Semih Tümen kimdir, kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Semih Tümen neden görevden alındı?

Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nda (TCMB) 3 isim görevden alındı. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş'ın görevlerine son verildi. Peki Semih Tümen kimdir, kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Semih Tümen neden görevden alındı? İşte son dakika yaşanan gelişmeler...

Giriş Tarihi 14 Ekim 2021, 15:35 Güncelleme 14 Ekim 2021, 15:35
Semih Tümen kimdir, kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Semih Tümen neden görevden alındı?

İÇİNDEKİLER

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararı ile Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen, Uğur Namık Küçük ve Para Politikası Kurulu Üyesi Abdullah Yavaş görevlerinden alınarak yerlerine; Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak, Para Politikası Kurulu Üyeliğine Yusuf Tuna getirildi. Merkez Bankası'ndaki görev değişikliği sonrası Semih Tümen kimdir, kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Semih Tümen neden görevden alındı? soruları gündeme geldi. İşte detaylar...

SEMİH TÜMEN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Kararnameye göre Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen, görevden alındı. Tümen'in yerine Taha Çakmak atandı.

1977 Elazığ doğumlu olan Semih Tümen 2000 Yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. 2006 yılında London School of Economics Ekonometri ve Matematiksel Ekonomi, 2007 yılında Chicago Üniversitesi Ekonomi bölümlerinde yüksek lisansını tamamladı. 2012 yılında da Chicago Üniversitesi Ekonomi doktorasını yaptı.

Semih Tümen, 2002 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (MB) uzman yardımcısı olarak göreve başladı. 2011 yılına kadar çeşitli birimlerde görev yapan Semih Tümen, 2011 yılında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğünde ekonomist olarak görev yapmaya başladı. Semih Tümen, 2015-2016 seneleri arasında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdür Yardımcılığı; 2016-2018 seneleri arasında ise Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Semih Tümen, 2018 yılından sonra TED Üniversitesi, İktisat Bölümü'nde Bölüm Başkanı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinde Danışman olarak görev yaptı. Ayrıca Semih Tümen, 2015'den itibaren Institute of Labor Economics ve Economic Research Forum'da Bilim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. Uluslararası dergilerde birçok çalışması yayımlanan Semih Tümen, pek çok uluslararası akademik dergide de hakemlik ve editörlük yaptı.

MERKEZ BANKASI BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH TÜMEN NEDEN GÖREVDEN ALINDI?

Prof. Dr. Semih Tümen, 25 Mayıs 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atanmıştı. 14 Ekim 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararıyla ise Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevinden alındı. Tümen, evli ve 1 çocuk babasıdır.