Sedef Kabaş için "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliye kararı verildi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’ın yargılanmasına başlandı. Cumhurbaşkanı'nın yanı sıra bakanlar Süleyman Soylu ve Adil Karaismailoğlu'na hakaretten toplamda 12 yıl 10 aya kadar hapsi istenen Kabaş’ın savunması ve sorgusu yapıldı. Sedef Kabaş, ilk duruşmada "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak, tahliyesine karar verildi. Kabaş'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na hakaret suçundan da beraatına karar verildi.

Giriş Tarihi 11 Mart 2022, 11:15 Güncelleme 11 Mart 2022, 13:52
Sedef Kabaş için Cumhurbaşkanına hakaret suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliye kararı verildi

İÇİNDEKİLER

Katıldığı televizyon programındaki konuşmasında, "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçlarını işlediği gerekçesiyle tutuklanan Sedef Kabaş'a 2 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada ilk kez savunma yapan tutuklu sanık Sedef Kabaş, tahliyesi ve beraatini istedi.

Mahkeme, sanık Kabaş'ı "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanığın tahliyesine karar veren mahkeme, Kabaş'ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na yönelik "kamu görevlisine karşı hakaret" suçundan ise beraatine hükmetti.

NE OLMUŞTU?
Sedef Kabaş'ın yargılanmasına İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya Sedef Kabaş ve avukatları ile Kabaş'tan şikayetçi olan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları katıldı.

Kabaş'ın kimlik tespitinin ardından savunması ve sorgusuna başlandı. Suçlamaları kabul etmeyen Kabaş, Cumhurbaşkanı'na hakaret gibi bir kastı olmadığını savundu. Kabaş, daha önce emniyet ve savcılıktaki ifadelerinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı'na yönelik sarf ettiği sözün bir atasözü olduğunu söyledi.

SEDEF KABAŞ NE DEMİŞTİ?
Sedef Kabaş, "Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur" demişti. Kabaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik bu sözleri kamuoyunun tepkisini çekmişti.

KARAR ÇIKTI
Sedef Kabaş, ilk duruşmada "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak, tahliyesine karar verildi. Kabaş'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na hakaret suçundan da beraatına karar verildi.

ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİ
İddianamede, Kabaş'ın alenen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırmayı alışkanlık haline getirdiği; Erdoğan'ın şeref, onur ve haysiyetine yönelik ağır ifadeleri tekrar tekrar kullanarak suç işleme yönündeki iradesini yinelediği belirtiliyor.

Kabaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı damgalama amacı taşıyan, nefrete kışkırtma ihtimali olan ve hoş görülebilir bir seviyenin üstünde ifadeler kullandığına dikkat çekildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay kararlarına atıf yapılarak, Kabaş'ın hakaret içeren sözlerinin eleştiri sınırını, basın ve ifade özgürlüğü aşan nitelikte olduğu kaydedildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN