Başkan Erdoğan Tel Rıfat ve Münbiç'i işaret etti: Teröristlerden temizliyoruz! 30 kilometre güvenli koridor neden önemli? PKK'dan Tel Abyad'a saldırı...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Suriye sınırına yönelik operasyona ilişkin çarpıcı mesajlar verdi. Erdoğan, "Güney sınırlarımız boyunca 30 km derinliğinde güvenli bölge oluşturma çabamızın yeni safhasına geçiyoruz. Tel Rifat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz. Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız. Buna kimler destek verecek, kimler köstek olacak göreceğiz." ifadelerini kullandı. Peki, 30 kilometrelik hat neden önemli? A Haber canlı yayınına katılan uzman isim Suriye'nin kuzeyindeki hattın önemini madde madde açıkladı. Öte yandan PKK/YPG'li teröristlerin operasyon sinyalinin ardından Tel Abyad'da sivilleri hedef aldığı öğrenildi.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2022, 13:58 Güncelleme 02 Haziran 2022, 09:08
Başkan Erdoğan Tel Rıfat ve Münbiç’i işaret etti: Teröristlerden temizliyoruz! 30 kilometre güvenli koridor neden önemli? PKK’dan Tel Abyad’a saldırı...

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Suriye sınırına yönelik operasyonun hangi bölgeye yapılacağını açıkladı.

Erdoğan, "(Suriye) 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz." ifadelerini kullanarak "Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz." şeklinde konuştu.

Erdoğan operasyona ilişkin şunları söyledi:

"PKK yandaşlarının faliyetlerini sivil toplum görünümüne sokarak desteklerken bizim vatandaşlarımızın faaliyetine karşı çıkanlar faşisttir. Türkiye'ye parasıyla vermedikleri silahları, teçhizatları terör örgütüne bilabedel aktaranlar hukuk devleti değil, terör devleti sıfatını hak eder.

Teröriste böylesine pervasızca yol veren ülke mi tehdit karşısında bizimle mücadele edecek? Bizim güney sınırlarımızı teröristlere karşı yürüttüğümüz harekatlara işgal diyenler mi yanımızda olacak? Bu sorulara kesin, net cevaplar bulmadan tavrımızı değiştirmeyeceğiz.

Güney sınırlarımız boyunca 30 km derinliğinde güvenli bölge oluşturma çabamızın yeni safhasına geçiyoruz. Tel Rifat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz. Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız. Buna kimler destek verecek, kimler köstek olacak göreceğiz."

TERÖR MEVZİLERİ BOŞ KALDI
Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında bulunan ve sınır ötesi operasyonlarla terörden arındırılan Suriye'nin Cerablus kenti ile YPG-PKK'lı teröristlerin kontrolündeki Münbiç arasında bulunan Seyyade Dağı, Türkiye'nin operasyon sinyali sonrasında sessizliğe büründü.

Daha önce bölgede hendek kazan ve mevziler hazırlayan YPG-PKK terör örgütü mensupları, Türkiye'nin operasyon söylemlerinin ardından bölgedeki defalarca kez taciz atışı yaptıkları mevzileri terk etti. Boş kalan mevziler ise kameralara yansıdı.

TERÖRİSTLER MEVZİLERİN ARKASINA SAKLANDI
Türkiye'nin operasyon hazırlıklarına başlamasının ardından daha önceden bölgede faaliyet gösteren teröristlerin Seyyade Dağı'ndaki boş mevzileri, bölgede "Türkiye'nin operasyon hazırlıklarına başlamasının ardından terör örgütü paniğe kapıldı" şeklinde yorumlandı.

Ayrıca terör örgütü PKK/YPG mensuplarının operasyon ihtimali sonrası Seyyade Dağı'ndaki mevzilerin arkasına saklandığı öğrenildi.

30 KİLOMETRELİK HAT NEDEN ÖNEMLİ?
Peki Başkan Erdoğan'ın işaret ettiği 30 kilometrelik koridor neden önemli?, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Keser A Haber'de değerlendirdi.

Keser şunları söyledi:

Birkaç açıdan önemli.

Birincisi M4'ü kontrol ediyor olması o hattın ve ulaşım hatlarını doğu-batı istikametinin açık bulundurulması.

İkincisi 30 km. terörist örgütlerin elinde bulunan destek silahları dediğimiz yani havan gibi silahlarla Türkiye içerisindeki sınırlara ateş alabilme menzilinin dışındaki bir menzil. Dolayısıyla sınırların güvenliğinin sağlanması açısından önemli.

Üçüncüsü ise oluşturulacak güvenli bölgede kurulacak yönetim yapısı ve sürdürülebilir bir yaşantının sağlanmasıyla beraber gönüllü göçün sağlanabilmesi için uygun ortamın hazırlanabilmesi açısından önemli.

Dolayısıyla 30 kilometrelik koridorun yapılmasının avantajları bunlar.

TERÖR KORİDORU TAMAMEN BOZULACAK
Daha önceden oradan Akdeniz'e kadar uzanacak olan terör koridorunun tamamen bozulması açısından da önem taşıyor.

PKK'LI TERÖRİSTLERDEN TEL ABYAD'DA FÜZELİ SALDIRI!
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşı tarafından bulunan Suriye'nin Tel Abyad kentine PKK/YPG'li teröristlerce düzenlenen roketatarlı saldırıda 3 sivil yaşamını yitirdi, 9'u ağır 15 kişi de yaralandı.


Akçakale ilçesinin karşısında bulunan ve Barış Pınarı Harekatı ile terör örgütlerinden arındırılan Suriye'nin Tel Abyad kentine, öğleden sonra PKK/YPG'li teröristler tarafından roketatarlı saldırı düzenlendi.

Akçakale ilçesinde de tedirginliğe yol açan saldırıda vurulan bazı noktalardan duman yükseldi. Saldırının ardından Akçakale'den Tel Abyad'a çok sayıda ambulans sevk edildi. 3 sivilin hayatını kaybettiği saldırıda 15 kişi de yaralandı.

Yaralılardan durumu ağır olan 9 kişi Suriye'den alınarak Akçakale Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaşananların ardından saldırının gerçekleştiği bölgedeki teröristler ateş altına alındı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN