CHP'li İBB vatandaşın sağlığına da göz dikti! Zehirli atık suları Kâğıthane Deresi'ne, oradan da Haliç'e akıyor

CHP'li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin skandalları bitmek bilmiyor. Son zamanlarda adı terör örgütleri mensuplarına iş vermesiyle anılan İBB, şimdi de vatandaşın sağlığını tehlikeye atıyor. İBB'nin, zehirli atık suları Kâğıthane Deresi'ne, oradan da Haliç'e akıttığı ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 30 Aralık 2021, 07:00 Güncelleme 30 Aralık 2021, 09:35
CHP’li İBB vatandaşın sağlığına da göz dikti! Zehirli atık suları Kâğıthane Deresi’ne, oradan da Haliç’e akıyor

İÇİNDEKİLER

AK Parti döneminde yapılmış ve insan sağlığına büyük fayda sağlayan bir çok projeyi rafa kaldıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) CHP'li yönetimi, çevre katliamlarına devam ediyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 7 Kasım 2019'da Silahtarağa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 'Temel Atmama' töreni düzenlemiş, büyük tepki görmüştü.

Ayrıca İBB'nin duyarsızlığı yüzünden kirlenen ve siyaha bürünen Beykoz'daki Riva Deresi'nde canlı popülasyonu azalmış, balık ölümleri meydana gelmişti. Kötü kokudan rahatsız olan vatandaşlar isyan etmişti.


Sabah'ta yer alan habere göre, İşte İBB yönetiminin bu tavrının sonuçları kısa sürede Haliç'in kirlenmesiyle ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Komisyonu Başkanı Sadullah Kabahasanoğlu, Kağıthane Deresi'nin Göktürk kısmına giderek, oluşan kirliliği gözler önüne serdi. Burada bir açıklama yapan Kabahasanoğlu, çevre kirliliğinin görüntülerini de sosyal medyadan paylaştı.

İmamoğlu'nun atık su tesisleriyle ilgili tavrını hatırlatan Kabahasanoğlu, İBB'nin Kâğıthane Deresi-Göktürk'te tam bir çevre katliamı yaptığını anlattı. Kabahasanoğlu, şunları söyledi:



ZEHİRLİ SU HALİÇ'E AKITILIYOR:
İstanbul'a yazık oluyor. Avrupa yakasında günlük 12 bin ton civarında katı atık oluşmakta. Bu 12 bin ton katı atık Silivri Seymen'deki düzenli çöp depolama sahasında bertaraf edilmekte. Bertaraf esnasında oluşan çöp sızıntı suları normal atık sulardan 55 kat daha yüksek derecede kirletici özelliği sahip.

Oradan tankerlerle buraya taşınıp arıtılmadan Kağıthane deresine akıtılmakta. Kâğıthane deresi üzerinden de Haliç'e tonlarca zehirli su gönderiliyor. Neden buraya taşınmakta? Çünkü Seymen'de şimdiye kadar yapılması gereken atık su arıtma tesisi bitirilmedi.



13-14 AY GEÇTİ, HALA BİR TESİS YOK
2018'de Seymen'deki çöp sızıntı suları ile atık suların arıtılmasını yapacak tesisin ihalesi sonuçlanmıştı. İBB Başkanı göreve geldiği anda birimlerine yazılı talimat gönderiyor ve diyor ki; 'Rutin işlerin dışında tüm uygulamaları durdurun.'... Bu tesisin ilk ihale sözleşmesine göre 20 Ekim 2020'de bitirilmesi gerekiyordu.

İBB borçlanma talep etti. Biz de kuruşuna dokunmadan borçlanma yetkisini kendilerine verdik. Aradan 13-14 ay geçti, hâlâ bir tesis yok.




ÇEVRE SİYASET MALZEMESİ OLMAMALIDIR:
İBB'nin atık su arıtma tesisleri yeterli verimde ve kapasitede işletilemiyor. Daha önce aynı görüntüler Küçükçekmece'de, Riva'da, Haliç'te ortaya çıkmıştı. Silahtarağa Projesi Haliç'i kirletecek diye Temel Atmama Töreni yapan İBB Başkanı, çöp suyunu şimdi Haliç'e gönderiyor. Her sıkıştığında "Kuru Gürültü" diye topu taca atan İBB Başkanı ne yorum yapacak merak ediyoruz. Biz buradan İBB Başkanı'nı işini ciddi yapmaya, İstanbul'un meselelerine odaklanmaya davet ediyoruz. Çevre siyaset malzemesi olmamalıdır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN