Altılı masada kafalar karışık: Son toplantıda da eşgal çıkmadı! Sabah yazarı Melih Altınok tarif etti

Türkiye'de 2023 yılında yapılacak seçimlerde AK Parti ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan. Millet İttifakı'nın ise adayı henüz belli değil. 6 muhalefet partisinin oluşturduğu ittifak masası bugün bir kez daha bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde yapılacak toplantıda, masanın cumhurbaşkanı adayının eşgalinin çizilmesi planlanırken yine aynı söylemler dikkat çekti. Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok da söz konusu eşgali 6 liderin de özelliklerinden bahsederek esprili bir şekilde kaleme aldı. İşte o yazı ve toplantıdan çıkan sonuç...

Giriş Tarihi 04 Temmuz 2022, 09:54 Güncelleme 04 Temmuz 2022, 10:58
Altılı masada kafalar karışık: Son toplantıda da eşgal çıkmadı! Sabah yazarı Melih Altınok tarif etti

İÇİNDEKİLER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliği yaptığı 6'lı masada CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri dün saat 14.00 beşinci kez bir araya geldi.

EŞGAL YİNE ÇİZİLEMEDİ
Görüşmelerinin ardından yayımladıkları ortak metinde, "Bugünkü toplantımızda, işbirliğimizin geldiği aşamayı, milletimizin gündemindeki sıkıntıları ve o sıkıntıları çözmek üzere atılacak yeni adımları ele aldık."

KAFALAR HEP KARIŞIK
Toplantının ardından liderler ortak bir metin yayımladı.

"Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır." vurgusu yapılan ortak açıklama şöyle:

"Ülkemize ve milletimize ağır ekonomik, sosyal ve psikolojik bedeller ödeten Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nin açtığı yaraları sarabilmek, hukukun üstünlüğünü ve siyasi ahlakı yeniden tesis edebilmek için büyük bir kararlılıkla başlattığımız işbirliği sürecinin beşinci toplantısını bugün İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'in ev sahipliğinde gerçekleştirdik.

İktidarın milletimizi kutuplaştırarak birbirine hasım ilan eden bu kutuplaşma üzerinden çıkar düzenini sürdürmeyi amaçlayan kirli siyasetinin karşısında huzurun hâkim olduğu "Yarının Türkiyesi'ni" inşa etmeye kararlıyız.

Bu vesileyle, bundan tam 29 yıl önce Madımak ve Başbağlar'da yitirdiğimiz vatandaşlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, yaşananlardan ders çıkararak, nice acı tecrübeleri yaşamamıza sebep olmuş bu siyaset anlayışını ve bu nefret dilini reddettiğimizi ve memleketimizde toplumsal barışı mutlaka tesis edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.

Bugünkü toplantımızda, işbirliğimizin geldiği aşamayı, milletimizin gündemindeki sıkıntıları ve o sıkıntıları çözmek üzere atılacak yeni adımları ele aldık.

MELİH ALTINOK: CUMHURBAŞKANI ADAYININ EŞGALİ
Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok da söz konusu eşgali esprili bir dille anlattı. Altınok'un yazısı şu şekilde:

E eşgal de belli değil mi zaten?
Açık açık "Kim seçilirse seçilsin masaya danışacak, attığı her adımı bize soracak" demediler mi?
Yani ortaya hepsinden azar azar...
Cem Yılmaz gibi söylersek "little litle, in to the middle."
Boyu Davutoğlu kadar...
Gözleri Kemal Bey gibi miyop...
Saçları Akşener gibi 90 model...
Karamollaoğlu oğlu gibi çember sakallı...
Sesi Babacan gibi güvensiz, fısıl fısıl...
Peki ya Gültekin Uysal?
Beyefendinin belirgin, akılda kalan hiçbir özelliğini bilmediğim için bir şey söyleyemeyeceğim.
Ama dişlerinin ittifaka masa altından katılan HDP'ye benzediğine eminim.
Şimdilik, seçime kadar sıkılı vaziyette, sonrasında fırsat bulursa ısırmaya hazır.

İLETİŞİM KRİZİ
Bu arada 6'lı masa, şimdi de 'iletişim kriziyle' karşı karşıya. 6'lı masanın 'ortak söylem' belirleme konusunda müşterek bir zeminde buluşamadığı değerlendirmesi yapılıyor. Bu kapsamda DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın çalışmaların kamuoyuna daha iyi duyurulabilmesi için, altı partinin ortak bir "iletişim stratejisi" oluşturması önerisini bugünkü toplantıya taşıyacağı belirtiliyor. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre toplantıda ayrıca, altı partinin temsilcilerinin hazırladığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş konusundaki komisyonun raporunun ele alınması bekleniyor. Altılı masanın bir diğer gündem başlığı ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda hazırlattığı kamuoyu araştırmaları olacak.

MASANIN GÜNDEMİ "EŞGAL" ÇİZMEK
6'lı masanın bu toplantı için gündemi ise adeta komedi filmi gibi. Liderlerin bir kez daha güçlendirilmiş parlamenter sistem anayasasını konuşması bekleniyor. Bununla birlikte toplantıda aday için bir isim çıkması beklenmezken CHP kulislerinda "Aday ismi değil, ama eşkali belli olur" ifadeleri konuşuluyor.

Kamuoyunda uzun süredir tartışılan, 'muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı' sorusunun, bu toplantıda da netleşmesi beklenmiyor. Ancak liderlerin, seçime "ortak adayla" mı, yoksa "ayrı ayrı adaylarla mı" gideceğine ilişkin tutum belirlenmesi konusunda adım atılabileceği belirtiliyor. Masadaki siyasi partiler, uzlaşma sağlanması halinde "ortak aday" çıkarılması konusunda hemfikir görünüyor. Ancak bu konuda mutabakata bağlanmış bir karar yok. CHP kulislerinde konuşulanlara bakılacak olursa toplantıda altı parti liderinin gündemi karikatür çizimi olacak.

KILIÇDAROĞLU KENDİSİ İÇİN SİMÜLASYON SUNACAK
CHP kulislerinde, Pazar günkü toplantıda, ortak adaylık dahil, cumhurbaşkanı adaylığı konusunun masaya geleceği beklentisi dile getiriliyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun masaya Cumhur İttifakı ve 6 muhalefet partisinin oy oranları, cumhurbaşkanı adaylığı seçimine ilişkin simülasyonları içeren bir dosya ile geleceği belirtiliyor.

'EŞGAL BELLİ OLUR'
BBC Türkçe'ye konuşan CHP'li bir kaynak, "Bütün kamuoyu araştırmaları, isim kim olursa olsun muhalefetin adayının kazanacağını gösteriyor. O nedenle büyük ihtimal zaten ortak aday çıkacak. Biz bu sonuçlara göre Kemal Bey'in aday olacağını düşünüyoruz. Tabii bu toplantıdan, isim, adayın açıklanma tarihi çıkmaz, ama eşkali belli olur" görüşünü dile getirdi.

CHP kaynakları, Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde yapılacak son toplantıda da muhalefetin nasıl bir aday göstereceğinin kamuoyuna deklare edilebileceğini, ancak ismin seçim sürecine girildiğinde ilan edileceğini ifade ediyorlar.

Parlamento seçimlerine ilişkin "seçim ittifakı" konusunda ise somut bir karar alınması beklenmiyor, tıpkı aday ismi gibi bunun da seçim sürecine bırakıldığı ifade ediliyor. Ancak liderlerin, seçim işbirliği yapılması halinde ve ittifak seçeneklerine göre ne kadar milletvekili çıkarabileceklerine ilişkin saha analizlerini paylaşabileceklerine işaret ediliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN