CHP’li Kadıköy Belediyesi'ndeki rüşvet ağı Maltepe'ye uzandı! Onlarca kişi için tutuklama talebi polisler belediye binasında

Son dakika haberi! CHP’li Kadıköy Belediyesi’nde patlak veren rüşvet operasyonunda 4 kişi itirafçı oldu. İfadelere göre Maltepe’de mühürlenen fırın, Kadıköy zabıtasının devreye girmesiyle yeniden açıldı. CHP'li Maltepe Belediyesi'nin üst yönetiminde görevli kişiler ile zabıta personelinin de aralarında yer aldığı 10'u kamu görevlisi toplam 18 şüpheliye 'örgütlü olarak rüşvet almak, vermek' 'aracılık etmek' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından operasyon düzenlendi. Haklarında gözaltına kararı bulunan 18 kişiden aralarında 2 eski başkan yardımcısı, halen görevdeki zabıta müdürü ve eski tapu müdürünün de bulunduğu 16 kişi yakalandı. Gözaltındaki, eski başkan yardımcılarından Haydar B'nin şu an İBB'de Tasarım İşleri Müdürlüğü yaptığı belirlendi. Rüşvet suçuna karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan aralarında Kadıköy Belediyesinde görevli zabıta ve mühendislerin de bulunduğu 160 şüpheliden 124'ü tutuklanması talebiyle Anadolu Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Son dakika haberine göre Maltepe Belediyesi'ne polis ekipleri geldi. Polislerin soruşturma kapsamında istenen evrakları aldıktan sonra binadan ayrıldığı öğrenildi.

Giriş Tarihi 20 Mayıs 2022, 07:06 Güncelleme 20 Mayıs 2022, 17:24
CHP’li Kadıköy Belediyesi’ndeki rüşvet ağı Maltepe’ye uzandı! Onlarca kişi için tutuklama talebi polisler belediye binasında

İÇİNDEKİLER

CHP'li belediyelerdeki rüşvet ve yolsuzluk skandalları büyüyor. Kadıköy Belediyesi çalışanlarının karıştığı büyük rüşvet skandalının ardından operasyonlar bu kez Maltepe'ye sıçradı.


18 ŞÜPHELİYE OPERASYON
İstanbul Maltepe Belediyesinde rüşvet suçuna karıştıkları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen 10'u kamu görevlisi 18 şüpheliden 16'sı yakalandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, "örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek ve resmi belgede sahtecilik" suçlarına karıştıkları tespit edilen, çoğunluğu Maltepe Belediyesinde görevli üst yönetici ve zabıta olmak üzere 10'u kamu görevlisi 18 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde düzenlediği eş zamanlı operasyonda, suçun işlendiği dönemde Maltepe Belediyesinde başkan yardımcılığı yapan Haydar B. ve Melih M. ve halen görevdeki Zabıta Müdürü Ahmet Ziyaeddin İ. ile eski Maltepe Tapu Müdürü Yılmaz C'nin de aralarında bulunduğu 16 zanlıyı yakaladı.

Adreslerde bulunan çok sayıda dijital malzeme ve evraka da el konuldu.

Şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü, firari 2 zanlının yakalanmasına çalışıldığı bildirildi.

CHP'Lİ İBB'DE GÖREVLİ İSİM DE VAR
Gözaltındaki, eski başkan yardımcılarından Haydar B'nin şu an İBB'de Tasarım İşleri Müdürlüğü yaptığı, Melih M'nin ise Maltepe Belediyesi Medya Müdürü olduğu öğrenildi. Ayrıca eski Tapu Müdürü Yılmaz C'nin de şuan Zeytinburnu Tapu Müdürlüğü yaptığı bildirildi.


POLİSLER MALTEPE BELEDİYESİNDE
Öğle saatlerinde iMali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri belediye binasına geldi. Polislerin soruşturma kapsamında istenen evrakları aldıktan sonra binadan ayrıldığı öğrenildi.



ONLARCA KİŞİ İÇİN TUTUKLAMA TALEBİ
Rüşvet suçuna karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan aralarında Kadıköy Belediyesinde görevli zabıta ve mühendislerin de bulunduğu 160 şüpheliden 124'ü tutuklanması talebiyle Anadolu Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, "örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek ve resmi belgede sahtecilik" suçlarına karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandı.


Polis otobüslerine bindirilen 160 şüpheli, Kartal'daki Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi. İtirafçı olmayı kabul eden 38 kişi de emniyetten serbest bırakıldı.

Savcılıktaki işlemlerinin ardından, aralarında 43'ü memur toplam 124 kişi "rüşvet" suçundan tutuklanması, 36 şüpheli ise adli kontrol uygulanması talebiyle hakimliğe gönderildi.

Güvenlik güçlerinin, "Sağlam Arkadaş Suç Örgütü" adını verdiği yapılanma kapsamında 48'i Kadıköy Belediyesi'nde görevli zabıta, 6'sı ise belediye mühendisi olmak üzere yakalanan 194 şüphelinin ifadesi alındı. Zabıta memuru Abdülkadir K.'nin lideri olduğu suç örgütü üyelerine rüşvet veren 170 kişiden bazıları, 'etkin pişmanlıktan' yararlanarak itirafçı oldu ve zabıta baskısıyla nasıl rüşvet verdiklerini anlattı.

5 BİN TL'YE GÖSTERMELİK DENETİM
İddiaya göre Kadıköy ve Maltepe ilçelerinde fırınları bulunan bir vatandaş, Maltepe'deki fırınının mühürlendiğini, bunun üzerine Kadıköy'de rüşvet verdiği görevlileri arayarak durumu anlattığını ve Kadıköy Belediyesi'nde görevli şüphelilerin Maltepe Belediyesi'ndeki tanıdıklarını arayarak fırınını açtırdıklarını ifade etti.

Bir diğer itirafçı ise, bütün yasal izinleri olmasına rağmen, zabıta memuru A.K.'ye 5 bin TL verdiğini, A.K.'nin göstermelik olarak inşaat alanına geldiğini, kendilerine herhangi bir cezai işlem uygulamadığını ve bu denetimleri de sadece göstermelik olarak yaptığını anlattı. Aralarında müteahhitlerin de bulunduğu itirafçılar ise, zabıta memuru C.U.'nun kendilerine, "Ben buranın Allah'ıyım. Bana para verdiğiniz takdirde size ceza yedirmem" dediğini ve zabıtaların gelip ceza keseceklerini söylemesi üzerine zabıta A.K.'ye inşaat alanında rüşvet verdiğini itiraf etti. R.E. isimli itirafçı da iş sahasına gelerek, "Burayı toplarız. Dağıtırız. Bu bölgeden izin almanız mümkün değil" diyerek tehditlerde bulunan zabıtalara elden 500 TL ile 1000 TL arasında nakit para verdiğini aktardı.

TENTE 10, İNŞAAT 30 BİN TL
Hiyerarşi şeması ele geçirilen suç örgütünün, kolluk grubu ve sivil kanadı olarak ikiye ayrıldığı, kolluk grubunun da Kadıköy Gece Grubu ve Kozyatağı Grubu şeklinde iki ayrı şekilde yapılandığı ortaya konulmuştu. Rüşvet parasından 'metre', hedef alınan kişilerden ise 'sağlam arkadaş' diye bahseden suç örgütünün, rüşvet tarifesi de deşifre edilmişti.

Buna göre şebeke; inşaat ruhsat onayı için 30 bin lira, çatı tadilatı için 10 bin lira, tente yapımı için 10 bin lira, izinsiz beton dökme işi için 1500 lira, hafriyat işi için bin lira, vinç kurma işlemleri için ise 500 lira rüşvet aldı.


Sabah'ta yer alan habere göre, örgüt lideri zabıta Abdülkadir K.'nin önceki gece fenalaştığı, hastanede serum takıldıktan sonra durumunun düzelmesi üzerine yeniden emniyete götürüldüğü bildirildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN