKSİT 20 Ağustos 2019: 1.530,50 TL

29. TAKSİT 20 Eylül 2019: 1.530,50 TL

30. TAKSİT 20 Ekim 2019: 1.530,50 TL

31. TAKSİT 20 Kasım 2019: 1.530,50 TL

32. TAKSİT 20 Aralık 2019: 1.530,50 TL

ARTIŞ OLMADI
33. TAKSİT 20 Ocak 2020: 1.530,50 TL

34. TAKSİT 20 Şubat 2020: 1.530,50 TL

35. TAKSİT 20 Mart 2020: 1.530,50 TL

36. TAKSİT 20 Haziran 2020: 1.530,50 TL

(Koronavirüs tedbirleri kapsamında arsa, konut ve iş yeri alıcılarının 2020 yılı Nisan ve Mayıs aylarına ait taksit ödemeleri faizsiz olarak ertelendi)

37. TAKSİT 20 Temmuz 2020: 2.114,13 TL

38. TAKSİT 20 Ağustos 2020: 2.114,13 TL

39. TAKSİT 20 Eylül 2020: 2.114,13 TL

40. TAKSİT 20 Ekim 2020: 2.114,13 TL

41. TAKSİT 20 Kasım 2020: 2.114,13 TL

42. TAKSİT 20 Aralık 2020: 2.114,17 TL

(Ertelenen 2020 yılı Nisan ve Mayıs ayları taksitleri Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına dağıtıldı)

ARTIŞ: 153,67 TL
43. TAKSİT 20 Ocak 2021: 1.684,17 TL

44. TAKSİT 20 Şubat 2021: 1.684,17 TL

45. TAKSİT 20 Mart 2021: 1.684,17 TL

46. TAKSİT 20 Nisan 2021: 1.684,17 TL

47. TAKSİT 20 Mayıs 2021: 1.684,17 TL

48. TAKSİT 20 Haziran 2021: 1.684,17 TL

ARTIŞ: 84,2 TL
49. TAKSİT 20 Temmuz 2021: 1.768,37 TL

50. TAKSİT 20 Ağustos 2021: 1.768,37 TL

51. TAKSİT 20 Eylül 2021: 1.768,37 TL

52. TAKSİT 20 Ekim 2021: 1.768,37 TL

53. TAKSİT 20 Kasım 2021: 1.768,37 TL

54. TAKSİT 20 Aralık 2021: 1.768,37 TL

ARTIŞ: 149, 43 TL
55. TAKSİT 20 Ocak 2022: 1.917,80 TL

56. TAKSİT 20 Şubat 2022: 1.917,80 TL

57. TAKSİT 20 Mart 2022: 1.917,80 TL

58. TAKSİT 20 Nisan 2022: 1.917,80 TL

59. TAKSİT 20 Mayıs 2022: 1.917,80 TL

60. TAKSİT 20 Haziran 2022: 1.917,80 TL

ARTIŞ: 317, 4 TL
61. TAKSİT 20 Temmuz 2022: 2.235,20 TL

62. TAKSİT 20 Ağustos 2022: 2.235,20 TL

63. TAKSİT 20 Eylül 2022: 2.235,20 TL

64. TAKSİT 20 Ekim 2022: 2.235,20 TL

65. TAKSİT 20 Kasım 2022: 2.235,20 TL

66. TAKSİT 20 Aralık 2022: 2.235,20 TL