Tunç Soyer'den eşi Neptün Soyer'e kıyak! İzmir Büyükşehir Belediyesinde süt alımı Neptün Soyer'e geçti

Son dakika haberleri... İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, yandaşlarını beslemede çığır atlayarak ev içi fertlere geçti. 2005 yılında başlayan ve 210 bin çocuğa haftalık 8 litre süt dağıtımı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, projenin yürütücülerinden Tire Süt Kooperatifini devre dışı bırakıp eşi Neptün Soyer’in başkanlığını yürüttüğü İzmir Köy Koop’tan süt almaya başladı.

Giriş Tarihi 02 Mart 2022, 15:08 Güncelleme 02 Mart 2022, 15:14
Tunç Soyer’den eşi Neptün Soyer’e kıyak! İzmir Büyükşehir Belediyesinde süt alımı Neptün Soyer’e geçti

İÇİNDEKİLER

2005 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte İzmir Modeli adıyla oluşturdukları 'Süt Kuzusu' projesiyle 240 okulda, 1-5 yaş arası 210 çocuğa haftalık 8 litre süt dağıtımı yapan Tire Süt Kooperatifi, Tunç Soyer döneminde projenin dışında kaldı.

2 bine yakın üretici üyesi bulunan Tire Süt Kooperatifinden daha önce günlük 50 ton alınan süt 30 tona, kooperatifin dağıtım yaptığı ilçe sayısı da 11 büyük ilçeden 6'ya, 67 olan süt dağıtım aracı sayısı da kademeli şekilde 27'ye düşürüldü.

Geri kalan 24 ilçenin süt temini ve dağıtımı ise Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer'in başkanlığını yürüttüğü Köy Kooperatifi tarafından yapılmaya başlandı. Sabah'ta yer alan habere göre, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük yaşananlarla ilgili ilk kez konuştu.

Eskiyörük, "Bu projeyi sadece biz yürütüyorduk. Aziz Başkan ile birlikte geliştirdiğimiz bir projeydi. İzmir Modeli'ydi. Her ilçeyi ürettiği ürünle ünlü bir marka yapalım diye yola çıkıldı. Tire sütüyle, Bayındır çiçeğiyle, Ödemiş fidanıyla, Selçuk narenciyesiyle... Belediye tarımla ilgili alt yapısını kurdu, üretim yolları asfaltlandı.

Bu çok önemliydi. Sırada Bergama vardı. Bergama'da şu an Büyükşehir Belediyesi'nin BAY-SAN şirketi aracılığıyla yapılan iş, kooperatifle yapılacaktı. Bergama tulumunu aynı Ezine peyniri gibi raflara koymak gibi bir plan vardı. Ama şimdiki belediye başkanımız konuya daha farklı baktı. 'Sütü bir yerden değil, her kooperatiften az az alarak 5-10 kooperatif yerine daha fazla kooperatifi destekleyeceğiz' dedi. Sonra kendi şirketini çıkardı. Bizim dediğimiz o model yıkıldı." dedi.

"ARTIK KÖY-KOOP'LA SÜRDÜYORLAR"
Büyükşehir Belediyesi'nin sütü yalnız Tire Süt'ten almayı bıraktığının altını çizen Eskiyörük, ''Kınık'tan, Bergama'dan, Kiraz'dan ve bir miktar da bizden alıyor. Biz Süt Kuzusu için çok büyük yatırımlar yaptık. Bütün köylere soğutma tankları kurduk. Bugünün parasıyla 15 milyon liralık yatırımdı. 62 tane sıfır araç aldık. Sonra belediye bunları dağıtınca her 6 aylık dönemde azaldıkça araçlarımız boşta kaldı. Şu an alım 3'te 1'e düştü. Son olarak 9 aracımız boşta kaldı. Umarım sonuç alınır. Şu an ki süreçte süt kuzusuyla ilgili neler yapıldığını bilmiyoruz. Bizi nedense dışladılar. Artık onlar belediyenin tarımla ilgili uygulamalarını Köy- Koop. ile sürdürüyorlar. Başında Neptün Hanım var" dedi.