Başkan Erdoğan'dan Arnavut Panorama gazetesine makale: Balkanların ayrılmaz parçasıyız

Başkan Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın davetlisi olarak Arnavutluk'u ziyaret etti. Arnavut Panorama gazetesine bir makale kaleme alan Erdoğan, "Balkanların ayrılmaz parçasıyız" dedi. Erdoğan, makalede "Ortak tarih ve kültür Türkiye'nin Balkanlar'a bakışını şekillendirmektedir. Türkiye Arnavutluk'u hem bir dost hem de doğal bir müttefik olarak görmektedir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, FETÖ ile mücadeleye de ilişkin önemli vurgular yaptı.

Giriş Tarihi 17 Ocak 2022, 15:14 Güncelleme 17 Ocak 2022, 15:48
Başkan Erdoğan’dan Arnavut Panorama gazetesine makale: Balkanların ayrılmaz parçasıyız

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'ta yayımlanan Panaroma Gazetesi için kaleme aldığı makalede terör örgütü FETÖ'nün bu ülkedeki varlığına işaret ederek, "Türkiye'de darbeye teşebbüs etmiş böylesi hain bir örgütün Arnavutluk'ta faaliyet göstermesi Türk halkını üzmektedir. Ayrıca bu örgütün Arnavutluk'ta da benzer eylemlere girişme tehdidi bulunmaktadır" uyarısında bulundu.

BALKANLAR, TÜRKİYE'NİN İLGİ ALANI
Makalesinde, Türkiye'nin Balkanlar'ın ayrılmaz bir parçası, Balkanlar da Türkiye'nin vazgeçilmez bir ilgi alanı olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Ortak tarih ve kültür Türkiye'nin Balkanlar'a bakışını şekillendirmektedir. Türkiye Arnavutluk'u hem bir dost hem de doğal bir müttefik olarak görmektedir. Türkiye, Arnavutluk'taki refah artışının ve istikrarın tüm bölgede barışa ve huzura hizmet edeceğine inanmaktadır. Arnavutluk Türkiye'nin Balkanlardaki ilişkilerinin en istikrarlı ve olumlu seyrettiği ülkelerden biri haline gelmiştir. Türk dış politikasının "üst düzeyli siyasi diyalog" ilkesi bağlamında Arnavutluk ile ilişkiler her yıl çeşitlendirilmekte ve derinleşmektedir" dedi.



ARNAVUTLUK'LA 700 MİLYON DOLARLIK TİCARET
Erdoğan, Dünya ekonomilerinin salgınla boğuşulan böylesi zor bir dönemden geçerken Türkiye'nin 11 Balkan ülkesiyle 2021 yılındaki dış ticareti bir önceki yıla oranla yüzde 37'lik artış gösterdiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde ticari ilişkilerin katlanarak büyümesini bekliyoruz. Halihazırda Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ikili ticaret hacmi 700 milyon dolar civarındadır. Öncelikli hedefimiz bu hacmi en kısa süre içerisinde 1 milyar dolar civarına çıkarmaktır" diye konuştu.

PANDEMİ YARDIMLARI
Türkiye'nin müteahhitlik hizmetleri de dahil olmak üzere Arnavutluk'ta 3,5 milyar doların üzerinde yatırımı bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler ticaretin ötesinde insani boyutuyla da dikkat çekmektedir. Salgınla birlikte sağlık diplomasisi ve sağlık yatırımları iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırmıştır. Geçtiğimiz yıl Kovid-19 virüsü nedeniyle dünya genelinde karşılıklı ticaret ve turizm faaliyetleri olumsuz etkilense de Türkiye dünya genelinde 157 ülkeye medikal ekipman ve aşı yardımı sağlamıştır. Bu kapsamda Arnavutluk'ta 70 milyon avro maliyetle inşa edilen 150 yatağı, 6 ameliyathanesi ve 6 polikliniği bulunan "Türkiye-Arnavutluk Fier Dostluk Hastanesi" 68 günde tamamlanmış ve 21 Nisan 2021'de açılışı yapılmıştır" şeklinde konuştu.

SİHA VE İHA ALIMI
Erdoğan, "Tüm bu ticari ve insani boyuta ilaveten Türkiye ve Arnavutluk güvenlik alanında da önemli bir işbirliği örneği sergilemektedir. Arnavutluk, bir Türk firması tarafından üretilen anti-drone sisteminin ilk alıcısı olduğu gibi Arnavutluk Parlamentosu ve Savunma Bakanlığı Türk İHA ve SİHA'ların tedariki için 9,7 milyon dolarlık (8,2 milyon avro) ek bütçeyi onayladığını duyurmuştur. İki ülke arasında terörizm, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi güvenlik meselelerinde de temaslar artırılmıştır. Ayrıca siber ve dijital suçlarla mücadelede ilgili emniyet güçleri ve iç işleri bakanlıkları nezdinde gerektiğinde işbirlikleri yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

FETÖ ÜLKENİZ İÇİN DE TEHDİT
Erdoğan, Arnavutluk'ta hala varlığını koruyan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ortak mücadele konusundaki ısrarını ikili ilişkilerde devamlı olarak gündeme getirildiğini kaydederken şöyle konuştu:

"Bu terör yapılanmasının Arnavutluk'taki faaliyetlerinin kısıtlanması ve örgüt mensuplarının Türkiye'ye teslim edilmesi için ilgili Arnavut makamlarıyla istişareler yürütülmektedir. Türkiye'de darbeye teşebbüs etmiş böylesi hain bir örgütün Arnavutluk'ta faaliyet göstermesi Türk halkını üzmektedir. Ayrıca bu örgütün Arnavutluk'ta da benzer eylemlere girişme tehdidi bulunmaktadır. Türkiye, Arnavutluk ile birebir ilişkilerinin yanı sıra Arnavutluk'un NATO'daki varlığını önemsediği gibi son yıllarda durma noktasına gelen AB üyelik sürecine de destek vermekte, Arnavutluk'un uluslararası alandaki en yakın dostlarından biri olma rolünü üstlenmektedir. Umuyorum ki, Türkiye ve Arnavutluk kazan-kazan ilkesi temelinde bir dostluk ve ortaklık ilişkisini gelecek nesillere çok daha güçlü şekilde aktaracak ve bu iş birliği daha güzel günlere yelken açacaktır."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN