Dünyanın gözü Türkiye'de! Ukrayna ve Rusya arasındaki barış masası Antalya'da kuruldu: Putin ve Zelenskiy görüşecek mi?

Rusya - Ukrayna savaşında dünyanın gözü Türkiye'de çevrildi. Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme bugün Antalya'da yapıldı. Görüşmede Bakan Çavuşoğlu da yer aldı. Üçlü temas öncesi Bakan Çavuşoğlu, Kuleba ve Lavrov ile ayrı ayrı görüştü. Saat 11.25'te başlayan Kuleba ve Lavrov arasındaki görüşme saat 12.55 gibi sona erdi. Daha sonra iki bakanın ayrı ayrı basın toplantısı yaptı. Toplantıda Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ateşkes konusunda ilerleme kaydedilemediğini açıklarken, Lavrov ise "Ukrayna'yı tercihe zorlayan Batı bu çatışmaya neden oldu.Putin temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük." dedi. Bakan Çavuşoğlu zirve sonrası yaptığı açıklamada, "Son derece medeni bir toplantı gerçekleştirildi. Gerginlik yaşanmadı." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 09 Mart 2022, 22:42 Güncelleme 10 Mart 2022, 14:51
Dünyanın gözü Türkiye’de! Ukrayna ve Rusya arasındaki barış masası Antalya’da kuruldu: Putin ve Zelenskiy görüşecek mi?

İÇİNDEKİLER

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların durması ve kalıcı barış için çaba sarf etmeyi sürdüren Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı ilk kez burada bir araya getirdi.

Türkiye'nin yoğun diplomatik çabalarının sonuç vermesiyle düzenlenecek toplantı ile öncelikle çatışmaların durması ve iki ülke arasında kalıcı ateşkesin sağlanması amaçlanıyordu.

ÇAVUŞOĞLU İKİ BAKANLA DA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile Türkiye'nin ara buluculuğu ile Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Türkiye -Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesinde görüştü. Daha sonras saat 11.25'te başlayan Kuleba ve Lavrov arasındaki görüşme saat 12.55 gibi sona erdi.

Bakan Çavuşoğlu kritik zirve sonrası Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Zirve sonrası basın açıklamasında bulunan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

Bu süreçte her iki tarafla da yoğun temaslarımız oldu. Cumhurbaşkanımız savaştan sonra iki ülke liderleri ile görüşme gerçekleştirdi. Aynı şekilde ben de mevkidalarım ile görüşmeler gerçekleştirdim. İkitarafın da kabulu ile bu toplantıyı gerçekleştirdik. Bu toplantının Antalya Diplomas Forumu marjında gerçekleştirilmesi ayrıca anlamlı.


Ukrayna'da akan kanın, gözyaşının ve yıkımın bir an evvel durdurulması için çaba sarf ediyoruz. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu tür savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Bu savaşın devam etmesi halinde ise kaybedenin en başta masum siviller olduğunu vurguluyoruz. Bundan bölge ülkeleri başta olmak üzere herkes zarar gördü ve herkes zarar görür.

Bu anlayışla 24 Şubat'ta Rusya'nın saldırısı başladıktan sonra da sorunların diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulması için çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ettirdik. Bu süreçte her iki tarafla da gerçekten yoğun temaslarımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'le telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Aynı şekilde ben de mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba ile çok defa görüşme gerçekleştirdim. Taraflara ülkemizde bir araya gelmeleri için bir davette bulundum. Sonuçta her iki tarafın da kabul etmesiyle bugün bu toplantıyı Antalya'da gerçekleştirdik. Tabii bu toplantının özellikle Antalya Diplomasi Forumu marjında gerçekleştirilmesi de anlamlıdır.

İki taraf da Türkiye'nin toplantıda bulunmasını özellikle istediler. Bunu daha önce de açıklamıştım. Biz bugün bu görüşmede savaşın ortasında kalan sivillerin de kurtarılması gerektiğinin altını çizdik. Tabii bunun için sürdürülebilir bir ateşkesin tesis edilmesi gerekir. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini bir kez daha vurguladık. Toplantıda Mariupol'de insani koridor açılması gerektiğini belirttik. Taraflar bunu ilgili taraflara ileteceklerini belirtti. Eşgüdümlü yapılmazsa tahliye edeceğimiz siviller can tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Sonuçta bu toplantı dışişleri bakanları seviyesinde ilk görüşme oldu. Elbet ilk görüşmede mucize beklenemez. Ancak siyasi seviyede liderler seviyesinde bu toplantı çok önemlidir. Ukrayna tarafı Zelenskiy'in hazır olduğunu Lavrov da presnip olarak Putin'in karşı olmadığını belirti.

Bu görüşme kolay bir ortamda gerçekleşmedi. Savaş devam ediyor. Ancak son derece medeni bir toplantının gerçekleştiğini söyleyebilirim. Herhangi bir gerginliğe yol açan ses tonunu yükselten bir görüşme olmadı, son derece medeni bir görüşme oldu. Bu ilk defa gerçekleşen bir toplantı, bu düzeyde. Bu tarz toplantıda taleplerin karşılanması tabii ki kolay değil. Çünkü bazı kararların liderler düzeyinde alınması gerekiyor. İstenirse biz her türlü bu tarz görüşmelere yardımcı olmaya hazırız.

İşte dakika dakika Rusya-Ukrayna-Türkiye arasındaki üçlü zirveden son dakika haberleri


PUTİN VE ZELENSKİY GÖRÜŞECEK Mİ?
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Putin temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük." dedi.



Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Antalya'daki üçlü görüşmenin akabinde yaptığı açıklamada, Rusya ile ateşkeste ilerleme sağlayamadıklarını söyledi. Kuleba, "Bu formatta yeni görüşmeleri yapabiliriz... Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım." dedi.

12.51: ÜÇLÜ ZİRVE 1.5 SAAT SÜRDÜ

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katıldığı üçlü barış zirvesi, 1.5 saat sürdü. Saat 11.20'de başlayan zirve, saat 12.50'de sona erdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada "Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda, Antalya Diplomasi Forumu marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba'yla üçlü formatta görüştük.


Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi. Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

12.30: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan ilk açıklama: Soğuk bir barış, soğuk bir savaştan daha iyidir.

11.27: Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı Antalya'daki Regnum Carya Otel'de saat 11.25'te başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba katıldı.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN RUS MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞMEK İSTEDİĞİ ÜÇ KONU BAŞLIĞI



11.20:Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Antalya'daki görüşmesinde, üç konunun ele alınmasını isteyeceğini kaydetti. Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımı ile gerçekleşecek görüşmede ele alınmasını istediği bu üç konuyu şöyle sıraladı: Ateşkes, kentlerdeki insani durumun iyileştirilmesi ve Rusya askerlerinin Ukrayna'dan çıkması.

11.16: Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarını karşıladı.

RUS BASININDAN BOMBA İDDİA
10.47:
Rus basınında yer alan haberlere göre Kuleba ve Lavrov görüşmesinin 90 dakika sürmesi bekleniyor. Daha sonra iki bakanın ayrı ayrı basın toplantısı yapacağı belirtiliyor.

10.26: Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.



09.48:
Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştü. Çavuşoğlu'nun Ukraynalı mevkidaşını karşılaması ve zirvenin gerçekleştiği masadan ilk görüntüler de geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında yapılacak Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesi Antalya'da ikili görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik." ifadesini kullandı.



Antalya Belek'teki gazeteciler Ukrayna-Rusya-Türkiye buluşmasına kayıt işlemleri için sıraya girdi.

KULEBA AYRI AÇIKLAMA YAPACAK
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Ukrayna, Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanlarının katılımıyla yapılacak üçlü görüşme saat 11:00'de öngörülüyor.

Toplantıdan hemen sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ayrı bir basın toplantısı verecek. Söz konusu basın toplantısı Regnum Carya otelinin Convention Center binasında yapılacak." ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE TEMASLARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRDÜ
Toplantının, Rusya'nın Ukrayna saldırılarının sona ermesi için bir dönüm noktası olması temenni ediliyor.

Mevkidaşlarıyla temaslarını hız kesmeden sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çatışmalar başlamadan önce de Sergey Lavrov ve Dmitro Kuleba'yı 11-13 Mart'ta düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında bir araya getirme teklifinde bulunmuştu.

LAVROV VE KULEBA ANTALYA'DA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türkiye'nin ara buluculuğu ile bugün Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı için Antalya'ya geldi.



Lavrov ve Kuleba ile heyetlerini taşıyan özel uçaklar, Antalya Havalimanı'na indi.

OTELLERDEKİ ÖNLEMLER ARTIRILDI
Her türlü teknolojik donanımın yer aldığı G20 Salonu, 7 bin 500 metrekarelik oturum alanı, dışarıya direkt açılabilen pencere ve kapılara sahip.

Zirveyi aralarında Rusya, Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya, Hollanda gibi ülkelerin yer aldığı 34 ülkeden ve Türkiye'den 330'un üzerinde gazeteci takip ediyor.

Otelin çevresinde geniş güvenlik önlem alındı, dron için ise sinyal kesiciler yerleştirildi.

Zirvenin yapılacağı otelde konaklayacak Rus heyetin kalacağı otelin villasında da önemli önlemler alındı. Camları kurşun geçirmez ve demir parmaklıkla çevrili villa 3 katlı ve 4 bin metrekarelik bir alana sahip.

Ukrayna heyeti ise yine Belek Turizm Merkezi'ndeki 5 yıldızlı farklı bir otelde konakladı.

LAVROV KULEBA GÖRÜŞMESİ SAVAŞ SONRASI İLK KEZ
Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların durması ve kalıcı barış için çaba sarf etmeyi sürdüren Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı ilk kez burada bir araya getirdi.

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU
Kritik zirveden bir gün sonra, Antalya Diplomasi forumu başlayacak. Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenecek forumun açılış konuşmasını, Başkan Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Foruma 3 bine yakın kişinin katılması bekleniyor. 19 devlet ve hükümet başkanı, 73 bakan ve 42 uluslararası teşkilat temsilcisi Antalya'da olacak.
Türkiye'nin ilişkilerde normalleşmeye gittiği Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da katılımcılar arasında.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN