CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu mahkemede inkar etti: Hakaretin muhatabı YSK üyeleri değil İçişleri Bakanı'dır

Gelen son dakika haberine göre, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine ‘Alenen hakaret’ suçu kapsamında 4 yıl 1 ay hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ara duruşması bugün gerçekleşti. Sanık Ekrem İmamoğlu, ifade vermek için saat 11.00 sıralarında adliyeye gelerek, ara duruşmaya katıldı. Duruşmadaki savunmasında İmamoğlu, ‘ahmak’ kelimesiyle YSK üyelerine değil, bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu kastettiğini belirterek ‘Muhatabım siyasi kişiliklerdir. YSK üyelerine karşı olumsuz bir tavrım olamaz’ diyerek beraatini talep etti. Öte yandan adliyede görüntü almaya çalışan muhabirlere zorluk çıkarıldı. Haberin detayları...

Giriş Tarihi 10 Ocak 2022, 11:31 Güncelleme 10 Ocak 2022, 14:11
CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu mahkemede inkar etti: Hakaretin muhatabı YSK üyeleri değil İçişleri Bakanı’dır

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan şüpheli Ekrem İmamoğlu hakkında 4 Kasım 2019 tarihinde Üsküdar Fethipaşa Korusu'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamalar sırasında "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır…" şeklindeki söyleme YSK üyelerine alenen hakaret ettiği iddiasıyla "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

GÖRÜNTÜ ALINMASI ENGELLENDİ

Sabah muhabirlerinin Ekrem İmamoğlu'nun görüntüsünü alması engellenmeye çalışıldı. Muhabirler zor şartlarda flu da olsa görüntü alabildi.



İLK CELSEDE MAZERET SUNMUŞTU

Sabah'ın haberine göre davanın 9 Kasım 2021 tarihindeki ilk celsesine sanık Ekrem İmamoğlu katılmazken sanık avukatı mazeret sunarak "Müveklilim yapmış olduğu belediye başkanlığı görevi nedeniyle program değişikliği sebebiyle duruşmada hazır olamadı" şeklinde konuşmuştu.



ARA DURUŞMADA İFADE VERECEK

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ara duruşması bugün görüldü. Sanık Ekrem İmamoğlu, ifade vermek amacıyla saat 11.00 sıralarında İstanbul Anadolu Adliyesi'ne gelerek ara duruşmaya katıldı.



"İÇİŞLERİ BAKANI ŞAHSIMA HAKARET ETMİŞTİR"

Duruşmada savunmasını yapan sanık İmamoğlu, "Bana sorulan bir soru üzerine cevap hakkımı kullandım. Bana kullanılan ahmak kelimesine karşılık olarak kullandım. Muhatabı da İçişleri Bakanıdır. Bakan şahsıma yönelik bu ifadeleri birçok kez kullanmıştır, hala da kullanmaktadır. Seçim aşamasında da bu tarz kelimeler kullanmıştır. Siyasi gücü elimde bulunan kimlikler olarak baskıcı tavırlarını televizyon programlarında kullanmıştır." dedi.



"AHMAK KELİMESİNİ YSK ÜYELERİNE SÖYLEMEDİM"

Savunmasının devamında sanık İmamoğlu, "Sandık başındaki insanlara terörist ibaresi kullanmıştır. Baskıcı bir dil kullanmıştır. Benim yurt dışında yapmış olduğum bir konuşmaya neticesinde ahmak kelimesini eklemiştir. Kullandığım kelimenin muhatabı İçişleri Bakanının kendisidir. O dönemde siyasi iradenin ve iktidarın seçimler üzerindeki baskıcı tavrını ifade etme şeklinde kullandım. Ben asla YSK üyelerini muhatap alarak böyle bir beyanda bulunmadım. Söyleceklerim bundan ibarettir." diyerek beraatini talep etti.



"BENİM KASTIM SEÇİMİ İPTAL ETTİRENLERDİR"

Duruşmada Cumhuriyet savcısının 30 Mart seçimlerinin iptal edilmesiyle ilgili yaptığı "Yani ben lafa bakarım, laf mı diye, sonra adama bakarım adam mı diye" şeklinde başlayan konuşmasını sorması üzerine sanık İmamoğlu, "Bizim hiçbir zaman mahkeme üyelerine yönelik olumsuz bir tavrımız olmadı. Seçimin iptalime yönelik tüm aktörler beyanlarda bulundu. Ben muhatabımı o beyanda bulunan insanlar olarak görürüm. Olaya nasıl baktığınıza bağlı. Benim kastım seçimi iptal edenler ve ettirenlerdir. Bu kavramların çok da farklı yerlerde durduğunu düşünmüyorum. YSK üyelerini asla kastetmedim." dedi.



"SÜLEYMAN SOYLU HAKKINDA DA İDDİANAME DÜZENLENMELİYDİ"

Sanık avukatı ise duruşmada "Bir suçun bilerek ve istenerek işlenmesi halinde kast oluşur. Sayın Bakan, müvekkilime 'ahmak' kelimesini açıkça kullanmıştır, kamu görevi dolayısıyla müvekkilimin yaptığı konuşma nedeniyle Bakan, 'ahmak' kelimesini kullanmıştır. Bu kelime hakaretse Bakan Soylu hakkında da iddianame düzenlenmelidir. Bu sözün muhatabı sayın Süleyman Soylu'dur. Seçim döneminde birçok hakaret içerikli kelimeler kullanmış, sandık kurulu başkanlarına terörist muamelesi yapmıştır.

Hiçbir yayın organında da bu sözler YSK üyelerine söylenmiş gibi algılanmamıştır. Hiç kimse de şikayetçi olmadı." şeklinde konuştu.

DAVA ERTELENDİ

Duruşma sonu mahkeme, sanığın üzerine atılı suçun şikayete tabii olmadığı ve yargılamanın geldiği aşama gözetilerek müştekilerin dinlenmesindem vazgeçilmesine, sanığın duruşmalardan vareste tutulmasının kabulüne ve mütalaa sunulması için dosyanın tebliğine karar verdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN