Aşure günü 2021 bitti mi? Aşure ne zaman bitiyor? Aşure kaç gün sürer?

Aşure günü kaç gün sürer? 2021 aşure günü bitti mi? Aşure ne zaman bitiyor? Aşure gününün ne zaman biteceği merak edilen konulardan birisi oldu. Önemli geleneklerden birisi olan aşure geleneğinde komşuların kapıları çalınıyor ve tatlılar dağıtılıyor. Bu mübarek Muharrem ayında aşurelerini yapıp dağıtmak isteyenler aşure ne zaman bitiyor sorusuna yanıt arıyor. Peki; 2021 aşure günü bitti mi? Aşure günü alışveriş yapmanın bereket getireceğine, o gün gusül abdesti alanların bir yıl boyunca hasta olmayacağına dair herhangi bir ayet, hadis, sahabe veya tabiin uygulaması bulunmamaktadır.

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2021, 16:03 Güncelleme 25 Ağustos 2021, 16:03
Aşure günü 2021 bitti mi? Aşure ne zaman bitiyor? Aşure kaç gün sürer?

İÇİNDEKİLER

Aşure ne zaman bitiyor? Aşure günü kaç gün sürer? Aşure yapmak ve dağıtmak isteyen vatandaşlar 2021 aşure günü bitti mi sorusunun cevabını merak ediyor. Mübarek aylardan birisi olan Muharrem ayında vatandaşlar ibadetlerini yerine getirmenin yanı sıra aşure geleneğini de uyguluyor. Peygamber Efendimizin 'Allah'ın ayı' diye nitelediği Muharrem ayında birçok ibadeti yerine getirebilirsiniz. Zilkade, Zilhicce ve Recep ile beraber Muharrem ayı da kıymet verilen 4 aylardan birisidir.

AŞURE NE ZAMAN BİTİYOR?

Aşure Günü, Muharrem ayının son günü olan 7 Eylül 2021 tarihinde bitecek.

İşte Aşure günü hakkında tüm bilgiler;

AŞURE GÜNÜ BEREKET İÇİN NE ALINIR?

Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.

AŞURE GÜNÜ ALIŞVERİŞ YAPMAK BEREKETİ ARTIRIR MI?

Aşure günü alışveriş yapmanın bereket getireceğine, o gün gusül abdesti alanların bir yıl boyunca hasta olmayacağına dair herhangi bir ayet, hadis, sahabe veya tabiin uygulaması bulunmamaktadır. Bunlar halk arasında yaygın; ama herhangi bir mesnedi olmayan inanışlardır. Herhangi bir dini değerleri yoktur.

Beyhakî ve Taberânî'de Aşure günü ailesine karşı cömert olanlara Allah'ın da yıl boyu cömert davranacağına dair bir hadis rivayet edilmektedir. Bu rivayetin tüm senetleri zayıf yollarla nakledilmiştir. İmam Suyûtî, "bu zayıf yolların hepsi birbirini destekler ve hadisi kuvvetlendirir" dese de İmam Zerkeşî bu rivayet hakkında "aslı yoktur, bu söz Muhammed b. el-Münteşir'e aittir." demiştir. (Bkz: Aliyyu'l-Kârî, el-Esrâru'l-Merfûa, s: 345-346, hadis no: 532; Sehâvî, Mekâsıdü'l-Hasene, s: 504-505, hadis no: 1193; Aclûnî, Keşfü'l-Hafâ, c: 2, s: 283-284, hadis no: 2642)

Zayıf da olsa nakledilen bu hadisten aşure gününde alışveriş yapmanın bereket getireceği sonucuna varılamaz.

Diyanet İslam Ansiklopedisi'nin "Âşûrâ" maddesinde şu bilgiler yer almaktadır:

"Âşûrâda oruç tutmanın fazileti konusunda sahih hadislerin bulunmasına karşılık o gün yıkanmak, gözlere sürme çekmek, süslenmek, kına yakmak, bayramlaşmak, hububat karışımı aş (aşure) pişirmek, sadaka vermek, mescidleri ziyaret etmek, kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih bir rivayete rastlanmamıştır. Hadis olduğu öne sürülen metinlerin birçoğunun gerçekte hadis olmayıp Câhiliye âdetlerine ve Yahudi geleneklerine dayanması kuvvetle muhtemeldir. Zira bu âdetleri Resûlullah'ın ve ashabının yaptığına dair herhangi bir kayıt yoktur. Meselâ, "Âşûrâ günü sürme çeken helak olmaz", "Âşûrâ günü gusleden o yıl hasta olmaz" tarzındaki rivayetler son devir kitaplarında yer almış ve İbn Teymiyye'nin ifadesine göre bu gibi hususlar Ehl-i beyte buğzeden Nâsibîler tarafından uydurulmuştur." (Yusuf Şevki Yavuz, "Âşûrâ", Diyanet İslam Ansiklopedisi)

AŞURE GÜNÜ GÜL SUYUNA 7 FATİHA OKUMANIN FAZİLETİ NEDİR?

İslam inancına göre, bir sene boyunca hasta olmamak için Aşure Günü gül suyuna 7 fatiha okunuyor.

Aşure günü bir miktar gül suyuna her birinin başında besmele çekilerek ve suya bakılarak 7 fatiha okunup sonra o gül suyu başa ve yüze sürülürse o kişi bir dahaki seneye kadar illet ve dert görmez. Bu husus tecrübeyle sabit olmuştur.(Muhammed Ebul-Yüsr Abidin, el Evradüd-daime,sh-93)