İBB Meclisinin gündemi İETT kazaları! CHP'li İBB'nin erken uyarı sistemlerini kaldırdığı ortaya çıktı

Son dönemde İstanbul'da yaşanan İETT kazaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde gündeme geldi. Kazalara büyük bir ihmalkarlığın ve işbilmezliğin sebep olduğu ortaya çıktı. Ulaşım Ve Trafik Komisyonu Üyesi Hamdi Demirhan, AK Parti döneminde kazalara karşı erken uyarı sistemi telemetri sistemi geliştirildiğini ancak bu sistemin CHP'li İBB yönetimi tarafından kullanılmadığı, 2022 yatırım planından da çıkardığını belirtti.

Giriş Tarihi 10 Ocak 2022, 23:53 Güncelleme 11 Ocak 2022, 00:07
İBB Meclisinin gündemi İETT kazaları! CHP’li İBB’nin erken uyarı sistemlerini kaldırdığı ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

CHP'li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İETT otobüslerinin karıştığı kazalar İBB Meclisi'nden masaya yatırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Ocak ayı ilk toplantısı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde toplandı.

Meclis 1'inci Başkanvekili Zeynel Abidin Okul Başkanlığı'nda gerçekleşen oturumda, son günlerde yanan, yolda kalan ve yaptığı arızalar ile gündemden düşmeyen İETT otobüslerinin kazaları meclis gündemine taşındı.

"ARAÇLARI TAMİR ETMEDİKLERİNİ BELİRTTİK"
Ulaşım Ve Trafik Komisyonu Üyesi AK Parti Meclis Üyesi Hamdi Demirhan , "İstanbul'da son zamanlarda haber programlarının değişmeyen konularından bir tanesi İETT ve İETT Kaynaklı kazalar oldu. Bu kazalar bir yandan can ve mal kaybına neden olurken bir yandan İETT gibi 150 yıllık geçmişe sahip prestijli bir kurumun itibar kaybetmesine neden olmaktadır. İETT ile ilgili son zamanlarda yaptığımız her konuşmada, İETT'nin gidişinin iyi olmadığı ve yakın zamanda kazaların ve araç arızaların kaçınılmaz hale geleceği defalarca belirtilmiştir. Ancak bu uyarılarımız sistemin iyi çalıştığı iddia edilerek dikkate alınmamıştır. Yaptığımız uyarılarda otobüslerin bakımlarının geçmiş dönemdeki kadar doğru yapılmadığı, bakım ihalelerini alan firmanın bu konuda yeterli deneyime sahip olmadığı, sadece maddi açıdan işe yaklaşarak doğru şekilde araçları tamir etmediklerini belirttik" dedi.

ERKEN UYARI SİSTEMİ KALDIRILDI
Demirhan, AK Parti döneminde kazalara karşı erken uyarı sistemi telemetri sistemi geliştirildiğini ancak bu sistemin yeni İBB yönetimi tarafından kullanılmadığı, 2022 yatırım planından da çıkardığını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Ayrıca zaten bakımsızlıktan yolda gidecek halleri olmayan araç, şoförlerinin de çalışma koşullarının giderek kötü hale gelmesi kazaların oluşmasının başka bir nedeni haline gelmiştir. 18 saate varan çalışma saatleri şoförlerimizde dikkat dağınıklığına neden olmakta ve son günlerde sıklıkla yaşanan kazaların oluşmasına neden olmaktadır. Dikkat edilirse kazalar trafik kaynaklı değil, tamamen dikkatsizlikten kaynaklanan nedenlerden olmaktadır. AK Parti döneminde kazalara karşı erken uyarı sistemi olarak 'Telemetri sistemi' geliştirilmiş ve devreye almıştır. Ancak yeni dönem bırakın bu sistemi kullanmayı 2022 yatırım bütçesinden dahi çıkarmıştır.

AK Parti döneminde 2013-2018 yılları arasında öz kaynaklar ile yıllık ortalama 400 otobüs alınmış ve yaklaşık 2 bin 500 otobüs yenilenmiştir. Bu sayede İETT Avrupa'nın en genç filosuna sahip olmuştur. Fakat 2,5 yıldır bir tane dahi otobüs filoya katılmadı. Yanan araçlar, kaza sonrası hurdaya dönenler filodan çıktı. Otobüs sayısı azaldı. Öz kaynakla otobüs alınan dönemden maalesef ki bahanelerle konun saptırıldığı ve otobüs alınmadığı dönemlere geldik."