Yunanistan'dan provokasyon! Sisam'da askeri geçit töreni düzenlediler

Son dakika haberi! Yunanistan, Sisam Adası'nda askeri geçit düzenleyerek Ege'de yeni bir tahrike imza attı. Lozan Antlaşması'na göre gayri askeri statüde olan Sisam Adası'na çıkarma yapan Yunan komandoları askeri geçit töreni düzenlendi. Birinci Dünya Savaşı sonrası 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması'nın 13. Maddesinde, "Barışın korunmasını sağlamak amacıyla Yunan Hükümeti, Midilli (Lesvos), Sakız (Chios) Sisam (Samos) ve Nikarya (Ahikerya ) adalarında hiçbir deniz üssü ve hiçbir istihkam kurmayacak." ifadesi yer alıyor.

Giriş Tarihi 26 Mart 2022, 09:49 Güncelleme 26 Mart 2022, 10:44
Yunanistan’dan provokasyon! Sisam’da askeri geçit töreni düzenlediler

İÇİNDEKİLER

Yunanistan'ın Ege adalarındaki tahriki devam ediyor. Türkiye ile Yunanistan arasında tarihsel bir sorun haline gelen adalar meselesi, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin sondaj çatışmaları başlatmasıyla Yunanistan'ın tahrikleri son dönemde artış gösterdi.

SİSAM'DA ASKERİ GEÇİT
Yunan yönetimi, 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması'na göre gayri askeri statüde yer alan adalara asker konuşlandırmaya ve silahlandırmaya devam ediyor.

Bu kapsamda son tahrik gösterisi Sisam Adası'nda yaşandı. Adaya çıkartılan Yunan komando birlikleri askeri geçit töreni düzenledi.

O anlara ilişkin görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

LOZAN VE PARİS ANLAŞMALARINA AYKIRI DAVRANIYOR
Yunanistan, Ege'deki Yunan adalarını silahlandırmakla 1923'teki Lozan ve 1947'deki Paris anlaşmalarının ilgili maddelerine aykırı davranıyor.

LOZAN ANTLAŞMASI
Doğu Ege bölgesinde yer alan Oniki Adalar, 1912 Trablusgarp Savaşı'nın ardından imzalanan Uşi Antlaşması ile İtalya'ya verildi ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Paris Antlaşması'na kadar İtalya'nın egemenliğinde kaldı.

Birinci Dünya Savaşı sonrası 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması'nın 13. Maddesinde, "Barışın korunmasını sağlamak amacıyla Yunan Hükümeti, Midilli (Lesvos), Sakız (Chios) Sisam (Samos) ve Nikarya (Ahikerya ) adalarında hiçbir deniz üssü ve hiçbir istihkam kurmayacak." ifadesi yer aldı.

Oniki Adalar, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından 10 Şubat 1947'de müttefik ülkelerle savaşın mağlubu İtalya arasında imzalanan antlaşma ile Yunanistan'a devredildi.

PARİS ANTLAŞMASI
Paris Antlaşması'nda Yunanistan'ın bu adaları "silahlandırmayacağı" açık hükümler halinde belirtiliyor.

Bu antlaşmanın beşinci bölümünün 14. maddesinde, İtalya'nın Oniki Adalar'a ait adaları tam egemen olarak Yunanistan'a devredeceği ifadesi yer alıyor.

Bu kapsamda, "Oniki Adalar" olarak tabir edilen Astypalaia (Astipalya), Rodos, Halki (Herke), Karpathos (Kerpe), Kasos (Çoban Adası), Tilos (İlyaki Adası), Nisiros (İncirli Adası), Kalimnos (Kelemez Adası), Leros (İleriye Adası), Patmos (Batnaz Adası), Lipsos (Lipsi Adası), Simi (Sömbeki Adası), Kos (İstanköy Adası), Kastellorizo (Meis Adası) ve de yakınlarındaki küçük adacıkların Yunanistan'a devredildiği dile getiriliyor.

"ASKERDEN ARINDIRILMIŞ OLARAK KALACAK"
Bununla beraber Paris Antlaşması'nda "Bu adalar askerden arındırılacak ve askerden arındırılmış şekilde kalacak." ifadesi yer alıyor. Bu ifade, Yunanistan'ın Meis ve diğer adalarda asker bulundurarak yasa dışı hareket ettiğini açıkça gözler önüne seriyor.

Antlaşma'nın ilgili maddesinde ayrıca, "Bu adaların Yunanistan'a devrine ilişkin formaliteler ve teknik şartlar Birleşik Krallık ile Yunanistan arasında yapılacak anlaşma ile belirlenecek ve yabancı birliklerin geri çekilmesi işbu Antlaşma'nın yürürlüğe girmesinden en geç doksan gün içeresinde sona erecektir." ifadesi yer alıyor.

Antlaşma metni, dönemin Yunan Kırallığı'nca onaylanarak 423 sayılı yasal düzenleme şeklinde 22 Ekim 1947 tarihli Yunanistan Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

1960'TAN BU YANA SİLAHLANDIRILIYOR
Yunanistan, Türkiye'nin itirazlarına rağmen antlaşmalardan doğan yükümlülüklerini ihlal ediyor. Atina yönetimi, 1960'lardan beri adaları silahlandırarak Ege Adaları'nın silahsızlandırılmış statüsüne aykırı hareket etmekte ısrar ediyor. "Oniki Adalar", adının çağrıştırdığı gibi 12 adadan oluşmuyor. Çok sayıda kara parçasını bünyesinde bulunduran adalar grubu, toplamda 20'den fazla ada, adacık ve kayalıktan oluşuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN