Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan Arnavutluk Meclisi'nde önemli açıklamalar

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Meclisi'nde önemli açıklamalarda bulundu. "Türkiye ile Arnavutluk el ele verdiğinde üstesinden gelemeyeceği sorun, sıkıntı kalmaz" diyen Başkan Erdoğan, "Balkanlar'da kalıcı barışın tesisi Türk dış politikasının öncelikleri arasındadır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Arnavutluk'taki FETÖ mevcudiyetine de dikkat çekeren "Dost hakikatleri dile getirmekten çekinmeyendir. Bu yapı ihanet çetesidir" uyarısında bulundu. Öte yandan Başkan Erdoğan, Tiran'da restore edilen Ethem Bey Camii'nin açılışını da gerçekleştirdi.

Giriş Tarihi 17 Ocak 2022, 19:54 Güncelleme 17 Ocak 2022, 21:09
Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan’dan Arnavutluk Meclisi’nde önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Meclisi'ne hitap etti ve Tiran'da restore edilen Ethem Bey Camii'nin açılışını gerçekleştirdi.

Erdoğan, Arnavutluk'taki FETÖ mevcudiyetine dikkat çekeren "Dost hakikatleri dile getirmekten çekinmeyendir. Bu yapı ihanet çetesidir" uyarısında bulundu.


İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Güçlü tarihi ve beşeri bağlara sahip olduğumuz Arnavutluk'u bir kez daha ziyaret etmekten, bu vesileyle Meclis'te sizlerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum.

Milletvekillerimiz arasında teması ve işbirliğini artırmamızın ilişkilerimizi artıracağı konusunda mutabık kaldık. 1923 yılında akdettiğimiz ilk dostluk anlaşmalarından biri de Arnavutluk'la yapılmıştır. Bu anlaşma esasen ilişkilerimizin sadece devletten devlete değil insandan insana olduğunu ihsar ediyor.



"ARNAVUTLUK GÖNÜL KOMŞUMUZDUR"
Arnavutluk bizim gönül komşumuzdur. İlişkilerimiz 6 asrı bulan köklü bir maziye dayanıyor. Dostluk ve akrabalık bağlarımız bu sağlam temel üzerinde her geçen gün gelişiyor. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğini geliştirmek için çok güzel bir iklime sahibiz. Rama'nın geçtiğimiz yılın başında imzaladığımız ortak siyasi bildiri ile ilişkilerimizi resmi olarak da stratejik ortaklık seviyesine çıkardık. Bundan sonra bölgemizin, tüm dünyanın barış, refah huzur istikrarına katkıda bulunmayı sürdüreceğiz.



"EL ELE VERDİĞİMİZDE ÇÖZEMEYECEĞİMİZ SIKINTI KALMAZ"
Türkiye ile Arnavutluk el ele verdiğinde ulaşamayacağı hedef, çözemeyeceği sıkıntı kalmaz. Arnavutluk'un balkanlarda oynadığı yapıcı rolü takdirler takip ediyoruz. Karadeniz Ekonomik Teşkilatı ise dayanışma sergilediğimiz bir diğer platformdur. Bu vesileyle Arnavutluk'u 1 Ocak 2022 tarihinde BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği içinde tebrik ediyorum. Türk milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm gücü ve imkanlarıyla Arnavutluk halkının yanındadır. Geçtiğimiz Nisan ayında Arnavut kardeşlerimiz için 68 gün gibi rekor sürede Fier'deki Arnavutluk-Türkiye hastanesini hizmete aldık. Deprem konutlarının teslimini gerçekleştirdik. Mutluyum, çünkü verdiğimiz sözü tarihi gelmeden bitirip teslim ettik.



BAŞKAN ERDOĞAN'DAN FETÖ ÇAĞRISI: HAREKETE GEÇİN
FETÖ terör örgütüyle mücadele bu hassasiyetlerimizin başında yer alıyor. Bu örgütün mensupları, darbe girişime teşebbüs ettikten sonra 5 yıl sonra Arnavutluk'ta hala mevcudiyetlerini devam ettiriyor. Gerçek dost hakikatleri dile getirmekten çekinmeyendir. Hangi kılıfla karşınıza çıkarsa çıksın bu yapı zehirli yılan gibi kendisine kol kanat gerenleri sokacak bir ihanet çetesidir. Vakti saati geldiğinde gerçek yüzlerini ortaya sereceklerinden zerre şüpheniz olmasın. Arnavutluk'un milli güvenliği için de tehdit oluşturan bu yapıdan ne kadar çabuk kurtulursanız geleceğe o kadar iyi bakabilirsiniz. Biz bu hakikati ağır bedeller ödeyerek yaşadık. Topyekün harekete geçerek ilişkilerimizin bu şekilde gölgelenmemesine meydan verilmemesini istiyorum. Bir dahaki temasımızı bu konuyu ortadan çıkarmış olarak yapmayı ümit ediyoruz.




ETHEM BEY CAMİİ DUALARLA AÇILDI
Arnavutluk Meclisi'ndeki hitabının ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan, restore edilen Ethem Bey Camii'nin açılışına katıldı.

Erdoğan, burada önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

"Bu sabah Türkiye tarafından inşa edilen deprem konutlarının teslimini gerçekleştirdik. 21 Eylül-26 Kasım 2019 tarihlerinde meydana gelen depremlerin yaralarının sarıldığını görmekten büyük bir memnuniyet duyduk. O depremde ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum.

522 konutun bugün tesliminden gerçekten milletim adına iftihar duydum. O dönemde Başbakan Edi Rama kardeşimle sürekli irtibat halinde olduk. Bu eserler meydana geldi. Az önce Arnavutluk Meclisi'nde sizlerin temsilcilerine hitap etme şansı buldum. Şimdi de Ethem Bey Camii'nin yeniden ibadete açılışının bahtiyarlığını yaşıyoruz.



TİRAN'IN MÜCEVHERİ
Türkiye'nin ve Arnavutluk'un ortak kültürel mirası olan Ethem Bey Camii ayrıca Tiran'ın mücevheridir. Evlad-ı Fatihan tarafından ilmek ilmek işlenerek her bir zerresine el emeği göz nuru dökülerek inşa edilen camimiz, bugün o eski ihtişamına kavuşuyor."

Kalem işi renkli süslemesiyle Balkanlarda çok yaygın olan ince bir sanat anlayışını bizlere sunan bu eser, mimarisi bakımından da Osmanlı sanatını bizlere sunan bir yapı. Gündüzlere Tiran'a ayrı bir güzellik katan camimiz, inşallah geceleri de dış cephe aydınlatmasıyla görenleri kendine meftun bırakacaktır.



"ARNAVUTLUK HALKININ YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"
Türkiye olarak kültürel mirasımıza ait olan eserleri ihya etmenin yanı sıra, Arnavutluk'un kalkınmasına destek vermeyi de önemli buluyoruz. Bu kapsamda TİKA marifetiyle, 1996'dan bu yana 546 projeyi hayata geçirdik. İnşallah bundan sonra da Arnavut halkının yanında olmayı sürdüreceğiz."

NAMAZGAH CAMİİ RAMAZAN'DA BİTİYOR
Fevkalade bir durum olmaması halinde, inşallah Ramazan'a kadar Namazgah Camii'ni de bitireceğiz. Balkanlarda Türkiye ve Arnavutluk'un yakın, samimi ve etkin işbirliğiyle üstesinden gelinemeyecek hiçbir mesele olmadığına inanıyorum.



Değerli dostum Edi Rama ile brilikte inşallah bu tür eserleri bir an önce hayata geçirmeyi kardeşliğimizin bir gereği olduğuna inanıyorum. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, Ethem Bey Camii'nin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Restorasyon sürecine verdikleri destek için Arnavutluk makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Bu güzel camiide edilecek duaların, yapılacak ibadetlerin Hak katında kabul olmasını niyaz ediyorum."